Sitemap Site Map

Îngrijirea plantelor pe timp de iarnă
Este aproape imposibil să intrăm într-un apartament şi să nu remarcăm pe o măsuţă sau pe pervaz o prezenţă verde. Varietatea speciilor de plante care astăzi iau parte la decorarea locuinţelor a crescut extrem de mult în ultimele decenii, datorită importării unor splendide exemplare exotice. Dar, pentru a se putea prezenta în toată splendoarea exploziei de frunze şi de flori, aceste plante au nevoie de îngrijiri speciale în timpul iernii. Multe plante au nevoie de odihnă atât pentru formarea florilor, cât şi pentru a se menţine într-o stare bună.

Pentru a se menţine în repaus în această perioadă de odihnă, pe o perioadă de circa 2-3 luni, plantele au nevoie de îngrijiri diferite în funcţie de exigenţele speciei: fie locuri luminoase, fie întunecate, calde sau reci.

Deoarece cea mai mare parte a plantelor provin de la tropice, ele se simt bine primăvara şi vara, anotimpuri cu lumină şi căldură multă. Din lipsa acestor factori, ele au tendinţa să intre într-o periodă de repaus. Multor plante tropicale le-ar conveni căldura din camerele noastre, dar lumina puţină şi aerul uscat nu le priesc. Ele trebuiesc ajutate să se odihnească cu doze reduse de apă şi hrană şi temperaturi mai scăzute decât cele normale (nu mai mici de 14-15 °C). Întrucât, iarna, lumina este mult diminuată, ele trebuiesc amplasate în locul cel mai luminos din apartament. Ar fi indicat să nu se aşeze în imediata apropiere a caloriferului nici un fel de plană.

Deasemenea o serie de specii subtropicale (leandru, dafini, pitosporum) au nevoie iarna de un repaus mai sever, perioda în care se ţin în camere răcoroase (5-10 °C) şi pe căt posibil la multă lumină. Ele pot suporta şi temperaturi negative (-1-5 °C) dar pe scurtă durată.

O altă categorie de plantă de cameră necesită un repaus mai categoric, perioda în care îşi pierd părţile vegetative aeriene. Acestea au în pământ formaţiuni tuberoase de tipul bulbilor, tubercurilor, rizomilor. Condiţile optime pentru acestea în perioda de iarnă este stoparea udării şi menţinerea organelor tuberoase la întuneric la o temperatură de 10-14 °C. Ele pot rămâne în ghiveci, sau pot fi mutate în cutii într-un strat de turbă menţinută permanent umed. La sfârşitul repausului, aceste organe se curăţă şi se plantează în pământ proaspăt.

O foarte mare problemă poate fi, în această periodă, aerul uscat al încăperilor încălzite. În această situaţie planta elimină prin transpiraţie cantităţi mari de apă, ceea ce provoacă slăbirea ei. Umiditatea trebuie menţinută prin aerisiri repetate, pulverizări cu apă sau aşezarea ghivecelor pe prudiş ud. Apa cu care se udă plantele nu trebuie să provină niciodată direct de la robinet. Ea trebuie ţinută de pe o zi pe alta, pentru a se ajusta la temperatura camerei.

Există multe plante care efectiv au nevoie sa fie rasfaţate, iar altele, de felul lor rezistente şi adaptabile, sunt în stare să suporte neglijenţa noastră. Este foarte important să se înţeleagă faptul că o singură încăpere poate prezenta o mare varietate de condiţii climatice. Cu puţine cunoştinţe aproape orice colţ al camerei poate fi însufleţit cu plante care să se simtă, uneori, chiar fericite între pereţii unui mic cămin.Îngrijirea plantelor pe timp de iarnă
4.7 din 5 bazat pe 3 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine