Articole cu şi despre plante tot ce trebuie să ştiţi despre flori şi plante

Extindeţi-vă cunoştinţele. Citiţi atât despre modul de îngrijire al plantelor de apartament, balcon şi de grădină sau învaţaţi câteva tehnici de cultivare cât şi despre calendarul lucrărilor sezoniere şi morfologia platelor.
Este un fapt bine ştiut, că şi cea mai banală plantă poate transforma apartamentul într-un cămin primitor şi cald. Un colţ, o floare, o prezenţă verde te face să te cuprindă senzaţia de plăcut când intri pe uşă. Dacă tot fac parte din viaţa noastră de zi cu zi, de ce să nu învăţăm cum să le îngrijim? Cele mai simple trucuri le vor transforma în frumuseţile şi mândriile apatamentului nostru.
[ Vizualizare articole ]
Cele mai citite articole
din Îngrijire plante de apartament
 Begonie Begonia este un gen foarte vast, cuprinzând peste o mie de specii care se împart în trei grupe principale, în funcţie de tipul de rădăcini: rizomatoase, tuberculate şi fasciculate (sau fibroase). Există totuşi câteva caracteristici comune: frunze asimetrice care cresc alternativ de-a lungul tulpinilor, flori masculine şi feminine separate, dar care cresc în aceeaşi inflorescenţă (în special, cime sau raceme apicale).
[ Citeşte articol ] [ Vizualizare galerie ] [ 5 comentarii ]
 Dracena Dracena este cultivată în principal datorită frumuseţii şi valorii decorative a frunzelor care conferă plantei un aspect foarte elegant; exemplarele adulte viguroase pot produce vara flori albe-crem. Sunt originare din Africa tropicală şi din insulele Canare şi adesea sunt confundate cu speciile din genul Cordyline care au aspect asemănător, dar provin din Australia şi Asia.
[ Citeşte articol ] [ Vizualizare galerie ] [ 14 comentarii ]
 Iuca Yucca este un gen de circa 40 de specii originare din America Centrală şi vestul Indiei. În mediul natural atinge chiar 12 m înălţime, de aceea numai câteva specii cu creştere lenta pot fi cultivate în casă. Yucca are o tulpină caracteristică, lemnoasă, groasă şi aspră, la extremitatea căreia se formează una sau mai multe rozete de frunze.
[ Citeşte articol ] [ Vizualizare galerie ] [ 10 comentarii ]
Cele mai comentate articole
din Îngrijire plante de apartament
 Crizantemă Crizantemele de apartament sunt foarte decorative; produc flori de dimensiuni egale care înfloresc aproape simultan. Numai unele specii ale acestui gen vast se cultivă ca plante de apartament, însă numărul de plante cuprinse în acest grup este cu adevărat mare, plantele şi florile fiind foarte variate sub aspectul culorilor şi formelor.
[ Citeşte articol ] [ Vizualizare galerie ] [ 45 comentarii ]
 Floare de ceară În marea lor majoritate, speciile din genul Hoya sunt plante căţărătoare, plante tip arbust cu aspect de tufă sau plante târâtoare, originare din cele mai calde regiuni ale Asiei şi Australiei. Se cultivă cu uşurinţă, iar vara produc flori în formă de stea, ceroase, foarte atractive, care persistă întregul anotimp.
[ Citeşte articol ] [ Vizualizare galerie ] [ 16 comentarii ]
 Cicas Speciile din genul Cycas au câteodată un aspect care aminteşte de cel al palmierilor, dar din punct de vedere al clasificării botanice fac parte din gimnosperme, fiind prin urmare "părinţii" coniferelor şi ai Gingko biloba. Sunt plante "primitive", neschimbate, păstrându-şi aspectul încă din vremuri preistorice. Cycas sunt plante dioice, adică au florile de sex masculin şi respectiv feminin pe plante diferite.
[ Citeşte articol ] [ Vizualizare galerie ] [ 7 comentarii ]
Spaţiul din jurul casei, chiar dacă este numai un balcon, poate fi oricând amenajat cu câteva plante, care să ne delecteze în fiecare anotimp cu culorile naturii.
[ Vizualizare articole ]
Cele mai citite articole
din Îngrijire plante de balcon şi grădină
Brebenoc, saschiu Erbacee şi arbuşti, speciile Vinca sunt plante veşnic verzi, perene, rustice, răspândite în Europa, Africa de Nord şi Asia Centrală. Au frunze lucioase oval-lanceolate şi flori graţioase şi decorative al-bastru-lila, albe şi în diferite nuanţe de roz.
[ Citeşte articol ]
 Piciorul-cocoşului Există mai mult de 400 de specii care fac parte din genul Ranunculus şi, printre ele, figurează plante foarte banale, cum ar fi rostopasca sau bulbucii de munte, tipice pentru păşuni şi pajişti, piciorul-cocoşului care creşte în jurul lacurilor şi floarea broşteascâ prezentă prin şanţurile mocirloase.
[ Citeşte articol ] [ Vizualizare galerie ]
Din genul Gazania fac parte 16 specii de plante cu aspect târâtor originare din sudul Africii. Ceea ce atrage mai mult atenţia sunt florile mari, de la galben la portocaliu intens, ideale pentru a decora jardinierele de pe pervazuri sau alte vase de pe terasă sau dintr-o curte interioară.
[ Citeşte articol ] [ Vizualizare galerie ] [ 1 comentariu ]
Cele mai comentate articole
din Îngrijire plante de balcon şi grădină
Agavele sunt originare din zonele de deşert ale Americii. Frunzele lor spectaculoase în formă de spadă au marginile adesea prevăzute cu spini; sunt tari, cărnoase şi se dezvoltă toate dintr-o tufă centrală aflată la baza plantei, dându-i aspectul unei rozete simetrice.
[ Citeşte articol ] [ Vizualizare galerie ] [ 2 comentarii ]
 Muşcata Originar din zonele muntoase ale Europei şi ale Asiei, genul Geranium cuprinde peste 400 de specii de plante erbacee anuale, bianuale sau perene. Datorită rusticităţii şi conformaţiei reduse (rareori depăşesc 50 de cm în înălţime) se adaptează perfect la cultivarea în borduri şi în grădini pietroase de munte.
[ Citeşte articol ] [ Vizualizare galerie ] [ 2 comentarii ]
 Volbura Cele 500 de specii care fac parte din genul Ipomoea sunt plante viguroase, anuale şi perene, care pot avea aspect arbustiv sau căţărător. Au frunze alternate, complete şi lobate, şi flori mari, în formă de pâlnie, cu corola plisată pe margini, cu culori variate: alb, albastru, roşu, purpuriu.
[ Citeşte articol ] [ Vizualizare galerie ] [ 2 comentarii ]
Când încercăm să amplasăm diferite plante de apartament este important să reuşim a obţine asortarea formelor şi culorilor.
[ Vizualizare articole ]
Cele mai citite articole
din Tehnici de cultivare plante
Butăşirea, marcotajul Dacă se doreşte reproducerea unei plante care să aibă aceleaşi caracteristici cu planta-mamă, mai ales dacă este vorba de hibrizi horticoli, veţi folosi înmulţirea vegetativă; seminţele ar putea fi sterile sau, rezultând în urma unei fecundări, nu ar oferi garanţia obţinerii unei plante identică cu planta-mamă.
[ Citeşte articol ]
Păduchii sunt mici insecte de culoare neagră, galbenă, roz sau verde care trăiesc în colonii numeroase şi se hrănesc cu seva plantei. Coşenilele sunt foarte răspândite în cazul plantelor de apartament, dar pot infesta şi multe specii suculente.
[ Citeşte articol ] [ Vizualizare galerie ]
Când şi unde se însămânţează Însămânţarea este fără îndoială modul cel mai uşor de a reproduce cea mai mare parte a plantelor; dacă aveţi timp şi îndemânare puteţi obţine bune rezultate.
[ Citeşte articol ]
Cele mai comentate articole
din Tehnici de cultivare plante
Cel mai simplu este cel care foloseşte principiul vaselor comunicante: puteţi utiliza în acest scop fie o sticlă pentru fiecare plantă, fie o găleată încăpătoare pentru 2-3 plante, cu condiţia ca acestea să nu fie de dimensiuni mari. Sticlele şi găleata se plasează la o înălţime superioară faţă de ghivece, aproape de acestea şi în orice caz nu la mai puţin de 10 cm faţă de pământ; se umplu cu apă şi se lasă descoperite, deoarece prin evaporare se asigură umiditatea mediului.
[ Citeşte articol ] [ 1 comentariu ]
 partea 2 Sunt foarte răspândite pe plantele-arbuşti şi arbori, dar atacă şi multe specii erbacee şi suculente. Ca şi păduchii de plante, înţeapă şi sug seva plantelor, pot transmite viroze şi pot favoriza dezvoltarea mucegaiului şi a ruginei-frunzelor.
[ Citeşte articol ] [ Vizualizare galerie ] [ 1 comentariu ]
[ Vizualizare articole ]
Ca şi celelalte vietăţi, plantele sunt alcătuite din celule; mai multe celule cu aceeaşi formă şi funcţie formează un ţesut; mai multe ţesuturi grupate formează un organ. Organele principale ale unei plante sunt: rădăcina, tulpina şi frunzele, fiecare îndeplinind o anumită funcţie. Alte organe la fel de importante, cu rol în reproducere, sunt florile, fructele şi seminţele.
[ Vizualizare articole ]
Cele mai citite articole
din Morfologia plantelor
Tulpina are rolul de a susţine partea aeriana a plantei şi de a face legatura între aparatul radicular şi frunze, asigurând o distribuţie uniformă a substanţelor nutritive către toate organele interne ale plantei. În punctele de inserţie ale frunzelor, tulpina prezintă nişte umflături uneori foarte evidente numite noduri; intervalul dintre două noduri adiacente poartă numele de intemod.
[ Citeşte articol ]
Frumuseţea, originalitatea formelor şi culorile florilor nu dispar o dată cu acestea: toate calităţile pe care natura le atribuie din când în când unei flori nu reprezintă altceva decât mijloace sofisticate de asigurare a continuităţii speciei. Floarea, sediul organelor sexuale masculine şi feminine, trebuie să parcurgă două etape foarte importante şi indispensabile (polenizarea şi fecundarea) pentru realizarea acestui obiectiv.
[ Citeşte articol ]
După fecundare, pereţii ovarului se modifică radical, devenind lemnoşi sau cărnoşi, formând astfel fructul (pericarpul); în acelaşi timp, ovulul fecundat se dezvoltă şi, acumulând substanţe de rezervă, se transformă în seminţă. Deseori, la maturitate, fructul este dulce şi cărnos, viu colorat şi gustos fiind astfel atrăgător pentru animale care, mâncându-l, favorizează răspândirea seminţelor în mediul înconjurător.
[ Citeşte articol ] [ 2 comentarii ]
Cultivarea şi îngrijarea plantelor în casă are avantajul de a necesita puţine unelte; cu toate acestea, deţinându-le pe cele mai adecvate, munca devine mult mai uşoară
[ Vizualizare articole ]
Cele mai citite articole
din Accesorii
Lunile ideale pentru replantare sunt martie şi aprilie. Plantele mici se pun în ghivece de până la 7 cm diametru, cele medii în ghivece de până la 15 cm diametru, iar cele mari în ghivece de 25 cm sau chiar mai mult. Plantelor le prieşte un compost ce are la bază turba, care prezintă avantajul de a avea greutate mică şi de a fi uşor de transportat. Alternativa ar fi un amestec pe bază de pământ de grădină, frunze şi nisip în funcţie de necesităţile diferitelor specii.
[ Citeşte articol ]
Ghivecele destinate plantelor Ghivecele destinate plantelor de apartament sunt disponibile într-o gamă largă de forme şi sunt executate din diferite materiale, teracota şi plasticul fiind dintre cele mai utilizate. Alegând dintre numeroasele forme şi dimensiuni existente, se pot satisface atăt necesităţile practice cât şi gusturile personale. Materialul cel mai utilizat pentru confecţionarea ghivecelor este teracota.
[ Citeşte articol ]
Pentru ca plantele să crească sănătoase, trebuie să le hrăniţi cu îngrăşăminte o dată sau de două ori pe lună, primăvara - vara. Există diferite tipuri de fertilizatori: lichide concentrate care trebuie să fie diluate cu apă şi după aceea turnate în ghiveciul cu pământ de flori, pulberi ce trebuie dizolvate în apă şi îngrăşăminte solide sub formă de beţişoare sau plăcuţe care trebuie pur şi simplu inserate în compost.
[ Citeşte articol ]
[ Vizualizare articole ]
Cele mai citite articole
din Alte articole
Atunci când se defineşte şi se descrie o plantă, se punctează automat acele trăsături care reprezintă diferenţe între regnul animal şi cel vegetal. Aceasta este probabil consecinţa faptului că omul, reprezentant al regnului animal, are tendinţa de a-şi compara propria morfologie şi fiziologie cu cea a organismelor vegetale. Dintre diferenţele frapante se remarcă, în cazul regnului vegetal, imobilitatea şi absenţa organelor de simţ specifice. Diferenţa principală constă însă în modul de nutriţie.
[ Citeşte articol ]
Este aproape imposibil să intrăm într-un apartament şi să nu remarcăm pe o măsuţă sau pe pervaz o prezenţă verde. Varietatea speciilor de plante care astăzi iau parte la decorarea locuinţelor a crescut extrem de mult în ultimele decenii, datorită importării unor splendide exemplare exotice. Dar, pentru a se putea prezenta în toată splendoarea exploziei de frunze şi de flori, aceste plante au nevoie de îngrijiri speciale în timpul iernii. Multe plante au nevoie de odihnă atât pentru formarea florilor, cât şi pentru a se menţine într-o stare bună.
[ Citeşte articol ]
Când încercăm să amplasăm diferite plante de apartament este important să reuşim a obţine asortarea formelor şi culorilor. Acest lucru se poate realiza aşezând câteva ghivece mari cu plante de dimensiuni importante cum ar fi Ficus elastica, Dieffenbachia picta sau Howea forsteriana în spatele celor mai mici, cu specii de talie mai modestă, dar care au frunze colorate.
[ Citeşte articol ] [ Vizualizare galerie ]
|