Sitemap Site Map

Ananas
Ananas

Ananasul este o plantă originară din Brazilia, renumită pentru fructele sale foarte gustoase, Ca plante de apartament se cultivă în general doar speciile şi varietăţile cele mal mici; cultivate în casă, plantele adulte produc numai fructe mici, cu valoare exclusiv ornamentală. Ananasul este constituit dintr-o rozetă amplă, cu frunze rigide şi arcuite; în centru se înalţă pedunculul floral care poartă o inflorescenţă roşie. Plantele adulte pot înflori cu uşurinţă în orice perioadă a anului.

Cultivare


Ananaşii au rădăcinile la mică adâncime, astfel încât este suficient să se replanteze la fiecare 2 ani. Compostul se prepară din 2 părţi de pământ fibros, o parte turbă şi o parte nisip; în plus, este important ca el să fie bine drenat. Dacă plantele voastre sunt foarte mari, îngreunaţi ghiveciul aşezându-i la fund un strat suficient de gros de pietre. Primăvara şi vara udaţi planta cu regularitate, dar fără a îmbiba pământul; dacă zilele sunt foarte calde stropiţi-o frecvent cu apă şi aşezaţi ghiveciul pe o farfurioară plină cu prundiş ud. Ananaşii pretind (pentru a se favoriza coloritul roz al frunzelor) multă lumină sau chiar expunere la soare. Temperatura ideală pentru aceste plante nu trebuie să scadă sub 15 °C. De la sfârşitul lui martie până în octombrie trebuie să adăugaţi la fiecare 3-4 săptămâni un îngrăşământ lichid. În timpul iernii creşterea plantei este puţin mai lentă, prin urmare trebuie să o udaţi mai rar şi să adăugaţi îngrăşăminte numai o dată la 8 săptămâni; nu lăsaţi planta într-un ambient prea uscat deoarece s-ar putea ca frunzele să-şi piardă vigoarea.

Reproducere


Prelevaţi lăstarii care se formează la baza plantei-mamă şi aşezaţi-i în ghivece diferite; menţinuţi în condiţii corespunzătoare, la căldură, înfloresc după un interval de 2 ani. Planta se poate multiplica şi pornind de la un mănunchi de frunze: izolaţi cu grijă mănunchiul de frunze situat bazal şi proptiţi-l apoi pe marginea unui vas plin cu apă astfel încât partea lui inferioară să atingă suprafaţa apei; fiţi atenţi să menţineţi permanent apa la acelaşi nivel. Rădăcinile apar după 1-2 săptămâni; când ajung la lungimea de circa 2 cm se pot planta în pământ. O altă modalitate ar fi să lăsaţi mănunchiul de frunze să se usuce timp de 5-6 zile, până când partea sa inferioară va fi complet uscată, după care să îl aşezaţi deasupra (nu în interiorul) unui pământ umed şi, după ce se udă bine, să îl mutaţi într-un loc luminos şi cu temperatura de minimum 21-23 °C.

Pericole şi precauţii


Nici una dintre speciile de Ananas nu prezintă aproape niciodată probleme de sănătate; prin urmare sunt destul de uşor de cultivat. Dacă observaţi prezenţa pe frunze a coşenilelor, eliminaţi-le cu ajutorul unui tampon de bumbac înmuiat în alcool sau trataţi planta cu un insecticid specific.

Specii şi varietăţi horticole


Ananas ananasoides "Nana" este o plantă mică, frumoasă, care produce fructe necomestibile, foarte dure, colorate verde-închis; frunzele sunt arcuate, verde-închis şi lungi de 45 cm. Ananas bracteatus necesită chiar şi 8 ani pentru a atinge înălţimea de 1 m; câteodată produce flori de culoarea levănţicăi din care ulterior apar fructe maron comestibile. Varietatea "Striata" este cea mai decorativă datorită frunzelor sale dese colorate verde închis, cu margini galbene-crem, ce prezintă spini roz: pentru acest motiv mai este numită şi "Tricolor". Ananas comosus (sin. Ananas sativus) este planta cultivată în ţările tropicale pentru fructele sale comestibile; are frunze lungi chiar de peste 1 m, cu margini spinoase. Cea mai interesantă varietate decorativă este Ananas comosus "Variegata" care are frunzele puţin mai scurte, în jur de 90 cm.

« Aloe
Aloe
Anthurium »
AnthuriumAnanas
4.6 din 5 bazat pe 9 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (763.76KB)
Necesită Adobe® Reader®