Sitemap Site Map

Bletilla

Bletila
Bletilla - Bletila

Bletilla striata este originară din Asia Orientală şi este singura specie cultivată dintr-un grup de orhidee uşor de recunoscut. Este o orhidee cu frunze căzătoare, care are o perioadă de înflorire lungă; bobocii apar în iunie-iulie şi se deschid treptat în iulie-august; florile sunt roz intens cu marginea superioară purpurie; apar reunite în grupuri de 10-12 pe fiecare tulpină. Frunzele acestor plante sunt subţiri, arcuite pe toată lungimea lor şi cresc până la 30 cm.

Cultivare


Bletilla înfloreşte atunci când tuberculii (pseudobulbii) săi sunt dezvoltaţi suficient, după care, dacă este necesar, se replantează; operaţia se efectuează în martie sau la începutul lui aprilie, înainte de apariţia frunzelor sau în septembrie, la sfârşitul perioadei de înflorire. Aşezaţi plantele în ghivece largi de 13-15 cm şi acoperiţi tuberculii cu un amestec format din 3 părţi de pământ, una de turbă, una de pământ de pădure şi una de nisip. Primăvara şi vara, la începutul perioadei vegetative, aşezaţi planta într-un loc umbros, la o temperatură în jurul a 13-18 °C; când reapar frunzele, între aprilie şi mai, începeţi să le udaţi, încercând să menţineţi amestecul permanent umed; administraţi un îngrăşământ lichid, dar nu în doză mare. Toamna şi iarna interiorul casei este locul optim pentru acest tip de orhidee care trebuie aşezată în zonele cele mai luminoase; nu suportă temperaturi foarte scăzute: trebuie să fie permanent cel puţin 4 °C; menţineţi compostul la un grad corespunzător de umiditate, udându-l uneori, fără a-l îmbiba.

Reproducere


Sistemul cel mai utilizat pentru înmulţirea acestor plante este divizarea, care se efectuează tăind cu grijă pseudobulbii şi presărând pe aria de tăietură o pulbere fungicidă. Aşezaţi fiecare parte astfel constituită într-un ghiveci cu pământ adecvat, menţinut umed, la 10 °C (minimum), până când planta va prinde rădăcini; după luna octombrie acordaţi-i îngrijirea specifică anotimpului rece.

Pericole şi precauţii


Dacă planta se află într-un loc prea umbros frunzele îşi pierd vitalitatea şi se veştejesc; aşezaţi-o atunci într-un loc mai luminos. Planta poate muri dacă rădăcinile se usucă şi de aceea trebuie ca pământul să fie permanent umed atât vara cât şi iarna; totuşi, fiţi atenţi să nu o udaţi excesiv, mai ales iarna, deoarece rădăcinile ar putea putrezi. Frunzele şi bobocii florilor pot fi atacaţi de păduchii (afidele) verzi; interveniţi în timp util cu un insecticid pe baza de malalhion.

Specii


Cunoscută şi sub numele de Bletia hyacinthina, Bletilla striata, originară din China şi Japonia, este o specie cu frunze căzătoare, lanceolate, lungi chiar de 30 cm şi arcuite. Până la sfârşitul lui iunie, fiecare plantă produce un peduncul floral delicat, înalt de 30-49 cm, care poartă 10-12 flori. Locul în care petalele se unesc este purpuriu-strălucitor în timp ce floarea variază de la roz intens la roşu purpuriu şi ajunge la un diametru de 3 cm.Bletilla
4.3 din 5 bazat pe 3 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (761.98KB)
Necesită Adobe® Reader®