Sitemap Site Map

Aphelandra

Afelandra
Aphelandra - Afelandra

Originară din America Centrală şl Meridională, Aphelandra este un mic arbust destul de vertical. Creşte şi înfloreşte uşor dacă îi sunt asigurate căldura, umiditatea pământului şi o atmosferă umedă, precum şi o lumină bună în timpul întregului an. Vara, pe vârful tulpinii apar mici flori grupate sub formă de spice piramidale lungi de 5-10 cm, formate din bractee dure, colorate galben intens. Florile se ofilesc destul de repede, dar bracteele persistă 2 luni.

Cultivare


În februarie trebuie să le curăţaţi de ramuri dacă tulpinile sunt alungite prea mult; executaţi "fără milă" această operaţie, lăsând puţine ramuri. Primăvara şi vara este important să udaţi planta cu regularitate. Când temperatura depăşeşte 24 °C trebuie să fie stropite frecvent. Aşezaţi ghiveciul pe un suport plin cu prundiş ud, sau chiar puneţi-l într-un recipient mai mare plin cu turbă, pe care o menţineţi permanent umedă. Vara, temperatura pretinsă de plantă este de 21-27 °C, iar expunerea trebuie să fie la lumină, dar niciodată direct la soare sau pe direcţia curenţilor de aer. În timpul verii, întotdeauna adăugaţi-i un îngrăşământ la fiecare două săptămâni; se favorizează astfel apariţia noilor frunze viguroase şi a florilor. Când se formează spicul, adăugaţi o picătură de îngrăşământ în apă la fiecare udare; tăiaţi apoi florile de îndată ce se ofilesc. Toamna şi iarna reduceţi udările. Aşezaţi planta în plină lumină şi adăugaţi îngrăşăminte doar dacă temperatura depăşeşte 23 °C; evitaţi zonele în care există curenţi de aer, deoarece aceştia sunt fatali pentru afelandra.

Reproducere


Afelandrele se reproduc primăvara prin butaşi. Prelevaţi butaşi lungi de 9-10 cm dintre vlăstarele care nu au flori; introduceţi partea inferioară a lor într-o pulbere de hormoni rizogeni, apoi plantaţi-i într-un amestec de nisip şi turbă în părţi egale. Butaşii pot fi aşezaţi pentru a se înrădăcina şi într-un ghiveci acoperit cu o pungă transparentă de plastic. Când se vor forma rădăcinile, transplantaţi-i în ghivece mici de 7-8 cm. Multiplicaţi afelandra cu regularitate întrucât plantele adulte îmbătrânesc rapid.

Pericole şi precauţii


Păduchele verde poate infesta frunzele şi bobocii florilor; se îndepărtează stropind planta cu un insecticid pentru plante de apartament. Dacă planta este udată insuficient, ea îşi poate pierde frunzele; acelaşi lucru se poate întâmpla dacă temperatura este prea scăzută sau dacă lumina este slabă.

Specii şi varietăţi


-Aphelandra aurantiaca prezintă frunze ovale, verzi, cu nervuri cenuşiu murdar şi un spic splendid cu bractee galbene portocalii şi flori stacojii cu interiorul protocaliu. Aphelandra chamissoniana are frunze subţiri şi ascuţite, cu nervuri argintii; spicul prezintă bractee galbene cu vârful verde şi flori galben deschis. Aphelandra squarrosa are frunze verde închis cu nervuri evidente şi striuri albe; inflorescenţele sunt prezente din iunie până în septembrie şi sunt de culoare galbenă. Varietatea "Diana" are frunze colorate verde mai deschis cu nervuri albe, pronunţate. Varietatea "Louisae" ajunge chiar până la 70 cm înălţime; are tulpini şi rădăcini foarte cărnoase şi frunze lucioase, colorate într-un verde închis intens; bracteele sunt galbene cu "pistrui" roşii.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Aphelandra
4.7 din 5 bazat pe 17 voturi şi 2 păreri.


 • Valentina Cebanu
  Clasificare: 5 din 5 Aphelandra
  Buna ziua!Imi place mult aceasta floare o am de 4 ani dar niciodata nu a inflorit, frunzele se usuca si cad. Care ar fi motivul? Multumesc.
  Postat pe


 • Popescu Emilia
  Clasificare: 5 din 5 Aphelandra
  Care este produsul natural (insecticid) pentru combatrea insectelor care ataca ALPHELANDRA ?
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (771.58KB)
Necesită Adobe® Reader®