Sitemap Site Map

Beloperone
Beloperone

Arbust permanent verde Beloperone se cultivă pentru valoarea sa ornamentală; plantele adulte produc neîntrerupt, din aprilie până în decembrie, inflorescenţe constituite din flori mici care emerg dintre bracteele colorate frapant, uşor arcuate şi suspendate pe ramuri.

Cultivare


Beloperone se expune în lumină bună, dar niciodată direct la soare; primăvara şi vara udaţi-o abundent pe timpul întregii perioade de înflorire, dar evitaţi să o lăsaţi îmbibată cu apă. Tolerează o temperatură de maximum 24 °C; dacă este foarte cald, este bine să o aşezaţi pe un suport plin cu pietriş ud, stropind-o periodic cu apă; în timpul întregii perioade de creştere administraţi-i un îngrăşământ lichid o dată la 2-3 săptămâni. Toamna şi iarna încetaţi administrarea îngrăşămintelor şi udaţi-o moderat o dată la 2 săptămâni; planta suportă o temperatură minimă de până la 7 °C şi are nevoie de aer proaspăt. Puteţi face replantarea la sfârşitul celor mai friguroase luni de iarnă; în acest scop utilizaţi un compost corespunzător, fertil; comprimaţi-l bine dar aveţi grijă să nu striviţi rădăcinile; scurtaţi ramurile prea lungi şi subţiri pentru a conferi plantei un aspect cât mai ordonat; dacă însă ramurile sunt lipsite de vigoare, tăiaţi-le cu hotărâre la aproximativ 8 cm de la bază.

Reproducere


Planta se multiplică prin butaşi în lunile martie-aprilie; tăiaţi ramurile lipsite de flori cu lungime de 7-8 cm, lăsând o bucăţică de scoarţă ataşată la partea inferioară; plantaţi-le apoi într-un amestec de nisip şi turbă în părţi egale pe care-l menţineţi umed, la temperatura de 21 °C, de preferinţă aşezat într-o lădiţă pentru reproducere. Dacă pe plăntuţele derivate din butaşi apar boboci de flori îndepărtaţi-i pentru a nu sustrage substanţele nutritive necesare plantei.

Pericole şi precauţii


Udarea excesivă determină pierderea coloritului frunzelor; în acest caz lăsaţi planta să se usuce, îndepărtaţi frunzele moarte sau veştejite şi administraţi un îngrăşământ lichid la fiecare 2-3 săpatămâni, de primăvara până toamna; planta îşi pierde frunzele şi dacă a rămas uscată sau a fost expusă la curenţi de aer rece; udaţi-o mai regulat în timpul verii şi ceva mai puţin iarna şi aşezaţi-o la adăpost de curenţii de aer; şi lumina este importantă: dacă bracteele se îngălbenesc aşezaţi planta în plină lumină. Dacă observaţi prezenţa păianjenului roşu pe faţa inferioară a frunzelor, combateţi-l la timp cu ajutorul unui acaricid specific.

Specii şi varietăţi


Beloperone carnosa are bractee roşii-brune din care se iveşte o inflorescenţă alungită şi densă, formată din flori galbene cu pete roşii. Beloperone guttata are tulpini subţiri, flexibile şi destul de delicate; originară din Mexic, are tendinţa de a se extinde, depăşind uşor 60 cm înălţime; frunzele sunt ovale, aspre şi acoperite de perişori; florile sunt mici şi albe, au petalele cele mai mari colorate purpuriu la vârfuri şi emerg din bractee cordate, roz-brune, extrem de atrăgătoare; inflorescenţele lungi chiar de 15 cm sunt suspendate pe ramuri, fiind grupate câte 2-3. Varietatea "Lutea" şi "Yellow-Queen" au bracteele galbene. Beloperone violacea prezintă frunze de circa 8 cm lungime, cu perişori; are bractee brune-arămii şi flori purpurii.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Beloperone
4.8 din 5 bazat pe 12 voturi şi 1 părere.


 • Negrutz Mihaela
  Clasificare: 5 din 5 Beloperone
  eu cred ca toate florile sunt frumoase!
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (773.54KB)
Necesită Adobe® Reader®