Sitemap Site Map

Aglaonema
Aglaonema

Originară din Sud-Estul Asiei, Aglaonema aparţine unei familii de o frumuseţe extraordinară; se cultivă pentru frunzele lor, adesea vărgate, şi pentru inflorescenţele văratice caracteristice, care prezintă bractee. Sunt plante uşor de cultivat, dar necesită căldură şi umiditate întregul an; se amplasează în plină lumină chiar dacă sunt capabile să suporte bine şi umbra. Cresc foarte lent.

Cultivare


Plantele adulte se transvazează la fiecare 2-3 ani, în luna aprilie, la o temperatură constantă nu mai mică de 18-21 °C; amestecul compus din pământ, nisip, turbă şi muşchi trebuie să fie bine drenat. Trebuie să fiţi atenţi să nu îl comprimaţi deoarece aceasta ar putea încetini creşterea plantei. Aglaonema pretinde căldură atât vara, cât şi iarna, necesitând temperaturi în jurul a 18 °C vara şi nu mai mici de 15 °C iarna. Aceste plante se udă regulat şi abundent; furnizaţi-le un îngrăşământ lichid o dată la 2 săptămâni. Toamna şi iarna amplasaţi-le la umbră sau în plină lumină (dar niciodată direct la soare), într-un loc ferit de curenţi de aer; udaţi-le atât cât să menţineţi amestecul din ghiveci umed.

Reproducere


Aglaonema se reproduce în aprilie plantând (într-un amestec similar celui folosit pentru plantele adulte) mlădiţele bazale care prezintă 3 sau 4 frunze noi şi rădăcini bune. Fiţi atenţi ca temperatura să fie menţinută în jurul a 21 °C până când vlăstarele vor "prinde". Vara în jurul părţii inferioare a plantei de formează lăstari tineri: puteţi să îi prelevaţi în primăvara următoare lăsându-le ataşate câteva rădăcini, iar apoi să-i plantaţi în ghiveci. Seminţele de Aglaonema nu se pot găsi cu uşurinţă; în orice caz, se însămânţează în luna martie într-o lădiţă, la adâncimea de 6 mm, în pământ umed, la temperatura de 21 °C. Tufele mari de plante bătrâne se pot divide şi replanta în timpul verii.

Pericole şi precauţii


Păianjenul roşu este unul dintre puţinii paraziţi care pot contamina această plantă; combăteţi-l prin stropire regulată cu apă şi acaricide specifice pentru plantele de apartament. Mucegaiul cenuşiu Botrytis şi petele frunzelor sunt rare şi se combat cu fungicide. Evitaţi să lăsaţi planta în plin soare: frunzele se pot arde sau răsuci.

Specii


Aglaonema angustifolium are frunze drepte, lungi, cu vârfurile efilate; nervaţiunea imprimă frunzei un aspect încreţit. Aglaonema commutatum, înaltă de doar 5 cm, are frunze lanceolate, verde închis cu pete gri-argintii; bracteele (spatele) apar în iulie şi sunt succedate de fructe tip bacă colorate roşu închis. Aglaonema costatum prezintă frunze în formă de inimă, verde intens, lucioase, cu pete şi cu nervura centrală albă. Un exemplar de Aglaonema crispum poate ajunge la 90 cm înălţime şi are frunze late, scorţoase, ovale sau ascuţite, colorate verde gri sau argintiu. Aglaonema modestum creşte până la 90 cm înălţime şi are frunze verzi, ceroase, lungi de 15-20 cm cu nervura centrală gri-argintie; cu timpul dezvoltă o inflorescenţă tip spic având în centru o bractee albă-crem. Foarte decorativă este varietatea "Silver Queen" cu frunze lungi chiar şi de 22 cm, ovale-lanceolate, gri-verzi cu spoturi gri-argintii. Aglaonema oblongifolium este specia cea mai mare. Înaltă de până la 1 m, prezintă inflorescenţe centrale tip spic, bractee cărămiziu aprins şi frunze dese, scorţoase, verzi-albastre cu mici pete albe-verzi. Aglaonema pictum are frunze alungite sau eliptice, colorate verde închis cu pete deschise la culoare şi bractee galbene-verzi, care apar în august. Aglaonema pseudobracteatum are frunze lanceolate, colorate verde intens, cu "pistrui" galbeni-crem şi bractee albe. Specia Aglaonema versicolor a început să se cultive recent: prezintă frunze împestriţate în diferite nuanţe de verde.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Aglaonema
4.4 din 5 bazat pe 10 voturi şi 3 păreri.


 • Monica Gancea
  Clasificare: 5 din 5 Aglaonema
  Buna ziua, am primit de cateva ori o aglaonema; beneficiaza de toate cele necesare dezvoltarii insa dupa cateva zile incepe sa i se ingalbeneasca frunzele, sa i se lase, apoi deces. S-au adunat deja 4 flori! Aveti idee motivul pentru care nu le place in casa mea?
  Postat pe


 • Niculina Rus
  Clasificare: 5 din 5 Aglaonema
  buna... vreau sa ma ajuti ..am o problema la planta aceasta, mi s-au facut multi paduchi si nu stiu cum sa scap de ei ...nu stiti ceva solutie?
  Postat pe


 • Kinga
  Clasificare: 5 din 5 Aglaonema
  Cea mai eficientă soluţie pentru păduchi este Mospilanul. Este şi ieftin, în jur de 4 lei plicul de 1.5 g şi se găseşte la orice magazin specializat de seminţe sau florărie. Conţinutul unui plic se dizolvă în 5 l de apă (pentru plantele de apartament) şi se pulverizează o dată pe săptămâna. În mod normal după 2-3 pulverizări deja dispar păduchii. Mare grijă să ajungă soluţia peste tot, mai ales pe dedesubtul frunzelor. Dacă nu e facut cum trebuie, paduchii care rămân pe planta dezvoltă imunitate la soluţie şi după câteva săptămâni trebuie schimbat la alt produs cu altă substanţă activă. Este indicat ca periodic să se pulverizeze plantele (care au tendinţa să se îmbolnavească) preventiv să nu se ajungă la înmulţirea lor excesivă.
  www.fundesign.ro - Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (780KB)
Necesită Adobe® Reader®