Sitemap Site Map

Abutilon

Pristolnic
Abutilon - Pristolnic

Originari din zonele tropicale şi subtropicale ale Americii Meridionale, pristolnicii sunt arbuşti viguroşi care cuprind peste 100 de specii; dacă se cultivă în ghiveci, cresc până la 1,5 m înălţime. Prezintă multe ramuri subţiri şi frunze cu margini crestate adânc, asemănătoare cu cele ale paltinului, care prezintă adesea vinişoare cu nuanţe gălbui-aurii, înfloresc vara, iar florile sunt fine, colorate în nuanţe variind de la galben la portocaliu sau roşu ce par suspendate asemănător unor clopoţei. În zonele cu climă caldă pot fi cultivate în loc deschis, în grădini.

Cultivare


În fiecare an, în martie-aprilie, transplantaţi-i folosind un compost din pământ de flori îmbogăţit cu îngrăşăminte, încep să fie udate primăvara, vara necesitând stropiri frecvente; pământul trebuie să rămână permanent umed, fiind contraindicat să fie complet uscat; când este cald trebuie să stropiţi zilnic frunzele cu apă. Temperatura ideală este de 10 - 15 °C. în perioada în care creşterea este intensă hrăniţi planta cu regularitate, adăugând în apă, la fiecare două săptămâni, un îngrăşământ lichid. Trebuie să fie mereu aşezată într-un loc foarte luminos, dar apărat de acţiunea directă a razelor soarelui. Aceste plante se ramifică rapid şi de aceea primăvara trebuie să le tăiaţi ramurile laterale la jumătate din lungime şi să le sprijiniţi tulpinile. Toamna şi iarna creşterea începe să fie mai puţin intensă; la începutul toamnei tăiaţi din nou ramificaţiile principale şi laterale la jumătate din lungimea lor; stimulaţi astfel ramificarea şi fortificarea plantei. Temperatura trebuie să fie de cel puţin 5 °C.

Reproducere


Se înmulţeşte prin butaşi în lunile martie şi aprilie. Cu un cuţit ascuţit prelevaţi mlădiţe de 12-15 cm, plantaţi-le în pământ nisipos şi menţineţi-le într-un loc cald şi aerisit; în interval de 2 săptămâni vor prinde rădăcini; aşezaţi plăntuţele în ghivece mici, cu diametrul de 7 cm. Există în comerţ seminţe; semănaţi-le într-un pământ special pentru seminţe în lunile martie-aprilie, la o adâncime de 6 mm; menţineţi-le pentru a germina la o temperatură de 15-20 °C.

Pericole şi precauţii


Păduchii verzi reprezintă singurul pericol semnificativ; combăteţi-i cu ajutorul unui insecticid pentru plante de apartament. Fiţi atenţi că tăierea prea energică a ramurilor poate dăuna plantei; ajustaţi-o doar primăvara şi toamna, scurtând vlăstarele la jumătate din lungime.

Specii şi varietăţi horticole


Abutilon megapotamicum are flori cu petale galbene şi stamine purpurii care se ivesc dintr-un caliciu voluminos, roşu aprins. Abutilon pictum "Thompsonii", specie cu tulpina dreaptă şi frunze care prezintă pete albe, necesită multă lumină; florile sunt portocalii-roz-galbene. Abutilon savitzii are frunze verzi şi flori fine, suspendate, de culoarea caisei. Abutilon vitifolium are frunze verzi şi catifelate; florile sunt inexpresive.Abutilon
4.6 din 5 bazat pe 16 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (769.93KB)
Necesită Adobe® Reader®