Sitemap Site Map

Primăvara
Primăvara

Plante de apartament


Se pare că plantele simt sosirea primăverii cu mult înaintea noastră. Exact când noi începem să ne gândim să renunţăm la hainele grele de iarnă, dintr-o dată, în dimineţile încă reci şi umede de februarie sau martie, plantele de apartament încep a-şi dezveli mugurii proaspeţi, necesitând îngrijiri şi o atenţie deosebită.

Udarea


Îndată ce plantele dumneavoastră de apartament încep să-şi dezvelească noii mugurii, ele vor necesita o udare mai abundentă. Pe măsură ce zilele se alungesc, iar temperatura începe să crească, plantele vor consuma din ce în ce mai multe elemente nutritive, pierzând totodată mai multă apă prin evaporare fapt care le amplifică nevoia de “a bea”. Aceasta nu trebuie totuşi să conducă la o udare excesivă, o creştere gradată a cantităţii de apă fiind suficientă.

Nutriţia


Creşterea unei plante pe durata primăverii necesită un adaos nutriţional care să favorizeze dezvoltarea lăstarilor ce vor deveni ulterior ramuri, frunze şi flori. Este de preferat totuşi ca administrarea unui îngrăşământ să se facă gradat, câte puţin la început şi crescând apoi doza până la cea recomandată, care va fi atinsă în momentul de vârf al perioadei de creştere.

Supraalimentaţia încurajează o creştere abundentă, dar cu dezavantajul unor ramuri şi frunze filiforme, lipsite de vigoare, ce vor compromite ulterior producerea florilor. Dacă de exemplu folosiţi un îngrăşământ lichid, nu administraţi o soluţie concentrată în prima săptămână, ci apelaţi la o formulă mai diluată: jumătate sau o treime din doza recomandată. Deosebit de important este să nu hrăniţi planta atunci când compostul este uscat.

Aceasta se poate întâmpla mai ales când se folosesc îngrăşăminte sub formă de pulbere sau granule, care au tendinţa de a se concentra, şi astfel, atunci când planta este udată, unele părţi vor fi fertilizate excesiv, în timp ce altele insuficient. Chiar şi atunci când folosiţi fertilizanţi lichizi, aveţi grijă ca aceştia să fie bine dizolvaţi în apa cu care udaţi planta. Un alt element care trebuie urmărit este evitarea nutririi plantei pentru o perioadă de 6-8 săptămâni după ce a fost replantată, deoarece compostul proaspăt conţine deja toate elementele nutritive de care planta are nevoie.

Replantarea


Primăvara este şi anotimpul potrivit pentru replantare. Însă nu toate plantele pot fi transvazate în noi ghivece în această perioadă, de aceea este util să consultaţi secţiunea Îngrijirea Plantelor. Este important să nu fie replantate prea rapid, deoarece există riscul de a le pierde. Plantele care se găsesc încă într-o stare de relativă “letargie” în urma perioadei de iarnă, nu trebuie replantate până când nu îşi reiau creşterea, deoarece şocul unei replantări anticipate le poate cauza moartea. Augumentarea neaşteptată a cantităţii de apă şi elemente nutritive care devin disponibile o dată cu transplantarea poate fi fatală.

Dacă veţi acţiona cu prudenţă şi atenţie, ţinând seama că necesarul de apă creşte o dată cu înaintarea în timp, planta va tolera mai bine transvazarea în ghivece mai mari. Beneficiile sunt de fapt multiple: planta nu numai că va dispune de mai mult spaţiu pentru a-şi dezvolta rădăcinile, dar astfel va putea beneficia şi de o cantitate mai mare de hrană şi apă, precum şi de o stabilitate mai mare pe durata perioadei de creştere.

Temperatura


Dat fiind că în timpul primăverii temperatura din exterior începe să crească, plantele de apartament devin mai puţin dependente de încălzirea din interior. Este totuşi important a evita schimbările neprevăzute de temperatură, care pot provoca o cădere a frunzelor tinere şi chiar pot fi fatale dezvoltării plantei. Speciile păstrate în casă trebuie dezobişnuite treptat de căldura constantă la care au fost expuse, pentru a putea supravieţui în lipsa unei încălziri artificiale. De asemenea este important a evita expunerea plantelor la curenţi de aer în prima parte a anotimpului, mai ales dacă sunt obişnuite să crească într-un mediu protejat. Pentru voi, deschiderea ferestrelor într-o zi caldă de primăvară poate aduce o briză de aer proaspăt care vă va aerisi casa, însă plantele voastre nu vor fi desigur la fel de fericite. În această perioadă puteţi începe să aşezaţi plantele în aer liber, de exemplu, pe pervazul unei ferestre, dar trebuie să fiţi atenţi la posibilele variaţii ale temperaturii. În orice caz, la apusul soarelui va fi bine să retrageţi plantele la căldura uşoară şi plăcută a camerei, pentru a evita eventualele daune produse de frigul nocturn.

Modelare şi curăţare


De la debutul creşterii, este important să vă asiguraţi că plantele se vor dezvolta după dorinţele dumneavoastră. Plantele agăţătoare, aşa cum este iedera, vor avea probabil nevoie de câteva suporturi ajutătoare. Alte plante vor trebui ajustate pentru a le asigura forma ideală; speciile ca iasomia necesită scurtarea cu regularitate a tulpinilor şi aşezarea lor în jurul suporturilor, deoarece în caz contrar creşterea va deveni curând dezordonată. Multe alte specii, aşa cum este de exemplu Beloperone guttata, vor dezvolta în urma ajustării tulpini viguroase.

Flori şi frunze


Anumite plante cultivate în casă se află deja în plină perioadă de înflorire iarna sau la începutul primăverii: de exemplu, unele specii de iasomie, Rhipsalidopsis gaertnen şi primula sunt în plină dezvoltare între februarie şi aprilie. De aceea, este important să le asiguraţi o nutriţie corectă şi adecvată; în astfel de cazuri, îngrăşământul folosit trebuie să aibă un conţinut mare de potasiu, element în măsură să ajute dezvoltarea florilor. Amintiţi-vă că atunci când florile sunt veştejite este bine a le îndepărta, pentru a nu altera aspectul estetic al plantei şi pentru a stimula producerea de noi flori.

Acumularea prafului în timpul iernii pe plantele dumneavoastră strică aspectul frunzelor, lucru observat mai ales atunci când soarele începe să strălucească asupra lor. În acest caz, este bine să fie curăţate la început de sezon. Frunzele suficient de mari şi groase pot fi “spălate” cu un burete mic îmbibat cu apă călduţă. Nu folosiţi detergenţi. Este mai bine să curăţaţi foliolele stropind apă cu un pulverizator; nu expuneţi însă plantele la soare cât timp mai persistă pe frunze picături mici de apă, deoarece se pot provoca arsuri periculoase. Produşii detergenţi lucifianţi conţin frecvent substanţe uleioase şi pot vătăma frunzele mai delicate; de aceea, folosiţi-i cu precauţie şi urmaţi cu atenţie instrucţiunile. La începutul primăverii, o ploaie uşoară poate fi benefică multor plante, îndepărtând praful acumulat; atenţie însă a nu le expune ulterior la soare.

Paraziţi


Mulţi paraziţi şi alte microorganisme dăunătoare supravieţuiesc de-a lungul iernii. La sosirea primăverii, lumea insectelor se trezeşte la viaţă şi din ouăle lor ies zeci de mii de noi exemplare. Infestările cu paraziţi (care până în acest moment păreau ţinute sub control) vor exploda imprevizibil şi rapid, provocând vătămări grave plantelor într-o perioadă relativ scurtă. Foarte periculoşi sunt păduchii verzi (afidele) şi coşenilele, deoarece au o rată de reproducere foarte ridicată. Controlaţi în mod regulat frunzişul plantelor şi căutaţi păduchii pe fiecare vlăstar şi boboc nou. Păianjenii roşii preferă feţele inferioare ale frunzelor, iar coşenilele feţele inferioare şi axilele frunzelor. Imediat ce observaţi prezenţa lor, abordaţi corect situaţia, folosind un pesticid adecvat şi repetând tratamentul, dacă este necesar, la un interval scurt de timp.

Boli


Primăvara favorizează o intensificare a activităţii în lumea ciupercilor şi a bacteriilor. Anumite afecţiuni, ca ciuperca gri, rugina sau putrezirea rădăcinilor, au tendinţa de a se manifesta până la începutul primăverii. Inevitabil, dacă plantele sunt neglijate vor fi înfestate mai frecvent în acest anotimp, deoarece condiţiile climaterice favorizează creşterea şi dezvoltarea diverşilor agenţi patogeni.

Îngrijirea plantei presupune înlăturarea tuturor afecţiunilor ei, fie prin mijloace fizice, fie chimice. Efectul dăunător al bolilor poate fi deseori redus sau eliminat printr-un tratament foarte atent, spre exemplu, înlăturând toate florile şi frunzele moarte, chiar şi pe cele căzute pe compost, şi evitând udarea exagerată. Un control atent trebuie menţinut până în momentul “însănătoşirii” plantei, la primele semne de boală fiind necesară reintervenţia corespunzătoare prin fungicide sau alte produse specifice.

Plante de balcon şi grădină


Martie este luna care marchează trecerea de la iarnă la primăvară; este nevoie, deci, să continuaţi să protejaţi culturile de posibilele îngheţuri, dar şi să începeţi însămânţarea.

Semănaţi în martie-aprilie (în funcţie de regiune) florile anuale care înfloresc în primele zile de vară (de exemplu, cârciumăresele, macii etc.) direct în aer liber sau în răsadniţă, pentru a le transplanta apoi la locul lor imediat ce clima o va permite. Este momentul să se planteze şi erbaceele perene şi cele cu bulbi cu înflorire estivă-autumnală: anemonele, gladiolele, crinii etc). Plantaţi la locul lor coniferele şi arbuştii cu frunze veşnic verzi şi căţărătoarele lemnoase precum glicinele şi Bignonia. Semănaţi noi pajişti şi fertilizaţi cu îngrăşăminte azotate covoarele ierboase deja existente.

În mai, plantele pe care le-aţi semănat şi răsădit într-un mediu protejat în lunile precedente, le veţi transplanta la locul lor în răzoare, în câmp sau în jardiniere. în plus, puteţi să înmulţiţi prin diviziunea tufelor multe erbacee perene şi să plantaţi speciile acvatice dacă aveţi bazine sau vase potrivite pentru a găzdui acest tip de plante. Curăţaţi arbuştii şi gardul viu, care au înflorit la începutul primăverii, tăind o bună parte din ramurile care au produs flori. Eliminaţi lăstarii nefolositori care se dezvoltă la baza trandafirilor, împreună cu ramurile fragile sau strâmbe. Puneţi ţăruşi la plantele căţărătoare şi la cele erbacee de talie medie-înaltă şi legaţi-le de ei pe măsură ce cresc.

Supravegheaţi cu atenţie şi eventual faceţi un tratament împotriva păduchilor de plante, care în această perioadă se înmulţesc cu rapiditate şi îmbolnăvesc mlădiţele tinere şi fragede, şi împotriva melcilor, dacă sunt numeroşi.
Semănaţi plantele perene şi bianuale, ca de exemplu micşunelele, care vor înflori în anul următor şi începeţi să înmulţiţi prin butaşi plantele erbacee. Tundeţi periodic gazonul şi, dacă este năpădit de buruieni, procedaţi la curăţirea lui manuală sau cu produse speciale. Eliminaţi şi buruienile care cresc la baza arbuştilor prin săpături uşoare, dar acţionaţi manual în răzoare şi în răsadniţe. Nu uitaţi să udaţi semănăturile şi plantele abia puse la locul lor, mai ales, dacă sunt cultivate în ghiveci, unde se deshidratează mai repede. Nu tăiaţi frunzele plantelor cu bulb care s-au ofilit până când nu s-au îngălbenit complet, deoarece din ele bulbii îşi extrag substanţele nutritive pentru a putea înflori în anul următor. Dacă aţi hotărât să dedicaţi culturilor estive spaţiul unde aţi cultivat lalele, extrageţi bulbii cu frunze şi transplantaţi-i în altă parte a grădinii, pentru ca ei să-şi continue creşterea.

« Iarna
Iarna
Vara »
VaraPrimăvara
3.5 din 5 bazat pe 4 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (794.25KB)
Necesită Adobe® Reader®