Sitemap Site Map

Chlorophytum

Voalul-miresei
Chlorophytum - Voalul-miresei

Crinul verde. Gennul Chlorophytum cuprinde circa 250 de specii permanent verzi, perene, rizomatoase, provenite din Africa Occidentală şi Meridională. Sunt unele dintre plantele cel mai uşor de cultivat în casă şi sunt disponibile în multe varietăţi cu frunze lungi, elegante, arcuite, colorate verde cu alb şi cu flori mici, albe. Pedunculii florali, lungi şi cărnoşi, care se dezvoltă în centrul rozetei, poartă şi ei mănunchiuri de frunze folosite pentru reproducerea plantei; dacă nu sunt îndepărtate, aceste mănunchiuri cad în cascadă, creând un efect decorativ deosebit, valorificat în special atunci când planta se cultivă în coşuleţe suspendate.

Cultivare


Primăvara şi vara protejaţi planta de expunerea directă la soare, în special dacă temperatura este mai mare de 26 °C; menţineţi-o parţial la umbră, într-un ambient suficient de umed. Udaţi-o abundent după ce aţi adăugat o picătură de îngrăşământ lichid în apa respectivă. Toamna şi iarna ţineţi planta într-un loc bine aerisit, dar la adăpost de curenţii de aer; temperatura nu trebuie să scadă sub 17 °C. La sfârşitul iernii replantaţi-o dacă rădăcinile au ocupat complet ghiveciul; datorită presiunii, acesta ar putea să crape. Pentru a evita ca în acest anotimp frunzele să-şi piardă frumoasele nuanţe, expuneţi planta în plină lumină.

Reproducere


Modalitatea cea mai simplă de multiplicare constă în aşezarea în vase mici, diferite, în scopul înrădăcinării, a plăntuţelor care se formează în vârful pedunculilor florali. Puteţi să le lăsaţi prinse de planta-mamă şi să le separaţi când vor emite rădăcini propii; această a doua metodă este mai eficace, deoarece tulpina cărnoasă funcţionează ca un cordon ombilical prin care plăntuţele primesc hrană; ţineţi plăntuţele la umbră până la apariţia rădăcinilor, apoi trataţi-le ca şi pe plantele adulte. Puteţi să introduceţi plantele în apă; după aproximativ o lună emit rădăcini şi pot fi plantate în pământ. Chlorophytum se poate înmulţi şi prin divizare; împărţiţi un tufiş în mai multe părţi şi repantaţi-le separat.

Pericole şi precauţii


Udarea este foarte importantă şi trebuie dozată bine; dacă este excesivă şi apa stagnează mult în suportul de sub ghiveci, rădăcinile cărnoase putrezesc, ceea ce determină suferinţa frunzelor; în schimb, udarea insuficientă provoacă colorarea în brun a vârfurilor frunzelor. Păianjenul roşu şi coşenila făinoasă infestează ocazional planta; combateţi-i cu produse fitofarmacologice adecvate.

Specii


Chlorophytum comosum (sin Chlorophytum capense, Chlorophytum elatum), are frunze verzi cu margini ondulate care formează o rozetă densă în partea inferioară şi pedunculi florali lungi şi albi, cu numeroase flori mici, albe. Chlorophytum laxum este o plantă mică, cu frunze în formă de panglică, colorate verde strălucitor, conturate delicat în alb; la extremitatea pedunculilor florali se formează floricele albe reunite în ciorchini rari. Chlorophytum undulatum este o specie înaltă de circa 30 cm; are frunze înguste şi tari, uşor aspre la pipăit; în centrul rozetei se dezvoltă o inflorescenţă formată din flori albe cu diametrul de circa 5 cm.Chlorophytum
4.8 din 5 bazat pe 6 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (758.39KB)
Necesită Adobe® Reader®