Sitemap Site Map

Asplenium
Asplenium

Câteva dintre speciile şi varietăţile genului Asplenium sunt plante optime pentru cultivarea în interior; iubesc umbra, iar datorită frunzelor şi aspectului foarte elegant au o mare valoare decorativă.

Cultivare


Aceste ferigi se plantează şi se replantează în fiecare an, în lunile martie-aprilie, într-un amestec bine drenat, constituit din părţi egale de turbă sau pământ de pădure şi nisip grosier. Primăvara şi vara aşezaţi plantele la umbrp uşoară şi, la interval de circa 3 săptămâni, adăugaţi un îngrăsământ lichid diluat. Atunci când este foarte cald, pământul trebuie sa fie permanent umed, dar nu îmbibat. Dacă aerul este foarte uscat, creaţi umiditate în jurul plantei, stropind cu apa şi aşezând ghiveciul pe un suport ce conţine prundis umed. Tăiaţi cu foarfecele frunzele vătămate sau uscate, iar o data pe lună ştergeţi delicat frunzele bine dezvoltate. Toamna şi iarna udaţi-o mai puţin, menţinând pământul doar umed, şi evitaţi ca temperatura să scadă sub 13 °C.

Reproducere


Specia cel mai simplu de reprodus este Asplenium bulbiferum iar procedeul constă în desprinderea plantutelor formate pe frunze; inseraţi-le într-un amestec de turbă şi nisip, aşezaţi-le într-un ghiveci acoperit cu o pungă de plastic şi menţineţi-le umede, la umbră şi la temperatura de 15 °C. Plantele adulte de dimensiuni mari se pot multiplica şi prin despărţirea tufişului, operaţie care se efectuează primăvara.

Specii


Asplenium bulbiferum este originar din Noua Zeelandă şi India: frunzele verzi sunt usor dinţate pe margini şi purtate de petioli subţiri şi negri, lungi de pâna la 0,6 m; specia este oarecum sălbatică şi de aceea este adaptată pentru a trăi în frig. Asplenium lucidum este o plantă cu creştere destul de rapidă, cu frunze verzi şi strălucitoare purtate de pedunculi cenusiu murdar; are frunze înguste şi scorţoase, cu margini zimţate, lungi de pâna la 15 cm. Asplenium nidus se simte bine la temperaturi constante între 15-24 °C; are frunze dispuse în formă de rozetă, late şi strălucitoare, verzi; fiecare frunză prezintă o nervură centrală neagră-brună. Una dintre speciile cele mai comune este Asplenium scolopendrium, cu frunze ligulate, strălucitoare, lungi de pâna la 40 cm. Rezistă chiar şi la temperaturi joase.Asplenium
4.5 din 5 bazat pe 4 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (756.91KB)
Necesită Adobe® Reader®