Sitemap Site Map

Cycas

Cicas
Cycas - Cicas

Speciile din genul Cycas au câteodată un aspect care aminteşte de cel al palmierilor, dar din punct de vedere al clasificării botanice fac parte din gimnosperme, fiind prin urmare "părinţii" coniferelor şi ai Gingko biloba. Sunt plante "primitive", neschimbate, păstrându-şi aspectul încă din vremuri preistorice. Cycas sunt plante dioice, adică au florile de sex masculin şi respectiv feminin pe plante diferite; plantele adulte pot produce inflorescenţe spectaculoase în formă de conuri, dar acest lucru se obţine rar în casă. Deşi sunt plante exotice, nu pretind o îngrijire deosebit de dificilă, iar pentru a obţine frunzele intens colorate este suficient să le aşezaţi într-o lumină bună, dar protejate de căldura solară excesivă.

Cultivare


Replantaţi Cycas numai o dată la 3 - 4 ani când rădăcinile vor umple complet ghiveciul; efectuaţi operaţia primăvara şi folosiţi un compost bine drenat, deoarece apa nu trebuie să stagneze între rădăcini; pentru a favoriza drenajul aşezaţi un strat de teracotă spartă pe fundul ghiveciului. Vara temperatura poate fi de 24 - 27 °C sau chiar mai ridicată; udaţi planta frecvent dar moderat, iar la fiecare 6-8 săptămâni diluaţi un îngrăşământ lichid în apa respectivă, pentru a oferi plantei elemente nutritive; nu-i administraţi îngrăşăminte mai des deoarece se precipită creşterea, iar planta îşi pierde aspectul caracteristic. Din iunie până în septembrie, dacă aveţi posibilitatea, menţineţi-o în loc deschis, dar la adăpost de soarele prea puternic. Toamna şi iarna udaţi-o atât cât să menţineţi compostul uşor umed şi asiguraţi-i o temperatură de 15-18 °C; dacă temperatura este puţin mai scăzută udaţi-o mai puţin. Chiar şi iarna planta necesită aer proaspăt; trebuie să evitaţi însă curenţii de aer.

Reproducere


Planta poate fi multiplicată pe toată durata anului folosind lăstarii bazali pe care îi poate produce: plantaţi-i într-un compost fertil, menţineţi-i la 24-27 °C şi când vor prinde rădăcini trataţi-i ca şi pe plantele adulte.

Pericole


Cycas poate fi infestată de coşenile, atât brune cât şi făinoase; îndepărtaţi-le cu o pensulă înmuiată în alcool denaturat. Dacă pe frunze apar pete brune înseamnă că nu aţi udat suficient planta în timpul verii sau că a fost ţinută în frig iarna (chiar dacă a fost udată); dacă o îngrijiţi adecvat îşi va reveni.

Specii


Cycas revoluta are un trunchi gros cilindric-conic de la care pleacă frunze lungi şi penate; foiioiele fiecărei frunze mari sunt uşor arcuite spre bază şi iau naştere dintr-o nervură centrală, de asemeni arcuită. Cultivată în casă ajunge la 1,2 m înălţime, dar creşte foarte lent; produce inflorescenţe atrăgătoare, colorate brun-verzui şi este originară din Indonezia şi Japonia. Cycas circinalis seamănă cu Cycas revoluta, dar are frunze netede şi mai graţioase; este originară din India şi Madagascar. Speciile care urmează au nume diferite, dar aparţin aceleiaşi familii: Dioon edule, originară din Mexic, este foarte asemănătoare cu Cycas revoluta, dar prezintă frunze gri-verzi mai fine; Encephalartos şi Macrozamia sunt originare din Africa de Sud şi respectiv Australia; sunt deseori comercializate ca fiind Cycas.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Cycas
4.8 din 5 bazat pe 20 voturi şi 5 păreri.


 • Valentina Obada
  Clasificare: 5 din 5 Cycas
  nu stiu unde sa tin cycas in apartament :( apartamentul este cu o odaie si asta e foarte intunecata datorita balconului, numai bucataria e mai luminoasa dar nici aici nustiu unde so pun. am incercat so pun kiar pe masa dar imi pare ca nui place, ca i se ingalbeesc frunzele(linga geam sta frigiderul si masa se primeste cai linga frigider, lumina este dar totusi frigiderul tine putina umbra), am puso pe pervaz dar asta e kiar deasupra caloriferului, ma tem sa nu se usuce, si dacai place aici cit de des so ud? am inteles ca nui place multa apa dar se usuca foarte repede :( nu vreau so pierd dar nui pto gasi locul unde sai placa, as puneo inapoi pe masa ca pervazul e cam ingust si nu are destul spatiu pentru asi intinde frunzele.... ce sa fac? mersi!
  Postat pe


 • Kinga
  Clasificare: 5 din 5 Cycas
  Cycasul are nevoie de forte multa lumina, merge foarte bine si in plina soare, dar rezista si la lumina indirecta. Nu este o planta pretentioasa. Daca se usuca pamantul forte repede inseamna ca este si cald in apartament si posibil sa fie si aerul uscat. Trebuie mentinut pamantul umed. Verificati pamantul la 2-3 zile. Cand incepe sa se zvante atunci udati. Nu lasati sub nici o forma sa balteasca apa in tavita. In legatura cu frunzele ingalbenite, ele oricum se ingalbenesc. Cycasul de obicei scoate un rand de frunze pe an (doar daca-i merge forte bine scoate 2 randuri). Dupa ce ies frunzele noi, cele vechi incep sa se ingalbeneasca si urmeaza sa fie taiate. Daca planta nu are suficienta lumina sau nu a primit ingrasamant de multa vreme si pamantul in care se afla nu mai are suficiente vitamine ca sa-i stimuleze cresterea, atunci planta nu va da frunzulite noi, dar cele vechi imbatranesc oricum. Incercati sa administrati un pic de ingrasamant si asezati planta intr-ul loc cat se poate de luminos (dar nu la calorifer). Mare grija la ingrasamant: din momentul in care apar frunzulitele mici nu se mai administraza de nici un fel, si se reduce si udarea, pentru ca altfel frunzele noi se vor lungi foarte tare si planta nu va mai arata bine.
  www.fundesign.ro - Postat pe


 • Meszaros Krisztina
  Clasificare: 5 din 5 Cycas
  as dori daca puteti sa ma ajutati cu un sfat am un cycas si nu stiu ce sa i fac ca nu i merge nicicum bine in apartament vara trecuta a facut doua frunze subtiri si lungi si s-au uscat iar acum celelalte doua pe care l-e avea se usca si ele iar bulbul din pamant mi se pare ca e mai maroniu si parca nu stiu cum sa va descriu parca e mai sec mai moale mi e tare frica sa nu se usuce nu stiu ce sa fac cu ea o tin in acelasi loc de un an jumate e la lumina si e ferita de curent.as fi foarte recunoscatoare daca m ati putea ajuta cu un sfac in legatura cu ce pamant sa i cumpar si un ingrsamant adecvat.va multumesc
  Postat pe


 • Kinga
  Clasificare: 5 din 5 Cycas
  Nu cred ca e problema de pamant sau ingrasamant. E mai mult probabil sa fie lumina de vina, sau modul de udare. Daca acel bulb incepe sa se inmoaie, e posibil sa inceapa sa putrezeasca radacinile. Planta trebuie udata doar cand incepe pamantul sa se usuce, aveti grija sa nu fie imbibat permanent. Pe de alta parte, e posibil sa fie prea putina lumina. Daca aveti posibilitate, ar fi bine peste vara sa mutati in aer liber (2-3 ore de soare nu-i strica) si administrati un ingrasamant pentru plante cu frunze, lichid, odata pe saptamana. Cele 2 frunze subtiri si lungi puteau fi deformate din 2 motive: prea putina lumina si frunzele tind sa se lungeasca dupa sursa de lumina sau ghiveci prea mare pentru marimea plantei. Mentionez ca cycasul trebuie tinut in ghiveci de marime realtiv mica si nu trebuie transplantat in fiecare an.
  www.fundesign.ro - Postat pe


 • Taralunga Marina
  Clasificare: 5 din 5 Cycas
  vreau si eu sa va pun o intrebarela cycas pe cere il am eu toate frunzele de jos sau ingalbinit si chiar cîte o petala din cele mai sus care o fii cauza pentru ca are lumina .sau a fost greseala mea cam urcato pe pervaz linga calorifel si am pîrlito,datimi un sfat ca sa nu o perd .Va multumesc frumos
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (797.95KB)
Necesită Adobe® Reader®