Sitemap Site Map

Aralia
Aralia

Acest gen cuprinde circa 40 de specii diferite, permanent verzi, fie sălbatice, fie delicate, originare din America de Nord, Asia, arhipelagul Malaezia şi Australia Frunzele variază ca aspect, fiind simplu penate sau tripenate, iar tulpinile sunt uneori prevăzute cu spini. Aralia are flori mici şi albicioase dispuse sub formă de umbele apicale; fructul este o drupă neagră. Înfloreşte rar în apartament.

Cultivare


Replantaţi-o primăvara şi vara, folosind ghivece nu prea mari şi asiguraţi drenajul corespunzător, folosind un strat de cioburi de ghiveci aşezat pe fundul lor. Când scoateţi planta din vechiul ghiveci fiţi atenţi să nu afectaţi frunzele; pământul proaspăt trebuie presat bine în jurul rădăcinilor astfel încât planta să se menţină în poziţie perfect verticală. Udaţi-o regulat de cel puţin 2 ori pe săptămână şi adăugaţi-i îngrăşământ în timpul perioadei vegetative. Toamna şi iarna curăţaţi planta de frunzele care şi-au pierdut vigoarea; menţineţi-o într-un loc apărat de frig şi de curenţii de aer. Udaţi-o mai rar, dar totuşi stropiţi frunzele cu apă de ploaie sau apă fiartă şi răcită.

Reproducere


Primăvara puteţi înmulţi planta folosind seminţe sau butaşi prelevaţi din rădăcinile rizomatoase. Puteţi chiar separa lăstarii care se ivesc uneori lângă planta-mamă şi care sunt produşi de rădăcini.

Pericole şi precauţii


Aralia este atacată de obicei de coşenile. Combăteţi-le cu uleiuri albe sau insecticide fosforice cum ar fi sumithionul. În anumite condiţii climaterice planta poate fi atacată şi de acarianul Metategranycus ulmi care determină îngălbenirea frunzişului; trebuie să fie eliminat cu ajutorul unui acaricid specific.

Specii şi varietăţi horticole


Aralia elata este o specie de origine asiatică, care în natură este un copac de înălţime medie, prezentând adesea ramuri mari, spinoase; frunzele sunt compuse, lungi de 90-120 cm şi late de 60 cm; florile apar în iulie-august, dar sunt nesemnificative ca aspect, albe şi grupate în ciorchini apicali mari. Această specie se adaptează bine la creşterea în ghiveci şi, dacă este îngrijită corespunzător, poate fi destul de logevivă. Varietatea "Aureovariegata" produce primăvara foliole cu margini neregulate şi aurii; la sfârşitul verii are un aspect asemănător cu cel al Aralia elata "Variegata", varietate horticolă cu marginile foliolelor pătate cu alb, motiv pentru care este denumită "Margini-albe". Sub numele de Fatsia japonica este astăzi clasificată specia Aralia japonica, originară din Japonia şi Sud-Estul Asiei. Aralia spinosa este un arbust spinos de origine americană, care poate ajunge la 2-3 m înălţime, şi are un aspect subtropical foarte ciudat conferit de frunzele mari şi de ramurile spinoase. Are un trunchi foarte robust şi frunze bipenate, de regulă spinoase pe faţa superioară şi netede, colorate verde marin, pe cea inferioară; în iulie-august produce flori numeroase care formează un panicul (racem compus) lung şi lat.Aralia
4.5 din 5 bazat pe 4 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (787.17KB)
Necesită Adobe® Reader®