Sitemap Site Map

Iarna
Iarna

Plante de apartament


S-ar crede că iarna este o perioadă de repaus şi deci de linişte pentru aproape toate plantele, chiar şi pentru acelea care necesită îngrijire în această perioadă; lucrurile nu stau însă tocmai aşa. Chiar dacă “dorm”, plantele sunt vii şi prin urmare expuse riscului vătămărilor din partea diferiţilor factori sezonieri.

Udarea


Iarna sunt necesare precauţii speciale pentru a evita udarea excesivă. În această perioadă a anului plantele nu necesită multă umiditate, excepţie constituind cele care înfloresc în timpul iernii. Aşadar, un compost prea umed provoacă uşor apariţia mucegaiurilor şi putrezirea rădăcinilor, cu grave consecinţe asupra plantei. În general, este preferabil a menţine majoritatea plantelor uşor uscate decât cu pământul umed. Chiar şi plantele care iubesc umiditatea, cum sunt ferigile şi azaleele, riscă să fie udate excesiv iarna. În plus, unele specii de plante, aşa cum sunt cactuşii şi plantele suculente, pot supravieţui într-adevăr în acest anotim numai cu foarte puţină apă. Unele specii de cactuşi preferă chiar a nu fi udaţi; mediul uscat şi temperaturile joase stimulează de fapt aceste plante să înflorească în primăvara următoare.

În această perioadă a anului temperatura apei de la robinet este evident prea coborâtă, de aceea trebuie să fim atenţi să nu traumatizăm plantele administrându-le apă prea rece. Este mai bine să lăsaţi apa în stropitoare câteva ore, pentru a ajunge la temperatura mediului ambiant; pentru a nu pierde timpul, se poate chiar adăuga în stropitoare puţină apă caldă.

Hrănirea


O mare parte a plantelor de apartament nu necesită nutriţie în această perioadă; fiind în stare de repaus, necesităţile nutritive sunt scăzute şi orice acumulare de îngrăşăminte în compost poate duce la distrugerea rădăcinilor, putând fi chiar fatală. Fac excepţie plantele care produc flori (ciclamenul, azaleea) sau bractee colorate (steaua de Crăciun). Acestea vor fi nutrite la fiecare 2-4 săptămâni cu un îngrăşământ adecvat pe bază de potasiu.

Temperatura


Plantele de apartament sunt sensibile la variaţiile de temperatură din timpul iernii de aceeea este necesar ca aceasta să fie cât mai stabilă posibil. Trecerea de la căldura din orele în care încălzirea este puternică la frigul prea intens din timpul nopţii, datorat obiceiului de a lăsa gemurile deschise, este deseori contraindicată pentru buna creştere a unei plante. Curenţii de aer pot fi deosebit de dăunători pentru plantele de apartament şi pot provoca aceeleaşi probleme ca şi oscilaţiile temperaturii. Căderea neaşteptată a frunzelor, de exemplu, este destul de frecventă la plantele de tipul ficusului.

Umiditatea


În timpul iernii încălzirea face ambientul foarte uscat. Numai bucătăria şi baia au tendinţa de a fi mai umede, de aceea reprezintă un refugiu convenabil pentru plante cum sunt maranta, violeta africană şi Begonia rex, care necesită toate un mediu umed. Utilizarea unui agent umidifiant ajută până la un punct, în timp ce stropirile frecvente pot uneori să faciliteze infestarea cu ciuperci. Soluţia cea mai bună este aceea de a asigura fiecărei plante nivelul corect de umiditate a mediului ambiant. O bună metodă este aceea de a aşeza planta pe o tăviţă conţinând pietriş umed; acesta va produce consecutiv încălzirii vapori de apă în atmosfera înconjurătoare. Ca alternativă, introduceţi ghiveciul într-altul plin cu turbă umedă. Această metodă este potrivită în special pentru plantele sub formă de tufă, care necesită umiditate crescută, cum sunt maranta, violeta africană, Begonia rex şi Ficus pumila. Plantele mai mari beneficiează puţin de pe urma acestei metode; pentru ele nu aveţi altă alternativă decât să le stropiţi cu apă călduţă.

Flori şi frunze


Cu toate că sunt relativ puţine plante care înfloresc iarna, este important ca acestea să fie îngrijite mai atent dacă doriţi ca înflorirea să fie viguroasă. Nu udaţi petalele florilor deoarece, datorită frigului, se poate ajunge la putrezire; pentru a evita acest lucru este recomandat să se îndepărteze florile înainte de a începe să se veştejească, operaţie în mod deosebit importantă pentru ciclamen şi violeta africană. Este recomandat a se evita ca aceste plante să rămână prea ude: frigul nu permite o evaporare rapidă şi de aceea apa stagnează, putând să apară ciuperci. Majoritatea plantelor vor intra în starea de repaus după înflorire, sau în orice caz îşi vor reduce ritmul de viaţă înainte de a se declanşa noua creştere primăvara. Ciclamenul se va usca până la tubercul şi va rămâne în stare dormandă până la mijlocul primăverii. Riscul la care sunt expuse cel mai frecvent frunzele în timpul iernii este acela de a se usca sau de a prezenta margini maron sau pete asemănătoare arsurilor. În general, acestea sunt provocate de un mediu ambiant foarte uscat. Plantele cele mai afectate sunt cele cu frunze subţiri, ca maranta şi feriga. Problema se poate rezolva uşor, crescând nivelul umidităţii mediului.

Paraziţi


Din fericire, paraziţii nu constituie în general o problemă deosebită în timpul iernii: numai păianjenii roşii şi coşenilele rămân relativ activi, însă nu la fel de mult ca în timpul verii. Ca regulă generală, cu cât temperatura este mai ridicată cu atât paraziţii sunt mai activi. Şi aleuroidele pot produce uscarea unor plante, cum este de exemplu, steaua de Crăciun, mai ales dacă temperatura ambientală este ridicată.

Boli


Atenţie la eventualele semne ale prezenţei mucegaiului gri, care poate provoca daune imense mai ales în această perioadă a anului. Căutaţi fiecare dintre semnele de boală provocate de acesta pe frunze; vârfurile şi marginile sunt cel mai adesea primele interesate. La primul semn de colorare maron a extremităţii frunzelor trataţi planta cu un fungicid, iar dacă infecţia este limitată la câteva frunze, îndepărtaţi-le imediat pentru a evita răspândirea bolii.

Plante de balcon şi grădină


larna este, fără îndoială, sezonul în care se lucrează cel mai puţin, dar, dacă veţi dedica ceva din timpul dvs. grădinii, veţi fi recompensat în lunile următoare.

Profitaţi de această perioadă pentru a consulta cataloagele şi pentru a face o listă cu seminţele şi noile plante pe care doriţi să le cultivaţi. Curăţaţi vasele goale, spălându-le cu apă şi clor, reparaţi uneltele şi supravegheaţi bulbii păstraţi în casă, eliminându-i pe cei depreciaţi. Decembrie este luna cea mai potrivită pentru prepararea solului pentru răzoarele de flori sau însămânţarea pajiştei. înainte de începutul marilor geruri, ar fi bine să săpaţi de două ori terenul, amestecându-l cu gunoi de grajd sau alt îngrăşământ organic din abundenţă şi aşteptând ca el să se niveleze şi să se fărâmiţeze înainte ca gerul să-l facă prin acţiunea lui naturală şi mai friabil. Curăţaţi fiecare parte a grădinii, greblând şi măturând toate frunzele căzute; ardeţi-le pe cele care prezintă semne de boală şi încorporaţi-le pe celelalte în compost.
În cazul unor ninsori abundente, scuturaţi din timp ramurile arbuştilor şi arborilor cu mâna sau cu un baston pentru a evita ca ele să se rupă din cauza greutăţii zăpezii, mai ales dacă zăpada este în curs de topire, când devine grea.

Atunci când condiţiile meteo permit lucrări în grădină şi terenul nu este prea umed sau îngheţat, în regiunile cu climat blând este deja posibil ca în ianuarie-februarie să se planteze noi specii de pomi, arbuşti sau plante căţărătoare.
Sezonul este încă prea friguros pentru a semăna afară, dar se poate începe în casă, sub sticlă, semănatul unor plante anuale care vor fi apoi transplantate în vase, pe terasă sau în grădină, la primăvară. Nu neglijaţi însă plantele pe care le-aţi adus în casă pe timpul iernii (muşcate, fucsia etc); chiar dacă se află în stare de repaus, va trebui să le udaţi uşor, măcar o dată pe lună.

Dacă şi clima o permite, în luna februarie curăţaţi gardul viu pentru a-l stimula şi a-l întări în părţile cele mai de jos; începeţi curăţirea trandafirilor şi arbuştilor cu înflorire estivă-autumnală şi reîntineriţi hortensiile tăind de la bază ramurile mai bătrâne.

Pentru a elimina muşchiul de pe pajişte, împrăştiaţi sulfat de fier (20g/mp), greblaţi apoi 2-3 zile pentru a curăţa iarba, apoi treceţi peste ea un cilindru cu ţepi pentru a aerisi terenul, adăugând eventual, nisip pentru a îmbunătăţi drenajul.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Iarna
4.5 din 5 bazat pe 7 voturi şi 1 părere.


 • Antonia Neagu
  Clasificare: 5 din 5 Iarna
  super planta
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (784.53KB)
Necesită Adobe® Reader®