Sitemap Site Map

Vara
Vara

Plante de apartament


Vara este perioada anului în care plantele sunt în plină şi viguroasă dezvoltare, amplificându-se toate funcţiile primare ale ciclului vegetativ, în primul rând cele referitoare la formarea organelor reproducătoare. Într-adevăr, pentru majoritatea plantelor acest anotimp reprezintă perioada de înflorire maximă şi de transformare a florilor în fructe, conţinând seminţele din care se vor naşte noile plante.

Pentru aceste motive, în timpul lunilor de vară plantele necesită îngrijiri speciale, care trebuie efectuate metodic, cu regularitate; acest lucru se datorează în parte temperaturii. Într-adevăr, căldura lunilor de vară accentuează evaporarea apei de-a lungul frunzelor şi florilor şi determină uscarea rapidă a compostului. Absenţa apei împiedică circulaţia regulată a hranei şi poate să povoace încetarea dezvoltării plantei şi chiar moartea sa.

Udarea


Udarea plantei în lunile estivale este indispensabilă, dar trebuie ţinut seama de variaţiile cantitative în funcţie de vreme. În timpul lungilor perioade însorite şi călduroase, planta ar putea avea nevoie să fie udată cel puţin o dată pe zi, dar dacă temperatura scade sau umiditatea este crescută, necesarul de apă va fi mult mai mic.

Este important de asemenea să se efectueze corect udarea în primele săptămâni care urmează transplantării, pentru a permite noilor rădăcini să penetreze compostul. Fiţi totuşi atenţi: prea multă apă poate să aibă urmări negative, ajungând în cele mai grave cazuri să afecteze serios planta. În timpul acestui anotimp veţi fi probabil constrânşi să lăsaţi singure plantele voastre în timpul unui week-end sau a unei vacanţe de vară. De aceea, trebuie să vă asiguraţi din timp că fiecare dintre ele va fi udată adecvat atât înainte de a pleca la drum cât şi în timpul absenţei voastre. Poate fi util să aşezaţi plantele într-un loc unde necesarul lor de apă să fie mai redus şi să pregătiţi sisteme de autoirigare care să le aprovizioneze cu apă în absenţa voastră.

Nutriţia


În timpul verii plantele au nevoie de hrană suplimentară. În general, ar trebui să fie hrănite o dată pe săptămână sau la fiecare 15 zile, în funcţie de ritmul creşterii. Folosiţi un îngrăşământ lichid corespunzător şi urmaţi indicaţiile firmei producătoare. Nu fiţi tentaţi să nutriţi plantele mai des sau folosind o concentraţie mai mare de îngrăşământ decât cea recomandată, deoarece aceasta ar putea duce la vătămări grave ale rădăcinilor. Când iniţiaţi nutrirea plantelor, începeţi cu cantităţi reduse, crescând treptat procentul de îngrăşământ. Ar putea fi necesar chiar să nu fie nutrite deloc, aşa cum se întâmplă atunci când sunt replantate târziu sau când compostul conţine un îngrăşământ cu durată lungă de acţiune. Într-adevăr, unele specii se replantează primăvara târziu sau chiar vara. Dacă aţi uitat să mutaţi planta într-un ghiveci mai mare unde va găsi condiţiile potrivite, aceasta trebuie să fie transvazată imediat ce v-aţi reamintit.

Temperatura


Din fericire, temperatura interioară a locuinţei nu creează în general probleme în timpul lunilor de vară, deoarece pereţii reflectă căldura excesivă, astfel încât de cele mai multe ori este suficient să se coboare storurile pentru ca plantele să aibă la dispoziţie temperatura adecvată. Totuşi, în timpul valurilor puternice de căldură şi secetă este esenţial a produce puţină ventilaţie şi umiditate: va fi suficient să stropiţi apă în jurul plantei sau să folosiţi tăviţe pline cu pietriş umed, suplimentar faţă de udarea obişnuită.

Modelare şi susţinere


În funcţie de evoluţia dezvoltării plantei voastre, poate deveni necesară aranjarea ei prin tăiere cu scopul de a-i menţine un profil compact. Plantele agăţătoare şi cele căzătoare, de exemplu, vor avea certe beneficii de pe urma unei ajustări regulate, care poate fi executată cu un foarfece ascuţit sau cu un cleşte. Pentru multe plante cu frunze tăierea, sau mai corect retezarea vârfurilor noilor ramuri, favorizează o creştere mai densă. Plantele agăţătoare pretind a fi susţinute cu noi suporturi; în caz contrar, tulpinile lor se pot rupe. Când fixaţi tulpinile de suport, asiguraţi-vă că legăturile nu sunt aplicate prea strâns astfel încât să dăuneze plantei sau să-i limiteze creşterea. Verificaţi de asemenea şi legăturile deja existente, pentru a vă asigura că nici acestea nu provoacă vătămări, întrucât diametrul vechilor tulpini a crescut.

Flori şi frunze


Plantele care produc flori pe toată durata verii beneficiează de un îngrăşământ pe bază de potasiu. Multe dintre ele îşi vor îmbogăţi frunzişul după încheierea perioadei de înflorire şi de aceea vor avea nevoie să fie nutrite şi în această perioadă, dar în acest caz trebuie folosit un îngrăşământ obişnuit pentru plante de frunze. Amintiţi-vă că florile trebuie să fie îndepărtate chiar de la începutul ofilirii, pentru a evita putrezirea lor pe plantă şi provocarea de boli, precum şi pentru prevenirea pierderii suplimentare de energie în timpul formării seminţelor, în timpul verii unele specii, aşa cum sunt cele pentru frunze (violeta africană, maranta, feriga), preferă o umiditate mai ridicată a mediului. Majoritatea plantelor beneficiază de pe urma stropirii cu apă călduţă a frunzelor la intervale regulate, efectuată cu ajutorul unui pulverizator cu pori fini. Evitaţi însă a stropi plantele care nu suportă apa pe frunze, aşa cum este violeta africană. Pentru aceste specii este mai bine ca atunci când este foarte cald să furnizaţi umiditate mediului aşezând în jurul ghiveciului turbă umedă sau utilizând tăviţe pline cu pietriş umed. Din contră, frunzişul multor plante, printre care ficusul, palmierul, iedera, filodendronul, preferă o pulverizare uşoară cu apă călduţă pentru eliminarea prafului şi murdăriei acumulate. Aceasta este în mod particular utilă pentru plantele cu frunze dificil de curăţat manual. Unele specii mai rezistente, aşa cum este iedera, pot fi chiar expuse în aer liber în timpul unei ploi uşoare de vară. Este important pe de altă parte a evita menţinerea compostului prea umed un timp îndelungat; în cazul majorităţii plantelor este mai bine să îl lăsaţi să se usuce puţin înainte de a îl uda din nou, dar există şi excepţii. Suprafaţa compostului trebuie menţinută curată, eliminând reziduurile, frunzele şi florile putrede. În afară de aceasta, îndepărtaţi fiecare frunză bolnavă, alterată sau moartă şi florile ofilite, pentru a evita astfel orice factor favorizant al îmbolnăvirii.

Paraziţi


Toţi paraziţii sunt foarte activi în timpul lunilor de vară; prin urmare, trebuie să controlaţi zilnic plantele pentru a vă asigura că aceştia nu sunt prezenţi. Nu ezitaţi să acţionaţi corespunzător la primele semne de infestare. Păianjenul roşu şi musculiţele albe sunt deosebit de supărătoare, şi este important să le ţineţi sub control, folosind un insecticid adecvat. Păianjenul roşu se dezvoltă bine în condiţii de căldură şi uscăciune; de aceea prezenţa lui poate fi limitată într-o oarecare măsură prin stropirea regulată a ambelor feţe foliare cu apă călduţă. Alţi paraziţi importanţi care ar putea infesta plantele sunt păduchii, coşenilele făinoase şi brune şi tripsidele.

Boli


Rugina şi mucegaiul sunt două infecţii frecvente, datorate ciupercilor care se dezvoltă cu uşurinţă în această perioadă a anului şi al căror control nu este întotdeauna facil o dată ce planta a fost agresată. Aplicarea preventivă de fungicide sistemice pentru evitarea răspândirii acestor boli este întotdeauna de preferat comparativ cu aşteptarea debutului bolii şi demararea ulterioară a tratamentul. Aceeaşi metodă este valabilă şi pentru restul bolilor; este probabil mai bine a le preveni prin pulverizarea plantelor cu produşi adecvaţi. Unele boli provocate de bacterii sau ciuperci sunt strict localizate şi pot fi controlate relativ uşor prin îndepărtarea tuturor părţilor infestate şi distrugerea lor ulterioară prin ardere, pentru evitarea răspândirii bolii. O bună măsură este aceea de a elimina la timp frunzele, florile sau alte părţi ale plantei care sunt veştejite; ţesuturile moarte riscă să putrezească devenind astfel un teren ideal pentru fungi şi bacterii, inamicii cei mai periculoşi ai plantelor voastre.

Plante de balcon şi grădinăÎn acest anotimp este necesară udarea din abundenţă a plantelor din grădină sau de pe terasă, mai ales, dacă ele sunt expuse la soare. Dacă nu dispuneţi de o instalaţie automată, udaţi des şi tundeţi în mod regulat gazonul, o dată sau de două ori pe săptămână, pentru a împiedica dezvoltarea buruienilor.
Periodic, înlăturaţi inflorescenţele veştejite ale erbaceelor perene; acest lucru va contribui la stimularea înfloririlor ulterioare. Curăţaţi trandafirii neînfloriţi şi arbuştii veştejiţi, pentru a favoriza apariţia unor noi mlădiţe apte să înflorească în anul următor. De asemenea este important să tăiaţi lăstarii trandafirilor care cresc sub altoi, pentru ca aceştia să nu se dezvolte mai mult decât altoiul.

În cazul arbuştilor care înfloresc tot anul, curăţirea trebuie limitată la înlăturarea mlădiţelor firave şi deformate sau care cresc spre interiorul tufei. Tăiaţi şi gardul viu, pentru a-l menţine la înălţimea dorită. August este luna ideală pentru înmulţirea prin butaşi a arbuştilor semi-lemnoşi şi a trandafirilor, alături de plantele căţărătoare. Butaşii de muşcată (Pelargonium) obţinuţi în această perioadă vor da rădăcini uşor chiar dacă sunt puşi direct în pământ. Despărţiţi şi rizomii irişilor şi tufişurile erbacee perene care deja sunt veştejite, şi replantaţi-le eliminând părţile îmbătrânite şi epuizate. Continuaţi să pliviţi în mod regulat răzoarele, pentru a împiedica buruienile să producă seminţe şi să se înmulţească. Ţineţi tot timpul sub observaţie plantele pentru a controla eventualele boli provocate de ciuperci sau atacuri parazitare şi pentru a putea interveni la timp.

Continuaţi să legaţi periodic plantele căţărătoare de pari sau suporturi, la fel şi plantele erbacee foarte înalte. Dacă aveţi bazine sau mici ochiuri de apă, aveţi grijă ca algele să nu se dezvolte excesiv din cauza căldurii. Pentru a evita ca aceste plante, care dau apei o culoare verde sau maronie, să prolifereze, cultivaţi specii care oxigenează apa sau plante plutitoare care lasă umbră pe fundul bazinului. Se găsesc în comerţ şi produse algicide, dar efectul lor este temporar, iar dacă în bazin sunt peşti sau broaşte, ele nu trebuie cultivate niciodată, deoarece aceştia vor muri din lipsa oxigenului.Vara
4.5 din 5 bazat pe 2 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (778.86KB)
Necesită Adobe® Reader®