Sitemap Site Map

Caladium




Caladium

Genul Caladium cuprinde 7 specii perene originare din America se Sud. Se disting şi sunt preferate ca plante de apartament datorită culorii vii şi efectului decorativ al frumoaselor frunze sagitate, cu aspect asemănător hârtiei. Există hibrizi numeroşi, fiecare cu o coloraţie proprie, particulară, a frunzelor.

Cultivare


Caladium creşte bine în locuri uşor umbrite şi, fiind originară din zone cu păduri pluviale, nu iubeşte lumina solară intensă; mai mult, trebuie să trăiască într-un ambient cu umiditate ridicată şi temperatură constantă de 21 °C. La începutul primăverii, în martie, plantaţi tuberculii într-un compost fertil, preferabil acid, la care adăugaţi puţin nisip pentru a asigura un drenaj bun; creşterea se prelungeşte întreaga vară. Primăvara udaţi-o moderat, apoi, când planta începe să crească intens, asiguraţi-i mai multă apă, dar fără a exagera pentru a nu dăuna rădăcinilor; lăsaţi să se usuce suprafaţa pământului între două udări consecutive. Dacă vreţi să obţineţi frunze frumoase şi sănătoase, la fiecare două săptămâni adăugaţi un îngrăşământ util pentru frunze amestecat cu apa cu care stropiţi planta. Pe la mijlocul lui august toate frunzele mor; din acest moment, pe toată durata iernii, opriţi complet udarea plantelor, pentru a menţine tuberculii uscaţi bine şi aşezaţi-le într-un loc cald, cu temperatura minimă de 16 °C. Umiditatea sau expunerea, chiar şi de scurtă durată, la frig, produc putrezirea plantelor.

Reproducere


Pe la sfârşitul lui februarie şi începutul lui martie Caladium produce lăstari bazali pe care îi puteţi preleva cu grijă şi planta separat într-un compost pe bază de turbă completat cu puţin nisip pentru garantarea unui bun drenaj; asiguraţi o temperatură constantă în jurul a 21 °C. Dacă prelevând lăstarii provocaţi involuntar tăierea tuberculului, trataţi zona respectivă cu praf fungicid, pentru a preveni posibila putrezire.

Pericole şi precauţii


Frunzele veştejite sau zbârcite indică faptul că udările sau umiditatea aerului nu sunt suficiente. Şi curenţii de aer rece provoacă aceleaşi efecte; prin urmare, menţineţi mereu umedă suprafaţa pământului şi evitaţi curenţii de aer. Dacă, în schimb, frunzele par fără vigoare şi suferinde, înseamnă că aerul este prea rece; aşezaţi planta într-un loc mai cald, altfel moare. Păduchii (afidele) pot ataca frunzele tinere; se combat tratând plantele cu produse sau insecticide pe bază de pojarniţă (sunătoare).

Specii şi varietăţi


Caladium bicolor are frunze cordate, verde închis, cu nervurile roşu-închis şi pete albe; florile sunt în formă de bractee albă-galbenă cu vârful verde; este o specie originară din Sud-Vestul Indiei, Guyana şi Brazilia. Varietatea Caladium x hortulanum "Candidum" are frunze foarte subţiri, albe, cu nervuri verde închis. "Freda Hempel" prezintă în schimb, frunze roşii în partea centrală şi verde închis pe margini; "Lord Derby" are frunzele roz-palid cu nervuri verzi şi margini verde-închis. Caladium humboldtii, înaltă de aproximativ 35 cm, are frunze mici, sagitate, de culoare verde-viu cu pete care devin aproape transparente, situate între nervuri. Caladium picturatum (sin. Caladium sagittifolium) se deosebeşte de celelalte prin frunzele sale, mai lungi şi mai înguste, verzi cu nervuri albe. Varietăţile sale au frunze care variază de la roşu la culoarea pielii de căprioară şi la verde. Caladium steudnerifolium are tulpini gri-brune străbătute de dungi argintii; este originar din Columbia şi, în general, are frunze verzi, strălucitoare, ceroase, în formă de inimă; faţa superioară este "pătată" cu alb-gri, cea inferioară este verde.



Caladium
4.5 din 5 bazat pe 8 voturi

Părerea ta contează



    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (779.04KB)
Necesită Adobe® Reader®