Acest
gen, originar din America de Sud, cuprinde, alături de ardeii comestibili (graşi sau iuţi), şi câteva
varietăţi horticole care se cultivă exclusiv pentru valoarea decorativă a fructelor; sunt plante de regulă
anuale, fiind prin urmare desfiinţate atunci când
fructele încep să se zbârcească şi să cadă.
Cultivare

Primăvara şi
vara, planta se menţine la o temperatură cuprinsă între 16 şi 21 °C; se expune la lumină bună (mai ales, în timpul maturării fructelor) şi se cultivă în
compost fertil, propice. Udaţi-o abundent în perioada de creştere, în special când temperatura este ridicată. Adăugaţi în apă un îngrăşământ bun în fiecare săptămână, mai ales când încep să se formeze fructele; opriţi administrarea îngrăşămintelor atunci când fructele sunt dezvoltate complet.
Toamna şi
iarna planta suportă o temperatură minimă de 10 °C; are nevoie de aer proaspăt, dar nu trebuie expusă la curenţi de aer rece. Udaţi-o astfel încât să menţineţi pământul uşor umed; îndepărtaţi planta la începutul primăverii, când fructele încep să se usuce şi să cadă.
Reproducere
Efectuaţi însămânţarea în februarie-martie, utilizând un
compost propice pentru însămânţare, menţinut umed, la 18-21 °C; asiguraţi puţin aer răcoros care va împiedica
seminţele să putrezească. La sfârşitul lui martie plăntuţele vor fi îndeajuns de mari pentru a putea fi mânuite; plantaţi-le în ghivece diferite, conţinând compost fertil.
Pericole şi precauţii
Dacă
frunzele se usucă şi cad înseamnă că planta nu este îngrijită corect; poate fi udată insuficient,
lumina poate fi prea slabă, temperatura poate fi inadecvată sau nu s-au administrat îngrăşăminte.
Musculiţele albe se recunosc uşor, deoarece se înalţă în zbor când planta este scuturată; combăteţi-le cu
insecticide sistemice. Păianjenul roşu îşi face semnalată prezenţa prin plasele subţiri ţesute pe
vlăstare; apare doar atunci când aerul este prea uscat; de aceea, sporiţi
umiditatea ambientului prin stropiri regulate, iar dacă este necesar folosiţi un
acaricid specific.
Specii şi varietăţi horticole
Capsicum annuum este un
arbust mic, de 30-40 cm;
frunzele înguste şi
lanceolate, foarte dese, lungi de 3-4 cm, colorate verde strălucitor conferă plantei un aspect foarte compact; în iunie înfloreşte, având
flori mici şi albe cărora le succed
fructe conice, roşii, cu valoare decorativă. Există
hibrizi cu fructe galbene şi portocalii, dispuse vertical, rotunde sau conice.
Capsicum frutescens este un arbust care ajunge şi la 90 cm înălţime; are flori albe care se formează la extremitatea ramurilor şi din care iau naştere fructe galbene sau roşii, lungi de 2,5 cm. Hibrizi numeroşi au fost obţinuţi prin încrucişarea celor două
specii anterior amintite. "
Bonfire" are fructe mici, care din verzi devin galbene şi apoi roşii;
varietăţile "
Cireaşă roşie" şi "Cireaşă galbenă" produc fructe rotunjite, dispuse vertical, colorate roşu, respectiv galben; "
Fips" produce fructe care din verzi devin portocalii şi apoi roşu închis; "
Fiesta" prezintă fructe conice, dispuse vertical, lungi de 5 cm; iniţial de culoare crem, devin ulterior galbene, portocalii şi în cele din urmă roşii.