Sitemap Site Map

Coleus

Urzicuţă
Coleus - Urzicuţă

Speciile aparţinând genului Coleus (uneori incluse în alte două genuri, Plectranthus şi Solenostemon) sunt arbuşti mici, permanent verzi, pereni, dar care se cultivă în general ca plante anuale, în apartament sau, în timpul verii, pe brazde. Coleus este o plantă foarte apreciată pentru frunzele sale extrem de colorate şi decorative; este originară din zonele tropicale ale Africii şi Asiei şi, în pofida efectului său estetic deosebit, este o plantă foarte uşor de cultivat în apartament, mai ales dacă este înlocuită anual. Plantele cel mai des întâlnite sunt hibrizi care se deosebesc între ei prin combinaţiile de culori ce variază de la verde palid la cărămiziu, de la roşu purpuriu la arămiu sau de la verde închis la portocaliu şi galben. Chiar şi aspectul frunzelor este foarte diferit: pot avea formă de inimă, pot fi lanceolat-ovale, cu margini dinţate sau ondulate. Coleus produce flori nesemnificative estetic, albe, purpurii sau albastre, grupate în mici inflorescenţe îndreptate vertical în sus, care se recomandă a fi tăiate pentru a favoriza dezvoltarea frunzişului.

Cultivare


Această plantă iubeşte lumina soarelui: aşezaţi-o în locul cel mai luminos din casă pentru a favoriza o colorare vie a frunzelor. Primăvara şi vara, în zilele cele mai calde, protejaţi-o de expunerea directă la soare care ar putea arde frunzele; temperatura ideală este de aproximativ 15 °C, dar, asigurându-i puţină umbră, suportă şi 24 °C. Tăiaţi cu regularitate vârfurile vegetative pentru a favoriza o creştere compactă; aceeaşi operaţie trebuie efectuată şi asupra florilor atunci când acestea apar, deoarece nu au valoare estetică şi sustrag energia necesară dezvoltării frunzelor. Din aprilie până în septembrie udaţi-o abundent şi administraţi-i un îngrăşământ lichid la fiecare 2-3 săptămâni. Menţineţi ambientul bine aerisit şi umed, stropind planta cu apă dimineaţa devreme, astfel încât picăturile să nu atragă asupra frunzelor razele soarelui; repetaţi operaţia la interval de câteva zile. Toamna, planta îşi pierde frumosul aspect prin căderea frunzelor bazale, rămânând astfel cu tulpinile descoperite; este o plantă perenă şi de aceea poate fi menţinută şi în timpul iernii; totuşi, este mai bine să o reînnoiţi în fiecare an; în acest anotimp, temperatura nu trebuie să scadă sub 13 °C; menţineţi compostul umed, dar nu îmbibat şi expuneţi planta la lumină bună şi departe de curenţii de aer. Nu îi administraţi îngrăşăminte până la primele zile calde de primăvară. Când încep să crească noile mlădiţe bazale tăiaţi ramurile prea lungi şi divergente la un nivel situat chiar deasupra lăstarilor; astfel se favorizează dezvoltarea ulterioară a acestora, conferind plantei o formă de tufă rotunjită cu aspect agreabil.

Reproducere


Se însămânţează în ianuarie sau februarie, la o adâncime de 2 mm, într-un compost pentru seminţe la care se adaugă puţin nisip grunjos. Folosiţi dacă este posibil o lădiţă pentru însămânţare pe care este indicat să o menţineţi permanent la căldură; temperatura trebuie să fie de 21 °C, iar compostul umed; ca o alternativă, efectuaţi însămânţarea într-un ghiveci pe care-l acoperiţi cu un plastic transparent şi îl expuneţi pe pervaz la lumina soarelui, garantând astfel un ambient umed, închis şi cald. Puteţi să înmulţiţi planta şi prin butaşi: prelevaţi-i între lunile aprilie şi septembrie, tăindu-i din noii lăstari, cu o lungime de 70 cm; introduceţi partea tăiată într-o pulbere rizogenă şi aşezaţi-i într-un compost cu adaos de nisip grosier, pentru favorizarea drenajului. Menţineţi compostul la 18-21 °C, umed, într-o atmosferă umedă, dar ventilată. Transplantaţi butaşii după ce vor emite rădăcini rezistente.

Pericole şi precauţii


Coleus se udă abundent şi se stropeşte regulat atunci când clima este caldă şi aridă; chiar şi în timpul lunilor reci compostul se menţine umed; lipsa de umiditate determină îngălbenirea frunzelor, vestejirea şi căderea lor. Atenţie totuşi să nu exageraţi: prea multă apă determină putrezirea tulpinii, la baza căreia apare o zonă inelară închisă la culoare şi zbârcită. Deficitul de elemente nutritive al compostului şi lumina slabă determină dezvoltarea insuficientă a plantei; lumina slabă decolorează frunzele. Atenţie la curenţii de aer rece şi la temperatura scăzută: planta se poate transforma într-o grămadă de frunze alterate; în acest caz, tăiaţi tulpinile afectate şi aşezaţi planta într-un ambient cald, cu temperatura de cel puţin 13 °C şi lipsit de curenţi de aer. Coşenila făinoasă, păduchele verde şi tripsidul infestează uneori mlădiţele tinere: prima se înlătură cu o pensulă înmuiată în alcool denaturat, ceilalţi doi cu un insecticid pe bază de pojarniţă.

Specii şi varietăţi horticole


Coleus blumei ajunge la 60-90 cm înălţime; este originară din Java şi prezintă frunze ovale cu margini adânc dinţate, colorate verde palid, decorate cu ciungi roşietice, purpurii sau arămii. Din această specie se obţin hibrizii cei mai spectaculoşi: "Carefree" are frunze verzi, palmat-lobate, cu margini incizate şi centrul de culori diferite, de la roşu închis la roz-brun şi verzui-galben. "Rainbow" este cea mai atrăgătoare varietate: are frunze mari, cărămizii, cu nervuri roşu închis şi margini colorate roşu închis spre negru. "Sabre", înaltă de aproximatv 30 cm, este bogat ramificată în partea inferioară, ceea ce îi conferă un aspect de tufă compactă şi are frunze lamelate, cu pete roşii, galbene şi verzi. Coleus frederici se deosebeşte de alte specii prin florile sale albastre-purpurii, grupate sub forma unui spic lung; originar din Angola, are frunze verde închis, cu nervuri proeminente şi margini dinţate. Coleus rehneltianus este mai mult o plantă căţărătoare decât un arbust; are frunze dantelate asemănătoare cu cele ale urzicii, cu centrul brun-purpuriu şi benzi late, verzi, de-a lungul marginilor; este originar din Sri Lanka. Coleus verschaffeltii, originar din Java, este intens colorat; are frunze mari, cărămizii, cu centrul purpuriu, lungi de 10-15 cm, cu margini verde închis şi feţele inferioare roşietice-purpurii.Coleus
4.3 din 5 bazat pe 10 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (834.77KB)
Necesită Adobe® Reader®