Sitemap Site Map

Senecio

Cinerarie




Senecio - Cinerarie

Genul Senecio cuprinde aproape 1000 de specii foarte diferite între ele atât prin formă cât şi prin caracteristici: într-adevăr, pot fi anuale, bienale, erbacee, perene, agăţătoare, sub formă de arbuşti, mici copaci sau suculente şi se întâlnesc în toate colţurile lumii, în condiţii de viaţă foarte diferite. Unele specii (cele sălbatice) se cultivă în grădini, altele din contră, fiind mai delicate, sunt adecvate ca plante de apartament, în funcţie de caracteristicile morfologice şi de exigenţele referitoare la cultivare, au fost împărţite în trei grupe principale.

Cultivare


Speciile erbacee şi cele arbustive înfloresc din decembrie până în iunie; este de preferat să le achiziţionaţi între Crăciun şi luna mai, atunci când apar bobocii. Menţineţi planta într-o ambianţă răcoroasă (10-16 °C), în lumină bună, dar nu expusă direct soarelui. Udaţi din abundenţa şi, pentru a asigura umiditatea, aşezaţi planta pe o tăviţă cu pietris umed; adăugaţi un îngrăşământ lichid amestecat cu apă pentru udat o data la fiecare 10 zile. Speciile suculente vor fi replantate între martie şi aprilie, folosind o mixtură formată din două părţi compost şi o parte nisip grosier. Aşezaţi planta într-un ambient cu multă lumină, însorit, cu o temperatură în jur de 18 °C. Udaţi astfel ca mixtura să fie umedă în totalitate, dar aşteptaţi uscarea ei la suprafaţă înainte de a uda din nou; planta nu trebuie stropită şi nici fertilizată. Speciile agăţătoare vor fi replantate primăvara, folosind un amestec format din 3 părţi compost şi una nisip. Folosiţi suporturi pentru tulpini (bastoane sau împletituri de nuiele) sau lăsaţi planta să se reverse pe marginile ghiveciului; tăiaţi vârfurile pentru a menţine un aspect de tufă. Pentru cultivare se vor urmări aceleaşi reguli ca şi pentru plantele suculente. Toamna speciile erbacee şi arbustive se tratează în general ca plante anuale, fiind eliminate după înflorire. Speciile suculente se menţin iarna la o temperatură de 10-16 °C, chiar dacă pot supravieţui şi la 5 °C, într-un loc luminos şi însorit. Udaţi moderat astfel încât compostul să nu se usuce niciodată complet; dacă temperatura este mai mica de 10 °C opriţi total udarea: excepţie vor face mici cantităţi de apă oferite în zilele frumoase însorite. Speciile agăţătoare vor fi protejate de frig şi vor fi aşezate în locuri cât mai ferite de soare; temperatura trebuie menţinută în jurul a 10-13 °C. Din octombrie până în martie menţineţi compostul aproape uscat; udaţi numai atât cât să evitaţi uscarea completă.

Reproducere


Speciile suculente se reproduc prin butaşi lungi de 8-10 cm prelevaţi din ramuri în lunile iunie-iulie. Eliminaţi frunzele situate inferior, pe ultimii 2,5 cm, aşteptaţi câteva zile pentru a se cicatriza suprafata tăiată şi apoi plantaţi butaşii în ghivece de 8 cm, folosind un amestec constituit din 2 părti compost şi o parte nisip grosier. Dacă este vorba de specii care au tendinta de a forma grupuri puteţi folosi vlăstarele bazale sau puteţi tăia planta în porţiuni prevăzute cu rădacini pe care apoi le plantaţi individual; efectuaţi operaţia primăvara-vara, în timpul replantării. Speciile agăţătoare se reproduc prin butaşi prelevaţi primăvara sau la începutul verii din vârfurile tulpinilor. Tăiaţi imediat sub un nod şi eliminaţi frunzele bazale; trataţi suprafaţa tăiata cu pulbere de hormoni rizogeni şi planţati butaşii într-un compost alcătuit din părţi egale de turbă şi nisip grosier. Menţineţi ghivecele într-un ambient călduros, puţin umed şi puţin umbrit pentru circa 6 săptămâni, până la formarea rădăcinilor.

Pericole


Speciile erbacee şi arbustive suferă din cauza curenţilor de aer rece şi a lipsei apei, care determină îngălbenirea şi vestejirea frunzelor. Căldura prea mare, soarele direct şi temperaturile mai mari de 10-18 °C pot să scurteze perioada de înflorire. Coşenila făinoasa şi păduchele verde se combat cu insecticide pe baza de piretru. Musculiţa alba apare pe faţa inferioară a frunzelor şi este dificil de eliminat: pulverizaţi un insecticid pe bază de piretru, repetând operaţiunea cel puţin de 4 ori, la interval de 4 zile. Larva lasă urme pe faţa inferioară a frunzei, putând fi usor de reperat; îndepărtaţi-o prin străpungere cu un ac ascuţit; frunzele foarte infestate vor fi eliminate şi se va administra un insecticid cu acţiune sistemică.

Specii


Senecio articulatus (sin. Kleinia articulata) este o specie suculentă provenind din Africa de Sud. înaltă de 30-60 cm, are tulpini cărnoase şi verticale, foarte ramificate la bază şi formate din segmente colorate albastru sau verde-cenuşiu cu o tentă ceroasă gri deschis; frunzele sunt mici, lanceolate şi cu 3-5 lobi profunzi. în apartament înfloreşte rareori, având flori galbui-albe. Senecio cruentus (sin. Cineraria cruenta) este o plantă perenă cu aspect vertical, înaltă până la 60 cm, cu tulpini şi frunze moi şi catifelate; frunzele sunt triunghiulare sau ovale, verde închis, cu suprafaţa inferioară stropită cu nuanţe roşcate; florile sunt asemănătoare cu margaretele, colorate roşu-purpuriu, şi au un diametru de 2,5-8 cm. Specia originară este rară, în comerţ găsindu-se mai uşor hibrizii denumiţi Senecio x hybridus, Pericallis x hybrida sau Cineraria hybrida. Sunt înalţi de 25-60 cm şi au frunzele în formă de inimă sau aproape triunghiulare, acoperite de puf şi cu marginile dinţate; inflorescenţele colorate roz intens, albastru sau roşu intens, adesea cu o dungă albă la baza ligulei, sunt reunite sub formă de cupole late de pâna la 25 cm şi apar din decembrie până în iunie. Senecio macroglossus, planta agatatoare permanent verde, are frunzele asemanatoare cu cele ale iederii, dar mai cărnoase, triunghiulare şi ascuţite; florile mici formează un capitul, dar apar rareori la plantele cultivate în casă. "Variegatus" este o varietate cu tulpini usor purpurii şi frunze colorate verde strălucitor stropite cu galben crem. Senecio mikanioides este o plană agăţătoare permanent verde de mari dimensiuni; are frunze asemănătoare cu cele ale iederii, cu 5-7 lobi ascuţiţi coloraţi verde închis, în timp ce petiolii şi tulpinile sunt mai deschise la culoare; produce rareori flori minuscule galbene, parfumate şi reunite în ciorchini.



Senecio
4.5 din 5 bazat pe 8 voturi

Părerea ta contează



    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (782.59KB)
Necesită Adobe® Reader®