Sitemap Site Map

Coffea

Arbore de cafea
Coffea - Arbore de cafea

Arborele de cafea este originar din Etiopia, iar astăzi este foarte răspândit chiar şi în ţările tropicale; este un arbust permanent verde, adaptat pentru creşterea în casă, care se cultivă pentru frunzele sale decorative. Are tulpini firave, decorate cu frunze frumoase, ovale, cu margini ondulate, lungi de 15 cm, lucioase şi colorate verde închis. La jumătatea verii înfloreşte, prezentând flori albe, în formă de stea, intens parfumate; florile se transformă apoi în bace stacojii, conţinând două boabe de cafea, dar acest lucru se întâmplă rar atunci când planta este cultivată în casă.

Cultivare


Replantaţi planta în mijlocul primăverii, utilizând un compost fertil şi un ghiveci nu prea mare, deoarece planta creşte mai bine dacă rădăcinile sunt puţin presate. Tot în această perioadă trebuie să scurtaţi ramurile dacă planta ocupă prea mult spaţiu sau dacă perioada de activitate vegetală întârzie să debuteze. Aşezaţi planta la lumină bună, dar nu direct la soare: frunzele pot suferi arsuri; umbra excesivă deprimă activitatea vegetală. în acest anotimp udaţi-o abundent şi cu regularitate, evitând însă stagnarea apei. Vara stropiţi-o şi adăugaţi îngrăşăminte în funcţie de vârsta plantei: dacă este tânără, adăugaţi puţin îngrăşământ diluat în apa cu care o udaţi; dacă însă este adultă, folosiţi o soluţie mai concentrată în fiecare săptămână, pe toată durata verii. Toamna şi iarna udaţi-o doar atât cât să menţineţi compostul umed şi ţineţi planta la o temperatură constantă de 18 °C sau, în orice caz, nu mai mică de 13 °C.

Reproducere


În martie se însămânţează la o adâncime de 1-1,5 cm într-un compost pentru seminţe pe bază de turbă. Aşezaţi lădiţa în penumbră şi menţineţi compostul şi atmosfera umede, la temperatura de 27-30 °C. Când apar plăntuţele aşezaţi lădiţa la lumină şi reduceţi temperatura şi umiditatea. Din lăstarii cei mai viguroşi puteţi obţine butaşi la începutul verii; se folosesc în acest scop şi ramurile tăiate anterior. Prelevaţi-i cu o lungime de 10-15 cm, având câteva frunze şi un mugure, plantaţi-i într-un compost fertil amestecat cu nisip şi turbă şi ţineţi-i în ghivece sau în lădiţe acoperite de un capac de plastic transparent; menţineţi-i la o temperatură în jurul a 18 °C şi la umiditate constantă.

Pericole


Temperatura neadecvată determină îngălbenirea şi căderea frunzelor. Chiar şi udarea excesivă poate fi dăunătoare plantei.

Specii


Arborele de cafea cel mai cunoscut, este originar din munţii Etiopiei, unde creşte până la 4-6 m înălţime. Are tulpini şi ramuri uşoare care poartă frunze ovale, lucioase, verde închis, lungi de 15 cm, cu margini ondulate, florile albe şi parfumate apar vara, grupate în ciorchini situaţi la inserţia frunzelor pe tulpini. Coffea liberica are frunze mari, lucioase, verde închis, lungi de până la 30 cm; este originară din vestul Africii. Coffea robusta, originară din Zair, are un frunziş compact alcătuit din frunze ascuţite, ceroase, verde închis; florile sunt albe şi parfumate.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Coffea
4.1 din 5 bazat pe 5 voturi şi 2 păreri.


 • Mia Cismas
  Clasificare: 5 din 5 Coffea
  Am cumparat un arbore de cafea si as vrea sa stiu daca pot sa-l replantez in alt ghiveci acum toamna
  Postat pe


 • Kinga
  Clasificare: 5 din 5 Coffea
  Se poate muta in cazul in care radacinile au iesit din ghiveci sau sunt deja incolacite. In cazul acesta mutati intr-un vas cu 2-3 cm diametru mai mare, nu unul foarte mare pentru ca planta nu se va dezvolta uniform. Daca radacinile nu sunt iesite sau nu au ajuns inca sa se incolaceasca la marginea ghiveciului in care afla, atunci nu e cazul sa umblati la ea.
  www.fundesign.ro - Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (780.28KB)
Necesită Adobe® Reader®