Sitemap Site Map

Catharanthus

Catarantus
Catharanthus - Catarantus

Genului Catharanthus îi aparţin 7-8 specii anuale şi perene, asemănătoare sachirului de Madagascar. Unica specie cultivată în apartament este Catharanthus roseus, foarte apreciat pentru florile sale roz.

Cultivare


Replantaţi planta în fiecare an între lunile ianuarie şi martie, folosind pământ fertil şi un ghiveci mai încăpător (dacă rădăcinile l-au ocupat complet pe cel precedent), cu diametrul de maximum 15-20 cm. Pentru a obţine un aspect de tufă orientată vertical tăiaţi tulpinile la 8-10 cm de la bază; la plantele cultivate în coşuleţe suspendate tăiaţi vârfurile vegetative, dar nu excesiv pentru a nu pierde înfăţişarea extinsă a plantei; dacă se dezvoltă prea mult, scurtaţi ramurile chiar şi vara. În timpul acestui anotimp expuneţi planta direct la soare şi în ambient aerisit; asiguraţi-i o temperatură mai mare de 21 °C, până la 29 °C şi dacă este posibil aşezaţi-o într-un loc deschis. Toamna şi iarna aşezaţi planta la cea mai puternică lumină posibilă, cel puţin în faţa unei ferestre sau chiar în plin soare, pentru a prelungi perioada de creştere şi înflorire; din octombrie până în martie temperatura nu trebuie să scadă sub 16-18 °C; udaţi-o intermitent, evitând ca pământul să se usuce complet.

Reproducere


Prelevaţi butaşi erbacei la sfârşitul primăverii sau semilemnoşi vara; eliminaţi frunzele de la bază şi trataţi partea tăiată cu hormoni rizogeni; plantaţi apoi butaşii astfel obţinuţi într-un amestec umed format din două părţi de pământ fertil şi una de nisip grunjos. Aşezaţi-i într-o lădiţă pentru înmulţire şi ţineţi-i la umbră şi la 24 °C.

Pericole şi precauţii


Atenţie la felul în care udaţi planta; dacă o udaţi puţin frunzişul se usucă, iar înflorirea este compromisă; dacă, în schimb, apa este în exces, rădăcinile pot putrezi. Coşenila făinoasă se elimină cu ajutorul unei pensule înmuiate în alcool denaturat sau stropind planta cu insecticide specifice, utile atât împotriva coşenilei cât şi a păduchelui de frunze.

Specii şi varietăţi horticole


Catharanthus roseus (sin. Vinca roşea) este o plantă ce creşte sub formă de tufă înaltă de 30-40 cm, permanent verde, cu frunze aşezate simetric, ovale-alungite, lucioase; este originară din Madagascar şi înfloreşte din aprilie până în octombrie, având flori cu diametrul de 2,5 cm formate dintr-o parte bazală tubulară care se deschide în 5 lobi; sunt colorate roz cu o pată roz-purpurie în centru. "Little Bright Eye" este o varietate horticolă cu flori albe şi o pată roz închis în centru; "Little Pinkie" are în schimb flori roz şi este o varietate horticolă compactă, înaltă de 25 cm.Catharanthus
4.3 din 5 bazat pe 3 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (759.5KB)
Necesită Adobe® Reader®