Sitemap Site Map

Fiziologia Plantelor
Atunci când se defineşte şi se descrie o plantă, se punctează automat acele trăsături care reprezintă diferenţe între regnul animal şi cel vegetal. Aceasta este probabil consecinţa faptului că omul, reprezentant al regnului animal, are tendinţa de a-şi compara propria morfologie şi fiziologie cu cea a organismelor vegetale. Dintre diferenţele frapante se remarcă, în cazul regnului vegetal, imobilitatea şi absenţa organelor de simţ specifice. Diferenţa principală constă însă în modul de nutriţie. Într-adevăr, plantele verzi sunt singurele vietăţi care utilizând un număr mic de substanţe anorganice disponibile în mediul în care trăiesc, sunt în măsură să producă substanţe organice (glucide, lipide, proteine etc.) care le sunt utile nu numai lor, dar şi animalelor care nu şi le pot sintetiza singure. Sunt suficiente apa, dioxidul de carbon şi câteva săruri anorganice pentru ca, folosind energia luminoasă a soarelui, să se poată realiza fotosinteza clorofiliană, cel mai important proces chimic ce se desfăşoară în interiorul părţilor verzi ale plantelor.

Spre deosebire de animale, plantele nu au nevoie pentru a-şi procura hrana de văz, auz, mobilitate şi nu trebuie să întreprindă alte acţiuni (de exemplu, să vâneze); prin urmare, ele nu au aparat locomotor, sistem nervos, aparat digestiv. În consecinţă, o plantă este mult mai simplă decât un animal: aceasta nu înseamnă că se comportă ca o formă de viaţă mai puţin evoluată ci doar că, descoperind modul de a-şi prepara singură hrana, are nevoie de mai puţine lucruri.

Capacitatea organismelor vegetale de a-şi prepara hrana are o importanţă deosebită în biologie. Sunt definite autotrofe (de la cuvintele greceşti autos = “prin sine însuşi”; trefo = “nutriţie”) organismele care se hrănesc exclusiv cu substanţe anorganice destul de simple; heterotrofe (de la cuvintele greceşti eteros = “altul”; trefo = “nutriţie”) sunt organismele care au nevoie pentru a se hrăni de substanţe organice bogate în energie, elaborate şi sintetizate de organisme autotrofe. Sunt autotrofe toate plantele verzi, algele albastre şi unele specii de bacterii; sunt heterotrofe toate animalele, ciupercile şi majoritatea speciilor bacteriene. Toate organismele incapabile de fotosinteza depind din punct de vedere nutriţional de plante. Această dependenţă poate fi directă, cum este în cazul erbivorelor, sau indirectă, cum este în cazul carnivorelor ce se hrănesc cu erbivore, dar în orice caz este permanentă şi totală.Fiziologia Plantelor
4.4 din 5 bazat pe 7 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine