Sitemap Site Map

Ardisia
Ardisia

Aceste plante sunt originare din regiunile calde ale Asiei Meridionale şi ale Americii de Sud; câteva specii cresc natural în Australia. Oarecum uşor de cultivat în casă, Ardisia sunt arbuşti cu creştere foarte lentă, caracterizaţi prin prezenţa florilor mici în formă de stea, grupate în ciorchini, şi a fructelor tip bacă, foarte viu colorate. Fructele şi florile pot fi prezente pe plantă simultan, primele pe ramurile mai joase, iar ultimele pe cele mai înalte, creând astfel un aspect foarte decorativ care se menţine de primăvară până la sfârşitul verii.

Cultivare


Replantarea se efectuează în februarie sau aprilie, pentru o perioadă de numai 3-4 ani, utilizând un pământ bun, fertil. În martie tăiaţi ramurile crescute dezordonat, retezându-le de la inserţia lor pe trunchi. Primăvara şi vara udaţi-le cu regularitate (destul de des între aprilie şi septembrie); pământul nu trebuie să rămână niciodată uscat; la fiecare udare adăugaţi în apă o picătură de îngrăşământ lichid. Lumina şi căldura sunt indispensabile; temperatura ideală este de circa 21 °C; dacă este mai ridicată, frunzele tind să se veştejească, iar fructele să se usuce şi sa cadă. Curăţaţi frunzele prăfuite cu un burete umed. Toamna şi iarna menţineţi planta în plină lumină şi chiar expuneţi-o puţin la soare; temperatura ideală este de circa 15 °C. În septembrie suspendaţi administrarea îngrăşămintelor şi reduceţi udarea plantei, lăsând să se usuce puţin pământul între udări.

Reproducere


Este indispensabilă utilizarea unei lădiţe pentru multiplicare cu scopul de a menţine temperatura crescută necesară reproducerii. înmulţirea ardisiei prin seminţe este un proces lung şi necesită atenţie şi răbdare. Însămânţaţi primăvara, într-un pământ fertil şi umed, la adâncimea de 5 mm; temperatura trebuie să fie de 24 °C. Când apar vlăstarele coborâţi temperatura la 15 °C; după un an vor ajunge la 2 m înălţime! Primăvara puteţi preleva lăstarii laterali menţinând în partea inferioară o bucăţică de scoarţă; introduceţi baza butaşilor în pulbere de hormoni rizogeni şi plantaţi-i într-un compost corespunzător. Menţineţi compostul permanent umed şi la o temperatură de 24 °C: vor prinde rădăcini în 4-8 săptămâni, dar numai dacă se asigură căldura pământului.

Pericole şi precauţii


Ardisia are probleme dacă este lăsată prea mult timp uscată, dacă este menţinută în frig sau dacă nu i se administrează suficiente îngrăşăminte. Păduchele verde contaminează vlăstarele suculente şi frunzele tinere; se elimină stropind planta cu un insecticid pentru plante de apartament. Coşenila făinoasă infestează frunzele şi tulpinile şi este remarcată prin prezenţa de zone albe şi pufoase: folosiţi un insecticid sistemic.

Specii


Ardisia crispa prezintă frunze verde-închis pergamentoase, lungi şi ascuţite, cu margini ondulate. La sfârşitul lunii mai şi începutul lui iunie produce ciorchini de floricele albe şi parfumate, cărora le succed bace lucioase, colorate roz, care pot rezista chiar şi până la următoarea înflorire. Această specie este cea mai cunoscută şi mai cultivată. Ardisia humilis prezintă frunze de culoare verde închis, uşor pergamentoase, lungi între 5 şi 15 cm; înfloreşte sub formă de ciorchini plaţi, suspendaţi; aceştia sunt formaţi din floricele colorate roz-palid cărora le succed fructele tip bacă, iniţial de culoare roşietice şi ulterior negre şi lucioase. Ardisia solanacea prezintă frunze de culoare verde închis, lungi de 10-15 cm, înguste şi pergamentoase; ramurile sunt roşii-brune. Această specie produce flori oarecum nesemnificative, de culoare roz sau violet şi bace iniţial roşietice, dar care cu timpul tind să devină negre şi lucioase.Ardisia
4.8 din 5 bazat pe 8 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (775KB)
Necesită Adobe® Reader®