Sitemap Site Map

Toamna
Toamna

Plante de apartament


Frecvent clima suferă variaţii anuale neprevăzute, astfel încât uneori devine greu de stabilit limita dintre anotimpuri. Aceasta se întâmplă mai ales la trecerea de la vară la toamnă, care pentru plante reprezintă o fază extrem de critică. În această perioadă diminuă funcţiile vitale, deoarece plantele bienale sau perene se pregătesc pentru repausul de iarnă. Cu toate acestea, planta este încă foarte activă; multe frunze se îngălbenesc, florile se veştejesc, dar sunt suficiente câteva zile mai calde pentru a apărea o nouă frunză, o nouă floare. Este vorba deci de o perioadă delicată pentru toate speciile, chiar şi pentru cele anuale care vor trebui să-şi răspândească seminţele; ele pretind aşadar o îngrijire atentă şi o maximă protecţie. Spre exemplu, este total imprudent să se efectueze replantarea.

Udarea


În această perioadă a anului cantitatea de apă pe care o necesită plantele scade constant până la valori minime. De aceea este nevoie să fiţi foarte atenţi, pentru a le furniza cantitatea strict necesară în funcţie de evoluţia vremii.

Nutriţia


Este important pentru majoritatea plantelor să întrerupeţi hrănirea la sfârşitul lunii septembrie, deoarece ritmul lor de creştere şi necesităţile nutritive scad. Dacă se continuă totuşi administrarea de îngrăşământ se va ajunge la concentrarea acestora în compost. Fiind toxice în concentraţii ridicate, pot provoca daune rădăcinilor. În cazul speciilor care pot continua să fie alimentate cu un îngrăşământ, chiar dacă acesta este administrat în doze reduse este de preferat utilizarea unor produşi solizi cu difuziune lentă.

În acest anotimp majoritatea plantelor se pregătesc pentru a intra într-o stare asemănătoare letargiei (repaus) cu foarte puţine semne de creştere, din care cauză nu necesită aportul unui îngrăşământ. Există totuşi unele excepţii reprezentate de acele specii ce înfloresc toamna târziu sau în timpul iernii. Acestea trebuie să fie nutrite folosind un fertilizator cu un conţinut echilibrat de azot, fosfor şi potasiu.

Temperatura


Pe timpul toamnei este important să se menţină, pe cât posibil o temperatură constantă, stabilă, care va fi scăzută treptat pe măsură ce plantele se adaptează condiţiilor vremii. Se pot provoca daune majore prin variaţii neaşteptate de temperatură, mai ales prin trecerea de la o zi călduroasă de vară la o noapte friguroasă. Scăderile bruşte de temperatură, mai ales dacă se asociează cu un compost umed, reprezintă principalii factori de risc la care este expusă planta în acest anotimp.

Flori şi frunze


Pentru plantele ce încă mai produc flori este important să îndepărtaţi toate florile moarte sau pe cale de a muri. Plantele ce înfloresc toamna târziu sau iarna necesită a fi nutrite şi udate corespunzător. Este important de asemenea să se ţină cont de tratamentul special pretins de speciile sensibile la durata mai scurtă a zilei, aşa cum este steaua de Crăciun.

Pentru a obţine o dezvoltare normală şi o colorare adecvată a bracteelor, astfel de plante vor trebui nutrite şi udate în mod adecvat; de asemenea va trebui să li se asigure o cantitate suficientă de lumină solară. Fiecare expunere la lumină artificială după orele normale de lumină solară, în timpul lunilor cheie, va îngreuna producerea bracteelor. Pentru plantele cu frunze căzătoare este suficient a ne limita la îndepărtarea celor moarte sau pe cale de a se usca, evitând astfel putrezirea, care se află la originea diferitelor boli. Pentru plantele perene îngrijirea diferă în funcţie de specie, dar aproape toate preferă reducerea gradată a udării.

Paraziţi


Deoarece activitatea lor maximă se desfăşoară în timpul verii, mulţi paraziţi îşi reduc toamna rata de reproducere şi de aceea s-ar putea presupune că în acest anotimp reprezintă o problemă minoră. Dar nu este aşa. Majoritatea insectelor continuă să fie active, în timp ce unele chiar pot să prolifereze în timpul toamnei. Păduchii pot continua să fie un motiv de îngrijorare în prima parte a anotimpului, pentru ca apoi să dispară până primăvara. Nu la fel stau lucrurile cu păianjenul roşu, care trebuie ţinut strict sub control în timpul acestei perioade, deoarece va continua să se hrănească din planta vostră tot timpul anului, dar la un nivel care scade concomitent cu reducerea duratei zilei şi a temperaturii. Coşenilele vor continua să fie active deşi mult mai puţin decât în plină vară, la fel comportându-se şi tripsidele, care reprezintă o adevărată problemă pe toată perioada iernii, şi pot fi deosebit de dificil de controlat. Acestea prosperă în condiţiile unui climat cald şi uscat, simţindu-se de aceea foarte bine în mediul ambiant confortabil produs prin încăzire. Trataţi plantele cu un insecticid specific o lungă perioadă de timp pentru a surprinde insectele înainte de maturizare. Un control atent la începutul toamnei va reduce probabilitatea ca tripsidele să se înmulţească. Musculiţele albe pot constitui o problemă, deoarece depun ouăle pe suprafaţa compostului, iar ulterior larvele mănâncă frunzele şi rădăcinile, producând astfel deteriorarea plantei.

Boli


Fiţi foarte atenţi la posibila putrezire a rădăcinilor şi codiţelor frunzelor: plantele pot fi uşor verificate în această perioadă, în special dacă sunt expuse riscului de a fi udate excesiv. Dacă unele rădăcini sau codiţele frunzelor sunt putrezite, va fi necesară folosirea imediată a unui fungicid corespunzător pentru a evita ca o ciupercă să provoace unele boli grave. Este de asemenea importantă îndepărtarea frunzelor moarte şi a florilor veştejite, deoarece sunt un teren ideal pentru instalarea bolilor provocate de ciuperci (de exemplu, Botrytis).

În afara unui control atent şi continuu al plantelor, este de asemenea indicat să folosiţi un fugicid bun în scopul prevenirii bolilor încă de la primul simptom, în loc de a aştepta să trataţi un exemplar total contaminat şi dificil de salvat.
Rugina frunzelor, cauzată tot de o ciupercă, poate constitui o problemă dacă frunzele sau atmosfera sunt prea umede. Dat fiind că toamna frunzele se îngălbenesc, deseori este dificil de observat atacul ciupercilor.

Plante de balcon şi grădină


Grădina, mai ales în regiunile cu climă rece, are nevoie în acest sezon de multă îngrijire în vederea iernii care se apropie.
Măturaţi sau greblaţi frunzele căzute, adăugându-le apoi grămezii de compost sau utilizaţi-le pentru a proteja baza plantelor mai firave. Strângeţi frunzele căzute în apa bazinului (dacă acesta se află sub pomi, este mai uşor să întindem peste el, provizoriu, o folie de plietilenă). Extrageţi bulbii şi tuberculii care nu pot sta peste iarnă în pământ (exemplu, daliile, trestiile etc.) şi puneţi-i în cutii cu turbă, pentru a-i depozita apoi într-un mediu răcoros şi uscat, la adăpost de ger şi şoareci. Tăiaţi la nivelul pământului tulpinile veştede şi uscate ale erbaceelor perene şi smulgeţi plantele anuale care şi-au terminat înflorirea. Scoateţi, curăţaţi şi depozitaţi în magazie suporţii, buni pentru a fi utilizaţi anul următor. Curăţaţi gardul viu ultima dată, înainte de venirea iernii. Legaţi mlădiţele plantelor căţărătoare şi controlaţi dacă arcadele, împletiturile sau pergolele nu sunt supraîncărcate de vegetaţie; ele ar putea reţine prea multă zăpadă şi ar avea „efect de velă" la vânturi puternice. Tăiaţi iedera şi viţa dacă au crescut prea mult pe pereţi, streşini sau cornişe. Smulgeţi erbaceele ce pot oferi adăpost insectelor parazite sau melcilor. Spălaţi cu apă caldă şi uscaţi bine vasele şi uneltele înainte de a le depozita, apoi, înainte de a da îngheţul, goliţi tuburile şi opriţi apa sau protejaţi părţile expuse cu paie sau alte materiale izolante. În regiunile reci, duceţi în locuri protejate vasele cu plante de interior (fucsie, muşcate, dârmoz) după ce le curăţaţi de florile uscate şi le scurtaţi uşor ramurile.
În octombrie-noiembrie plantaţi bulbii care vor înflori la primăvară (precum narcisele şi şofranul), semănaţi plantele bianuale şi plantaţi definitiv erbaceele perene recent cumpărate.
Dacă doriţi să semănaţi o nouă pajişte trebuie să săpaţi suprafaţa aleasă,
amestecând terenul desţelenit cu gunoi de grajd din belşug. Înainte de sfârşitul lunii noiembrie, plantaţi arborii şi arbuştii cu frunze căzătoare, cu condiţia ca solul şi condiţiile meteo să fie favorabile. Dacă nu sunt condiţiile necesare, amânaţi totul pentru luna martie. Dacă aţi reuşit să faceţi tot ce v-aţi propus, relaxaţi-vă răsfoind reviste, cataloage şi... începeţi să visaţi.

« Vara
VaraToamna
4.8 din 5 bazat pe 6 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (788.81KB)
Necesită Adobe® Reader®