Sitemap Site Map

Aspidistra
Aspidistra

Aspidistra este o plantă de apartament foarte rezistentă; chiar şi dacă este neglijită poate trăi peste 100 de ani. Suportă diferenţele mari de temperatură, uscăciunea şi lipsa soarelui; totuşi creşte lent şi se pot obţine 4-5 frunze noi în fiecare an numai dacă este îngrijită atent. înfloreşte (rar) vara, producând flori mici şi roz, în formă de stea, situate la baza tulpinilor şi dificil de observat.

Cultivare


Aspidistra se replantează în luna martie, o dată la fiecare 2 sau 3 ani, atunci când rădăcinile au ocupat întregul ghiveci, folosind un pământ fertil corespunzător. Dacă plantele sunt adulte limitaţi-vă la înlocuirea stratului superficial al pământului din ghiveci cu unul proaspăt. Primăvara şi vara udaţi regulat planta, de două ori pe săptămână. În perioada de creştere maximă, folosiţi un îngrăşământ lichid diluat, dar numai o singură dată pe lună. Curăţaţi frunzele cu un burete umed şi stropiţi-le frecvent pentru a le menţine proaspete şi a le asigura umiditatea. Aspidistra suportă umbra, dar creşte mai bine când este expusă la lumină (dar nu direct la soare); se ţine la o temperatură de 13-15 °C. Chiar dacă planta continuă să crească, toamna şi iarna nu mai folosiţi îngrăşăminte şi reduceţi cantitatea de apă; între două udări pământul poate chiar să rămână uscat. Aspidistra rezistă pentru scurt timp şi la 7 °C, dar este bine ca temperatura să fie în jurul a 10 °C.

Reproducere


Operaţia se efectuează primăvara: cu ajutorul unui cuţit ascuţit divizaţi rizomii în segmente mici, având grijă să îi lăsaţi fiecăruia cel puţin 4 sau 5 frunze; plantaţi rizomii într-un pământ fertil corespunzător şi lăsati-i la umbră, la 15 °C.

Pericole şi precauţii


Dacă planta este expusă la soare prea mult timp, frunzele se pot arde: trebuie să o mutaţi la umbră. Udarea excesivă şi administrarea frecventă a îngrăşămintelor provoacă apariţia pe frunze a unor pete brune. Dacă aerul este foarte uscat, iar planta este neglijată poate fi infestată de către păianjenul roşu, care se combate cu acaricide adecvate.

Specii şi varietăţi horticole


Aspidistra eliator este o plantă cu rădăcini cărnoase, tulpină subţire şi canelată şi frunze verzi-strălucitoare, oarecum înguste, lungi de 50-70 cm. Florile în formă de clopoţel se formează la baza plantei, până la jumătatea verii. Aspidistra eliator varietatea "Variegata" are frunze cu striaţii albe şi verzi; "maculata" este cea mai mică şi are frunze verde închis cu pete albe. Aspidistra longiflora, originară din nordul Assamului, are frunze subţiri, lungi de 60-90 cm şi flori mici de circa 1,5 cm diametru. Aspidistra lurida "Irish Mist" este o varietate horticolă de dimensiuni mici, înaltă doar de 15-20 cm, cu frunze lanceolate, verde-închis, care la maturitate capătă striaţii galbene. Florile roşii purpurii înfloresc de-a lungul rizomului la începutul verii.Aspidistra
5.0 din 5 bazat pe 2 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (780.99KB)
Necesită Adobe® Reader®