Sitemap Site Map

Chamaedorea

Camedorea
Chamaedorea - Camedorea

Genul Chamaedorea cuprinde circa 100 de specii de palmieri mici, cu creştere lentă, originari din pădurile pluviale ale Americii de Sud. Unele plante sunt cultivate ca plante de apartament de o eleganţă deosebită. Au tulpini subţiri, dar rezistente care formează o rozetă compactă şi graţioasă de frunze înguste, uşoare şi subţiri; frunzele mai bătrâne sunt înlocuite pe măsură ce mor cu frunze tinere care se ivesc din centrul plantei. Dacă se preţuieşte frumosul aspect al plantei, ea se lasă să crească liber; ajunsă la vârsta de doi ani sau mai mult, poate înflori sub forma unor rămurele banale cu flori galbene, mici.

Cultivare


Planta se cultivă într-un amestec constituit din trei părţi de pământ şi una de pământ de padure sau turbă fărâmiţată; se replantează în martie, dar numai dacă rădăcinile au ocupat complet ghiveciul: practic, replantarea se efectuează o dată la doi ani. Primăvara şi vara udaţi-o abundent de 2 sau 3 ori pe săptămână; la fiecare 2-3 săptămâni administraţi-i, după ce l-aţi diluat, un îngrăşământ lichid. Menţineţi planta la o temperatură în jur de 18 °C, chiar dacă suportă şi temperaturi mai ridicate; în plus, aşezaţi-o într-un loc bine luminat, fără a o expune direct la soare: razele puternice şi directe ard frunzele; pentru a asigura umiditatea stropiţi planta cu apă sau aşezaţi-o pe o tavă cu pietre ude. Asiguraţi reîmprospătarea aerului, dar protejaţi planta de curenţii de aer. Toamna şi iarna reduceţi udarea atât cât să menţineţi pământul umed; frecvenţa cu care o udaţi depinde de temperatura ambientului, de regula fiind suficientă o udare pe săptămână. Protejaţi planta de curentii de aer, iar dacă temperatura este mai mare de 18 °C stropiţi-o cu apă; aerul trebuie menţinut umed pentru ca frunzele să nu îsi piardă culoarea; în plus, este bine ca uneori să le ştergeţi cu o cârpă umedă.

Reproducere


Pentru a planta seminţele folosiţi un compost umed format din părţi egale de nisip şi turbă. Introduceţi-le la 2,5 cm adâncime; puteţi să le puneţi şi pe suprafaţa pământului şi să le îngropaţi după ce au încolţit; această metodă va permite să le observaţi direct dezvoltarea. Menţineţi compostul permanent umed iar lădiţa pentru însămânţare expusă la o temperatură de 24-26 °C; când plantele vor forma prima serie de frunze, plantaţi-le separat în ghivece de 7 cm diametru, conţinând un compost amestecat cu fragmente de pământ de pădure bine descompus. Menţineţi plăntuţele la temperatura de 18 °C.

Pericole


Apa, temperatura şi îngrăşămintele sunt elemente importante pentru aceste plante; dacă sunt vestejite sau cresc cu dificultate, înseamnă că nu le-aţi îngrijit corect. Paianjenul rosu îsi face semnalată prezenţa îngălbenind frunzele şi formând pânze subţiri pe faţa inferioară a acestora; se combate cu acaricide adecvate. Păduchii de frunze şi coşenila pot infesta planta; combateţi-i, administrând un insecticid sistemic adecvat.

Specii


Chamaedorea cataractum este o plantă pitică cu tulpina verde cu pete albe, cu aspect regulat şi compact şi un frunzis dens, verde intens. Pe plantele tinere apar flori care se transformă în bace roşietice. Chamaedorea elatior este o plantă optimă pentru apartment; originară din sudul Mexicului, are tulpini subţiri, asemănătoare trestiei şi frunze verde închis, bine separate. Chamaedorea elegans (sin. Neanthe elegans) este un palmier care creşte repede: în 6-7 ani poate ajunge la peste 2 metri înaltime; originar din Mexic, are tulpini lungi şi subţiri care poartă frunze elegante, lanceolate, late de 2,5 cm şi lungi chiar de 45-60 cm. Populară varietate "Bella" este originiară din pădurile montane ale estului Guatemalei şi diferă de specia tipica prin aspectul compact şi creşterea mai lentă. Are tulpini robuste şi frunze înguste, subţiri şi usoare. Chamaedorea metallica (sin. Chamaedorea tenella) are o tulpină rezistentă, dar subţire, lungă de 60-90 cm; originară din Mexic, are frunzişul în formă de evantai, constituit din frunze diferite, dar unite între ele şi separate doar la vârf.Chamaedorea
4.6 din 5 bazat pe 5 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (790.75KB)
Necesită Adobe® Reader®