Sitemap Site Map

Asparagus

Osul-iepurelui
Asparagus - Osul-iepurelui

Genul Asparagus cuprinde, pe lângă binecunoscuta plantă cultivată pentru mugurii săi comestibili, numeroase specii ornamentale, cu un frunziş graţios şi uşor, originare în marea majoritate din Africa de Sud. Aproape toate sunt adaptate pentru a trăi în casă, iar unele, cele cu rămurelele înfrunzite deosebit de extinse, se cultivă foarte bine în coşuleţe suspendate; cele căţărătoare sunt susţinute pe fire metalice lungi, bine întinse, pe grilaje de sârmă sau nuiele. Unele plante au rădăcini rizomatoase care le permit să trăiască în condiţii extreme de frig sau secetă. Multe specii au flori albe-roz în formă de stea, uşor parfumate, din care vara iau naştere fructele de tip bacă, colorate roşu intens.

Cultivare


Dacă este necesar, replantarea se poate efectua în luna martie; cu un cuţit ascuţit tăiaţi de la bază tulpinile moarte sau vestejite. Dacă pământul este prea uscat sau arid, introduceţi ghiveciul în apă călduţă şi, după două zile, când planta şi-a revenit, puteţi să o replantaţi. Din martie până în septembrie administraţi-i îngrăşământ la fiecare 15 zile. Primăvara şi vara planta se menţine într-un loc luminos, dar nu la soare; se udă normal, iar dacă este foarte cald chiar abundent, o dată la două zile; se pot stropi frunzele cu apă sau puteţi ţine ghiveciul pe un suport ce conţine prundiş ud. Temperatura ideală este de circa 15°C. Toamna şi iarna planta nu trebuie ţinută la temperatură mai mică de 7°C; se udă mai rar şi nu se mai adaugă îngrăşăminte; pentru a evita ca frunzele să se vestejească si să cadă nu uitaţi niciodată să le expuneţi la lumină.

Reproducere


Sistemul cel mai obişnuit pentru reproducerea acestei plante este însămânţarea, care se efectuează în martie-aprilie; efectuaţi această operaţie într-un pământ pentru seminţe la care veţi adăuga puţin nisip grosier centru a asigura un drenaj bun; menţineţi ghivecele într-un mediu umed dar aerat, la temperatura de 20 °C. Vlăstarele se ivesc în decurs de 3-4 săptămâni; când plăntuţele vor avea 5-7 cm înălţime plantaţi-le in ghivece de 7-8 cm diametru. După 2 luni aşezaţi plantele în ghivecele cele mai potrivite, definitive. Se pot multiplica chiar şi în martie, divizând cu delicateţe rizomii, care se replantează apoi şi se menţin umezi, la loc luminos şi la circa 15 °C. în general în 3-4 săptămâni se înrădăcinează.

Pericole


Planta poate fi infestată de păianjenul roşu care apare atunci când aerul este prea uscat: stropiţi-o cu acaricide adecvate şi asiguraţi umiditatea pulverizând apă. Coşenilele brune care contaminează uneori tulpinile, formează mici pustule maronii, rotunde şi lipicioase: în acest caz stropiţi planta cu insecticide sistemice, repetând tratamentul după 7-10 zile.

Specii


Asparagus asparagoides este o plantă căţărătoare cu tulpini lungi chiar şi de 1,8 m, filiforme şi şerpuitoare; are frunze mici, colorate verde-strălucitor şi flori minuscule, albe şi parfumate, care înfloresc în pereche la axila frunzelor.
Cartea de identitate

Una dintre speciile cele mai mari este Asparagus falcatus; are tulpini lungi de peste 4 m, subţiri, căţărătoare şi "înarmate" cu spini lungi de 6 mm; frunzele sunt lanceolatelineare şi sunt prevăzute la vârf cu un mic spin; florile albe dau naştere la fructe roşii tip bacă. Asparagus plumosus (sin. Asparagus setaceus) are frunze delicate, permanent verzi, care amintesc de cele ale ferigilor, părând dantelate; tulpinile sunt lungi chiar şi de 3 m, subţiri şi căţărătoare; planta nu este căţărătoare de la început, devenind astfel numai când ajunge la maturitate. Asparagus sprengeri are rădăcini dese. cărnoase şi tulpini subţiri, acoperite de frunze aciculare colorate verde-strălucitor. Vara apar florile plăcut parfumate, albe sau roz, succedate de bace roşii. Este adecvată pentru cultivare în coşulete suspendate. Varietatea "Myersii" are tulpini lungi de 60 cm sau chiar mai mult, uşorîncurbate, dese şi pufoase.Asparagus
4.8 din 5 bazat pe 4 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (793.82KB)
Necesită Adobe® Reader®