Sitemap Site Map

Calceolaria

Papucel, Pantofior
Calceolaria - Papucel, Pantofior

Calceolaria sunt originare din America Centrală şi de Sud; toate speciile se caracterizează prin forma specială a florilor, acestea fiind rotunde şi amintind de un papuc; de fapt, numele lor derivă din latinescul calceolus care înseamnă tocmai papuc, pantofior. Multe sunt plante erbacee şi dintre ele s-au selecţionat hibrizi, care se adaptează bine ca plante de interior; în apartament se cultivă ca plante bienale, adică înfloresc în anul consecutiv celui în care au fost însămânţate (plantate), iar după ce înfloresc sunt îndepărtate.

Cultivare


Primăvara şi vara udaţi planta numai când suprafaţa pământului începe să pară uscată; pământul nu trebuie să fie nici uscat complet, dar nici prea ud; administraţi un îngrăşământ lichid la fiecare 2 săptămâni şi expuneţi planta în penumbră, la adăpost de razele soarelui. Creşterea plantei şi apariţia florilor sunt favorizate de umiditatea atmosferică. În plus, pentru ca să i se păstreze aspectul ordonat, este bine ca florile să fie înlăturate imediat ce se ofilesc. Toamna şi iama temperatura minimă pentru plantele tinere trebuie să fie de 7 °C; trebuie udate suficient, pentru a menţine pământul umed. În februarie plantaţi-le în ghiveciul în care rămân definitiv şi în care înfloresc în lunile de vară; expuneţi-le la aer proaspăt şi la o temperatură de maximum 13 °C.

Reproducere


Calceolaria este perpetuată prin însămânţare în lunile martie sau iunie, folosind dacă este posibil o miniseră rece sau o lădiţă aşezată pe un pervaz cald; presăraţi micile seminţe pe suprafaţa pământului şi acoperiţi recipientul respectiv cu hârtie de ziar, pentru a le menţine în întuneric până la sfârşitul germinaţiei; atât pământul cât şi ambientul trebuie să fie umede, îndepărtaţi hârtia de ziar atunci când încep să se ivească plăntuţele. În august-septembrie, când ajung suficient de mari pentru a fi manipulate, plantaţi-le separat în ghivece de 7-10 cm, folosind un compost fertil şi propice.

Pericole şi precauţii


Păduchele verde (afidul) infestează plantele ţinute în medii prea clade; combăteţi-l cu insecticide adecvate, iar pentru a preveni noi contaminări, aşezaţi planta într-un loc mai răcoros. În condiţii de umiditate se poate dezvolta mucegaiul Botrytis care se combate cu un anticriptogamic corespunzător.

Specii şi varietăţi horticole


Calceolaria arachnoidea este o specie foarte decorativă, dar puţin mai rară decât celelalte; creşte până la 30 cm şi are flori purpurii. Calceolaria burbridgeieste şi ea o specie rară; înfloreşte din august până la sfârşitul lui octombrie având flori mici, albe şi galbene. Calceolaria crenatiflora este la originea majorităţii hibrizilor cunoscuţi sub numele de Calceolaria x herbeohzbrida; produce flori variind de la galben la portocaliu, roz şi bronz; este o plantă ramificată, ce poate ajunge la 30-60 cm; prezintă frunze ovale, subţiri, acoperite de perişori fini. "Grandiflora" este o varietate cu flori mari, colorate în nuanţe diferite, de la galben la roşu, deseori cu pete şi puncte roşii brune sau maron. "Multiflora nana" este o varietate pitică şi are frunze subţiri, cu margini dinţate; are numeroase flori galbene, portocalii sau roşii care formează ciorchini frumoşi la extremitatea ramurilor.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Calceolaria
4.8 din 5 bazat pe 12 voturi şi 1 părere.


 • Alina Mihaela
  Clasificare: 5 din 5 Calceolaria
  La floarea Calceolaria de unde anume se indeparteaza florile uscate?
  se rupe de sub frunzulitele la baza carora se formeaza floarea sau se indeparteaza doar petalele ( acea pungulita) ?
  multumesc anticipat
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (778.95KB)
Necesită Adobe® Reader®