Sitemap Site Map

Materiale

Ghivecele destinate plantelor
Ghivecele destinate plantelor de apartament sunt disponibile într-o gamă largă de forme şi sunt executate din diferite materiale, teracota şi plasticul fiind dintre cele mai utilizate. Alegând dintre numeroasele forme şi dimensiuni existente, se pot satisface atăt necesităţile practice cât şi gusturile personale.
Materialul cel mai utilizat pentru confecţionarea ghivecelor este teracota.

Argila este arsă în cuptor, putând apoi fi prelucrată manual sau folosind matriţe. Mai frumoase sunt fără îndoială ghivecele realizate manual care, o dată cu trecerea anilor, primesc amprenta scurgerii timpului, devenind astfel mai pal colorate şi asortându-se prin urmare la orice tip de plantă. Aceste ghivece sunt totuşi scumpe; există însă în comerţ imitaţii reuşite care reproduc forme şi motive antice şi sunt vândute la preţuri mult mai accesibile. Ghivecele de teracotă sunt disponibile în diverse forme: clasice în formă de trunchi de con, rotunde în formă de castron, pătrate sau rectangulare adecvate pentru plante mici, suculente etc. Bineînţeles că orice ghiveci trebuie întotdeauna echipat şi cu o farfurioară aşezată sub el, în care să se poată scurge, atunci când există, apa în exces. Se mai poate aşeza în interiorul ghiveciului un vas adecvat, confecţionat din ceramică sau material plastic care, fiind impermeabil, permite aşezarea ghiveciului pe mobilă sau pe parchet, fără a mai avea grija petelor nedorite produse de umiditate pe suprafeţele de lemn.

Ghivecele de plastic în care se cultivă în general plantele din pepiniere au avantajul de a fi foarte ieftine, practice şi uşoare, dar din punct de vedere estetic nu sunt adecvate oricărui ambient. Dacă vă decideţi să folosiţi astfel de vase evitaţi-le în orice caz pe cele albe care captează privirea mai mult decât planta însăşi şi preferaţi-le pe cele verzi sau negre care trec mai uşor neobservate. Eventual le puteţi vopsi într-o culoare care să se armonizeze cu planta şi cu ambientul, le puteţi împacheta în hârtie creponată sau le puteţi aşeza pe o jardinieră. Deşi sunt practice fiind uşoare, ghivecele de plastic sunt mai puţin rezistente şi mai fragile. Spre deosebire de vasele de teracotă, cele de plastic nu permit evaporarea apei astfel încât pot să apară mai frecvent putrezirea rădăcinilor sau alte probleme cauzate de umiditate. Sticla este mai grea, dar este mai rezistentă şi mai dură. Totuşi, la fel ca şi plasticul, este un material rece şi fără o frumuseţe deosebită, în ultimul timp a început să se răspândească cultivarea în coşuleţe suspendate a unor plante care au tendinţa de a se revărsa. Când utilizaţi acest tip de recipiente trebuie să ţineţi seama că plantele necesită o stropire mai frecventă. Dacă le amplasaţi la înălţime, asiguraţi-vă că vă sunt totuşi accesibile când vreţi să le udaţi cu o stropitoare sau un furtun pentru irigare. Pentru a le suspenda, folosiţi o sfoară rezistentă sau un lanţ prinse de un cîrlig sau de o clamă metalică fixată solid în structura susţinătoare (tavan, perete). Este de preferat să amplasaţi aceste coşuleţe suspendate în baie, bucătărie sau în orice alt loc pardosit, deoarece apa folosită pentru a le uda ar putea picura pe podea stricând astfel mobila sau parchetul. Chiar şi în acest caz, asiguraţi-vă că există o farfurioară în care se va strânge apa în exces. Vasele cu rezervor pentru apă sunt ideale pentru persoanele care nu îşi pot uda regulat plantele. La acest tip de ghivece apa se scurge lent din rezervor în pământul din ghiveci, astfel încât rădăcinile pot să absoarbă apă oricând planta are nevoie. În general sunt dotate cu un indicator al nivelului apei care arată cantitatea de lichid existentă.Materiale
5.0 din 5 bazat pe 2 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine