Sitemap Site Map

Clivia

Crin roşu
Clivia - Crin roşu

Clivia este un gen originar din Africa de Sud, care cuprinde patru specii perene, permanent verzi, cultivate ca plante de apartament pentru florile portocalii extrem de atrăgătoare. Într-adevăr, primăvara, în centrul plantei apare un peduncul floral gros şi lung, în vârful căruia se deschid florile graţioase, tubulare, reunite sub forma unei umbele sferice. Culoarea florilor poate varia de la roşu-portocaliu la, mai rar, culoarea caisei şi galben; florile persistă numai câteva zile, dar sunt imediat înlocuite de altele noi care cresc în cursul a câteva săptămâni. Dacă nu sunt îndepărtate, florile ofilite se transformă în fructe roşii ovoide care conţin seminţe. Când planta este adultă, produce în partea inferioară vlăstare care alcătuiesc grupuri de frunze frumoase, deosebit de decorative.

Cultivare


Clivia se replantează primăvara, dar numai când rădăcinile au ocupat complet ghiveciul (o dată la 3-4 ani); atât în timpul acestui anotimp cât şi vara expuneţi planta în plină lumină, dar nu direct la soare, deoarece acesta poate arde frunzele; planta suportă bine temperaturi chiar şi de 21 °C. Udaţi-o regulat în timpul perioadei de înflorire până la sfârşitul lui septembrie; adăugaţi un îngrăşământ lichid la fiecare 2 săptămâni în timpul perioadei de activitate vegetală; tăiaţi "umbrelele" florale la încheierea perioadei de înflorire. Toamna şi iarna planta se ţine la răcoare, la aproximativ 10 °C; înainte să apară bobocii florilor udaţi-o puţin, numai cât să menţineţi compostul uşor umed. În februarie, la apariţia bobocilor, temperatura trebuie să crească, dar pentru a evita o înflorire bruscă şi prematură nu trebuie să depăşească 18 °C.

Reproducere


Planta se reproduce singură, formând vlăstare situate lateral, la baza plantei-mamă. Se pot detaşa uşor şi replanta în ghivece diferite. Planta se mai poate multiplica şi prin divizare. În februarie, scoateţi planta-mamă din ghiveci şi tăiaţi bucăţi din rădăcinile rizomatoase folosind un cuţit ascuţit şi fiind atenţi să nu vătămaţi prea mult rădăcinile; după aceea, plantaţi fragmentele separat în ghivece de 7-13 cm pline cu pământ fertil; menţineţi compostul uşor umed şi expuneţi plantele la puţin mai multă lumină doar după ce au prins rădăcini, moment în care se cultivă ca şi plantele mature; în general înfloresc în anul următor. Se mai pot reproduce şi prin însămânţare în luna martie; folosiţi un compost pentru seminţe la care adăugaţi puţin nisip grunjos; menţineţi-l umed, la o temperatură în jur de 21 °C; planta rezultată din însămânţare înfloreşte după circa 8 ani.

Pericole şi precauţii


Dacă o udaţi prea mult sau prea puţin, frunzele vor fi răsucite şi îngălbenite; dacă pământul strâns între degete vi se pare uscat, udaţi-l cu regularitate; dacă pare prea ud, lăsaţi-l să se usuce aproape complet, apoi udaţi-l regulat, dar mai puţin ca înainte. Coşenila făinoasă se lipeşte pe plantă la locul de inserţie al frunzelor sau pe faţa inferioară a acestora; puteţi să o îndepărtaţi folosind o cârpă înmuiata în alcool denaturat; dacă este necesar, repetaţi operaţia după o săptămână. În cazul unei infestări intense este de preferat să trataţi planta cu un produs sistemic.

Specii


Clivia gardenii are frunze strict lanceolate, lungi de până la 70 cm. Originară din regiunile împădurite ale Transvaalului şi Natalului, în luna mai produce în centru un peduncul scurt şi gros care poartă câteva flori grupate sub formă de umbrelă, colorate galben portocaliu şi conturate cu verde. Clivia miniata are frunze în formă de panglică, groase şi cărnoase, colorate verde închis; sunt lungi de circa 60 cm şi arcuite înspre exterior, având forma de evantai deschis; pedunculul floral creşte în centrul frunzişului şi poartă până la 20 de flori foarte frumoase, în formă de trompetă, colorate portocaliu, roşu sau culoarea caisei. Clivia nobilis este o specie înaltă de 30-45 cm; din aprile până în iulie produce inflorescenţe umbeliforme, constituite din 40-60 de flori semipendulare, cu formă de trompetă îngustă, colorate portocaliu-roşietic în centru şi verde pe margini.

« Cissus
Cissus
Cocos »
CocosClivia
4.8 din 5 bazat pe 6 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (762.99KB)
Necesită Adobe® Reader®