Sitemap Site Map

Brunfelsia
Brunfelsia

Este un gen originar din America tropicală şi din vestul Indiei. Cuprinde mai mult de 30 de specii "înrudite" cu banalul cartof; toate au ca trăsătură comună variaţia culorii florilor de la o zi la alta; ele trec de la violet-purpuriu în momentul deschiderii, la culoarea levănţicăi şi în final la alb. Aceste plante au în general aspect de arbust, dar uneori, în regiunile cu climă caldă, au înfăţişare de mici arbori.

Cultivare


Primăvara şi vara, Brunfelsia pretinde o temperatură constantă în jurul a 21 °C (pentru câteva specii chiar 26 °C); se stropesc cu apă sau se aşază pe un suport conţinând pietriş ud; pământul se menţine umed, dar nu îmbibat. Administraţi-i un îngrăşământ lichid la fiecare 3 săptămâni, începând din momentul înfloririi. În perioada de activitate vegetală aşezaţi planta într-un loc luminos, dar nu direct la soare. Toamna, imediat după perioada de înflorire, curăţaţi-o de ramuri astfel încât să îi creaţi un aspect compact; în aceeaşi perioadă, dacă este necesar, o puteţi replanta folosind un compost fertil corespunzător, pe bază de turbă, amestecat cu pământ dens pentru flori. În timpul iernii udaţi planta atât cât să menţineţi pământul uşor umed şi asiguraţi o temperatură în jur de 10-13 °C.

Reproducere


Reproducerea se face la sfârşitul primăverii, prelevând butaşi de 7-10 cm: plantaţi-i într-un amestec de pământ şi turbă în părţi egale după ce aţi introdus partea tăiată într-o pulbere conţinând hormoni stimulatori ai formării rădăcinilor. Este recomandabil să folosiţi o lădiţă pentru reproducere al cărei compost să îl menţineţi ud, într-un loc umed şi umbros, la temperatura de 21 °C.

Pericole şi precauţii


Fiţi atenţi la excesul de apă în lunile de iarnă, în special dacă temperatura este mai mică de 10 °C: se poate provoca putrezirea rădăcinilor şi vestejirea frunzelor. Decolorarea frunzelor este cauzată uneori de prezenţa coşenilelor: interveniţi cu ajutorul unei cârpe sau pensule înmuiate în alcool denaturat. Păduchele (afidul) verde şi alţi paraziţi pot fi eliminaţi, folosind un insecticid sistemic specific; repetaţi operaţia dacă este necesar.

Specii şi varietăţi horticole


Brunfelsia calycina este o specie care ajunge la 70 cm înălţime; originară din Brazilia, ea are frunze lucioase şi lanceolate; înfloreşte întreaga vară, până toamna, având flori late de 3,5-5 cm, purpuriu închis, cu margini ondulate. Varietatea "Macrantha" are flori de culoarea levănţicăi sau purpurii, late de până la 8 cm. Brunfelsia latifolia are înălţime între 60 şi 90 cm; originară din regiunile tropicale ale Americii de Sud, este un arbust cu aspect de tufă, cu frunze ample, lungi de circa 10-13 cm şi cu faţa inferioară pufoasă. La sfârşitul iernii şi primăvara produce flori foarte parfumate, de culoarea levănţicăi. Brunfelsia undulata este o specie oarecum rară; originară din vestul Indiei, creşte până la 90 cm, are frunze lucioase oval-lanceolate şi flori albe. Brunfelsia americana este originară din vestul Indiei; este cunoscută pentru florile sale care pe parcursul nopţii emană un parfum plăcut; din acest motiv este denumită "Doamna Nopţii". Este o plantă permanent verde, cu frunze ovale, lungi de 10-13 cm şi cu flori albe, imaculate; în regiunile în care îşi are originea poate ajunge la aproape 2 m înălţime.Brunfelsia
4.8 din 5 bazat pe 4 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (764.82KB)
Necesită Adobe® Reader®