Sitemap Site Map

Uneltele
Uneltele

Astăzi, în era tehnicii, şi în domeniul grădinăritului s-a înregistrat un mare progres şi se poate găsi în comerţ o vastă gamă de unelte şi mici utilaje din ce în ce mai eficiente şi sofisticate. Totuşi grădinarul începător este sfătuit să nu se lase atras de obiecte complicate şi costisitoare, ci să cumpere la început doar ceea ce este într-adevăr indispensabil. Evitaţi uneltele de calitate inferioară, pentru că vor dura puţin şi vă vor face munca mai grea. Principalele unelte pentru o grădină mică (sau pentru o terasă) sunt în definitiv cele folosite şi acum 50 de ani, chiar dacă astăzi sunt realizate din materiale moderne (oţeluri speciale, material plastic) adesea viu colorate, practice şi elegante.

Roaba


Este foarte folositoare în fiecare grădină pentru a transporta pământ, gunoi de grajd şi orice alt tip de materiale. Există diferite modele: din plastic, metal, cu o roată sau două, cu pneuri pline sau cu cameră. Pe scurt, este bună şi cea clasică, a zidarului, care permite şi transportul încărcăturilor grele. Se ţine pe cât posibil într-un loc acoperit sau cel puţin se sprijină vertical de un zid, pentru a nu se umple cu apă şi a se deteriora. Pe balcoanele foarte mici, unde o roabă ar ocupa prea mult loc, ea se înlocuieşte cu o găleată.

Cazmaua


Unealtă importantă a grădinarului, se foloseşte pentru a lucra terenul în adâncime, ridicând şi întorcând brazdele. Se foloseşte şi pentru a planta arbuşti sau pentru a omogeniza compostul. Se găseşte în comerţ confecţionată din diferite tipuri de oţel, cu diverse cozi şi mânere; alegeţi modelul care vi se pare mai comod, fiind atenţi ca lungimea cozii să fie proporţională cu statura dvs.

Sapa


Serveşte pentru a mărunţi terenul, pentru a distruge buruienile şi pentru a prăşi plantele. Multe feluri de sape şi săpăligi din comerţ îmbină o lamă tăioasă cu o furcă cu doi dinţi, servind la mărunţirea şi la afânarea suprafeţei terenului.

Furca


Foloseşte la transportul, încărcarea şi împrăştierea gunoiului de grajd sau a compostului, dar şi la aerisirea şi răscolirea pământului fără a-l întoarce. Alegeţi un model cu patru dinţi, bine ascuţit, un model solid şi robust, dar în acelaşi timp nu prea greu.

Grebla


Se foloseşte pentru curăţirea grădinii şi pentru pregătirea loturilor de cultivat, mărunţind şi nivelând suprafaţa terenului care în prealabil a fost săpată. Greblele de lemn sunt potrivite pentru strângerea resturilor uşoare şi fânului, dar se strică foarte repede şi din această cauză se preferă cele de metal cu 10-12 dinţi. Există şi un model foarte uşor sub formă de mătură (sau evantai), foarte util pentru a aduna frunzele uscate sau alte materiale uşoare.

Săpăliga


Unealtă cu lamă ascuţită, foarte bună pentru curăţarea cărărilor, pentru înlăturarea buruienilor, pentru aerisirea şi mărunţirea terenurilor. Poate fi înlocuită în unele cazuri cu sapa (dar nu la plivit). Există diferite modele, după cum se doreşte să se lucreze în direcţia înainte-înapoi sau invers.

Paleta (răsăditorul)


Unealtă foarte utilă pentru transplantarea răsadurilor împreună cu pământul aferent. Alegeţi un model din oţel, mai uşor de folosit şi care nu se îndoaie uşor.

Plantatorul


Serveşte la sădirea plantelor. în comerţ există diferite modele, dar se poate face şi artizanal dintr-o coadă de lemn stricată, făcându-i un vârf ascuţit la un capăt. Există şi plantatorul găurit în interior, care serveşte pentru a face găuri pentru plantarea bulbilor. O unealtă şi mai practică pentru această operaţiune este „plantatorul de bulbi", format dintr-un con în întregime găurit şi un mâner în formă de T, care poate să scoată carote de pământ fără a comprima pereţii găurii.

Foarfecele


Indispensabile în grădină pentru a îndepărta florile uscate şi pentru toate operaţiile de curăţare a pomilor. Există două tipuri: cele cu lame care taie ca şi foarfecele normale şi cele care au o lamă ascuţită şi una sub formă de nicovală. Ambele modele sunt bune cu condiţia să fie de foarte bună calitate, iar lamele să fie mereu bine ascuţite. Trebuie să fie folosite cu atenţie, evitând tăierea unor crăci prea groase. în afara acestora, sunt foarfecele care se folosesc cu două mâini, utile pentru tăierea gardului viu sau a bordurii covoarelor de iarbă.

Stropitoarea


La fel de necesară, chiar dacă aveţi o instalaţie de irigare automată, pentru a uda seminţele, răsadurile şi plantele în ghiveci. Există modele de plastic, metal zincat sau vopsit, cu gâtul scurt sau lung. Alegeţi pe cea mai potrivită nevoilor dvs.: în general, cea mai comodă pentru o grădină este stropitoarea de 10-12 litri. Dacă o folosiţi pentru a uda ghivece mici pe terase, balcoane sau sere, se recomandă un model mai mic (circa 5 litri), cu gâtul lung şi subţire. Pentru a uda semănăturile şi răsadniţele, este indispensabilă folosirea aceleia sub formă de „duş", cu găuri foarte fine.

Furtunul pentru irigat


Economiseşte timpul şi oboseala în toate operaţiile de udare. Printre multe tipuri aflate în comerţ (rezistente la ger, antialge) alegeţi modelul cel mai bun şi calculaţi lungimea în funcţie de necesităţile dvs. Pentru a-i prelungi durata de funcţionare, înfăşuraţi-l cu grijă şi nu-l ţineţi în soare. Acestea sunt, în mare, uneltele cele mai importante pentru cei ce doresc să se dedice grădinăritului; se pot adăuga multe altele, utile în diverse operaţiuni de cultivare. Veţi stabili, o dată cu trecerea timpului şi cu dobândirea experienţei, ce anume vă mai trebuie. Când nu folosiţi uneltele, depozitaţi-le în ordine, curate şi protejate de umiditate. Păstraţi mereu foarfecele şi celelalte instrumente de tăiat cu lamele bine ascuţite şi un-geţi-le periodic, pentru a le proteja de rugină. în caz că aveţi doar ghivece pe balcon, unele dintre ustensilele amintite mai sus sunt evident în plus şi pot fi înlocuite cu unele asemănătoare, dar de dimensiuni mai mici.Uneltele
5.0 din 5 bazat pe 1 vot

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (758.01KB)
Necesită Adobe® Reader®