Sitemap Site Map

Anthurium

Flamingo
Anthurium - Flamingo

Originară din America de Sud, familia aracee, căreia îi aparţin Anthurium se remarcă prin inflorescenţele lor caracteristice constituite din spadix şi spată; spadixul este o inflorescenţă mică în formă de spic în jurul căreia se dezvoltă spata, care este o bractee, adică o frunză modificată, de regulă viu colorată. Chiar dacă Anthurium înfloresc doar vara, unele specii, pot înflori întregul an dacă sunt menţinute la o temperatură constantă de 21 - 27 °C.

Cultivare


Flamingo se replantează la fiecare 2 ani, în luna martie, folosind un compost corespunzător constituit din 3 părţi de turbă şi o parte muşchi de turbă, amestecate cu câteva bucăţele de tăciune; din aprilie până în septembrie administraţi-le un îngrăşământ lichid, o dată sau de două ori pe săptămână. Străduiţi-vă să sprijiniţi florile, dacă acestea devin prea grele, legându-le de un suport adecvat; în plus, este necesar să îndepărtaţi praful de pe frunze cu ajutorul unui bureţel. Primăvara şi vara, flamingo se udă abundent, dar fără a exagera, folosind dacă este posibil apă de ploaie: planta nu trebuie niciodată să rămână complet uscată. Aşezaţi-o în plină lumină, dar nu direct la soare (ideal ar fi penumbră luminoasă). Amplasaţi ghiveciul pe un suport plin cu prundiş ud, iar când se face foarte cald stropiţi planta cu apă chiar şi de două ori pe zi; vara preferă o temperatură în jur de 27 °C. În timpul toamnei şi iernii temperatura nu trebuie să scadă sub 15 - 18 °C. Udaţi-o astfel încât să menţineţi pământul doar umed şi nu îi administraţi îngrăşăminte înainte de venirea primăverii; chiar şi în lunile de iarnă trebuie să protejaţi planta de acţiunea directă a soarelui fără ca totuşi să o aşezaţi în umbră totală.

Reproducere


Înmulţirea plantei pornind de la seminţe nu este uşoară, deoarece acestea sunt adesea dificil de reperat şi, în plus, sunt necesare atât temperaturi, cât şi umiditate ridicate. La începutul primăverii, seminţele trebuie să fie aşezate într-o lădiţă cu acelaşi compost ca şi cel folosit pentru plantele adulte, la 24 °C şi la umbră. în lunile februarie - martie, plantele adulte pot fi reproduse prin divizare, folosind un cuţit ascuţit şi curat; separaţi cu grijă tufele, făcând astfel încât fiecare parte să aibă câteva rădăcini şi cel puţin un vlăstar şi menţineţi noile plăntuţe la 22 °C. Această operaţie prezintă câteva riscuri, deoarece planta ar putea să nu-şi revină după traumatismul suferit la divizare; de aceea, efectuaţi-o doar dacă dispuneţi de tufe robuste, de mari dimensiuni.

Pericole


Dăunătorul cel mai periculos al acestor plante este coşenila făinoasă care determină zone albe pufoase pe faţa inferioară a frunzei: în acest caz interveniţi ştergând frunzele cu o pensulă înmuiată în alcool denaturat. Păduchii se pot înmulţi pe flori, pe frunze şi mai presus de toate pe mlădiţele verzi, făcându-le să devină lipicioase: stropiţi-le cu insecticide pentru plantele de apartament. Fiţi atenţi la curenţii de aer şi la udarea fie excesivă, fie insuficientă: frunzele se pot îngălbeni şi veşteji; aşezaţi planta într-un loc adăpostit şi încercaţi să o uscaţi. Dacă florile nu se deschid sau chiar nu apar deloc, înseamnă că nu s-a administrat suficient îngrăşământ.

Specii


Anthurium andreanum are frunze drepte, verde închis, în formă de inimă, purtate de pedunculi florali lungi; are spate ceroase, colorate cărămiziu sau roşu aprins, lungi de 12 cm şi late de 7 cm, cu spadix alb sau galben. Varietatea "Album" are spate albe cu spadix suspendat, galben la vârf, roşu-purpuriu în partea centrală şi alb la bază. "Giganteum" are o spată splendidă roşie-roz şi un spadix alb-gallben; "Guatemala" are numeroase spate ceroase, cărămizii şi spadixuri galbene subţiri. Specia Anthurium crystallinum este cultivată pentru frunzele sale late, în formă de inimă, delicate şi uşor catifelate, verzi cu nervuri argintii; are spate verzi şi oarecum înguste. Anthurium scherzerianum prezintă spate stacojii, alungite şi lucioase, lungi de 7-10 cm; are frunze lucioase, verzi, purtate de pedunculi scurţi şi flexibili. Anthurium veitchii este o plantă foarte frumoasă, cu frunze verzi-albastre foarte mari, în formă de inimă, deseori lungi chiar de 90 cm; are nervuri mai şterse, cu excepţia celei centrale care este mai bine trasată; spatele sunt galbene-verzi. Anthurium warocqueanum are frunze verzui şi catifelate, lungi de circa 90 cm, nervuri colorate ivoar şi spate galbene-verzi.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Anthurium
4.5 din 5 bazat pe 21 voturi şi 2 păreri.


 • Liana Mera
  Clasificare: 5 din 5 Anthurium
  Buna ziua,
  Am si eu o planta Anthurium,era tare frumoasa, avea multe flori, dar de ceva timp i-au cazut toate,nu mai are nicio floare si frunzele s-au uscat spre varf.
  Va rog sa-mi spuneti cum trenuie sa procedez cu ea sa-si revina.

  Multumesc anticipat.
  Postat pe


 • Dora Lucasciuc
  Clasificare: 5 din 5 Anthurium
  Am primit recent cadou o planta Anthurium cu flori rosii.Este frumoasa ,dar ma tem peste iarna va avea probleme cu temperatura,lumina si umiditatea.N-o pot tine pe pervaz ca se ridica caldura de la calorifer,in camera nu prea are lumina.Ce sa fac,ca nu vreau s-o pierd.
  Cu multumiri anticipate,Dora
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (758.88KB)
Necesită Adobe® Reader®