Sitemap Site Map

Columnea
Columnea

Genul Columnea, originar din pădurile pluviale ale Americii de Sud, numără peste 150 de specii de arbuşti permanent verzi, care în natură cresc pe arbori şi se prind de planta-gazdă cu rădăcini provizorii ce se ivesc de-a lungul tulpinilor căzătoare. Deşi nu este vorba de plante veritabil parazite, ele trăiesc extrăgând substanţele nutritive din scoarţa copacului de care sunt ataşate şi absorb umiditatea din aer, din apa de ploaie şi din rouă. Columnea este permanent verde, are frunze ovale, colorate verde închis, destul de cărnoase, aşezate simetric de-a lungul tulpinilor. Este cultivată pentru florile sale extraordinare care îmbobocesc la axila frunzelor; florile sunt colorate portocaliu strălucitor şi au formă tubulară care aminteşte de un peşte roşu cu gura mare şi deschisă. Are nevoie de căldură şi de multă umiditate, altfel îşi pierde frunzele şi nu înfloreşte.

Cultivare


Aceste plante se cultivă cel mai bine în ghivece sau coşuleţe suspendate astfel încât tulpinile căzătoare să se poată dezvolta liber. Introduceţi planta într-un compost pe bază de turbă amestecat cu puţin nisip grosier, pentru a se realiza mai bine drenajul. Din martie până în septembrie menţineţi permanent compostul umed, pentru a favoriza înflorirea şi adăugaţi un îngrăşământ lichid la fiecare 3-4 săptămâni. Primăvara, imediat după încheierea perioadei de înflorire, scurtaţi ramurile dacă planta creşte dezordonat, iar dacă nu, lăsaţi-o să crească neperturbată. Vara temperatura poate fi chiar şi de 24-27 °C, dar aerul trebuie menţinut umed, iar planta nu trebuie expusă în plin soare. Toamna şi iarna fiţi atenţi la temperatură: aceasta nu trebuie să scadă sub 15 °C; altfel, Columnea se ofileşte şi moare. Evitaţi curenţii de aer, udaţi-o puţin şi expuneţi-o la lumină, dar nu direct la soare.

Reproducere


Se însămânţează în februarie-martie într-un amestec de nisip şi turbă în părţi egale; aşezaţi lădiţa în penumbră, la o temperatură de 24-27 °C. Menţineţi amestecul uşor umed; lăstarii se vor ivi după 3-4 săptămâni. Puteţi preleva butaşi din ramurile cele mai viguroase; tăiaţi-i lungi de 7-10 cm, aşezaţi-i într-un pământ amestecat cu nisip grunjos în proporţie de 30%, ţineţi-i în penumbră şi udaţi-i constant până când prind rădăcini. Efectuaţi operaţia în orice anotimp, cu condiţia să garantaţi o temperatură ridicată.

Pericole şi precauţii


Plantele udate excesiv sunt atacate de mucegaiul Botrytis care, cu trecerea timpului, poate produce moartea plantei; interveniţi când mucegaiul se află în stadii iniţiale; lăsaţi planta să se usuce o perioadă de timp, tăiaţi părţile afectate şi trataţi-o cu un produs fungicid.

Specii şi varietăţi horticole


Columnea x banksii înfloreşte de toamna până primăvara, având flori colorate roşu aprins cu pete galbene situate la axila frunzelor; acestea sunt mici, ovale şi cărnoase, verzi închis şi cresc simetric de o parte şi de alta a ramurilor. Tulpinile sunt lungi şi căzătoare. Columnea crassifolia, originară din pădurile din sudul Mexicului şi din Guatemala, este o specie de tip subarbust destul de neobişnuită, cu tulpini dese, cărnoase şi aşezate în poziţie semiverticală; frunzele sunt cărnoase, iar florile tubulare, roz-portocalii. Columnea gloriosa are aspect "căzător"; originară din Costa-Rica, are frunzele acoperite de perişori minusculi, roşietici, mai alungite şi mai înguste comparativ cu Columnea x banksii. Florile sunt roşu strălucitor cu partea internă galbenă şi au o lungime de 7 cm. Columnea microphylla, de asemeni originară din Costa-Rica, are tulpini ce par suspendate, lungi, care poartă flori portocalii-roşii cu partea internă galbenă; frunzele sunt pufoase şi colorate verde brun.Columnea
4.7 din 5 bazat pe 6 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (757.69KB)
Necesită Adobe® Reader®