Sitemap Site Map

Cotyledon

Cotiledon
Cotyledon - Cotiledon

Cuprinde 9 specii perene, în general cu aspect de tufă sau arbust, în marea majoritate originare din regiunile aride ale Africii şi Yemenului. Au frunze suculente, dispuse simetric în perechi de-a lungul tulpinilor ovale sau rotunjite, sempervirescente sau căzătoare, în unele cazuri cu margini ondulate. Plantele tinere au o singură tulpină care se ramifică lent; necesită 3-4 ani pentru a ajunge la 30 cm înălţime. Produc flori dispuse în grupuri de 10-20, cu petale încreţite şi colorate viu: roşu, galben, roşu-portocaliu, adesea reunite în ciorchini terminali.

Cultivare


Din martie până în septembrie plantele se udă moderat, permiţând compostului să se usuce de la o udare la alta. Trebuie să se administreze îngrăşăminte la fiecare 3-4 săptămâni; pentru aceasta se diluează în apa cu care este udată planta un îngrăşământ lichid. Menţineţi temperatura în jurul a 21 °C şi lăsaţi să ajungă la plantă aer proaspăt, dar fără curenţi reci. Când se apropie toamna trebuie redusă gradat cantitatea de apă, astfel încât să se suspende udarea la începutul lui noiembrie. Iarna, planta este în repaus vegetal: asiguraţi o temperatură de circa 10 °C, expuneţi-o la lumină puternică sau, acolo unde este posibil, în plin soare. În martie reluaţi treptat udarea plantei.

Reproducere


Primăvara, puteţi preleva butaşi din tulpini, pe care îi plantaţi într-un compost pentru cactacee; pe toată durata înrădăcinării menţineţi compostul umed, asiguraţi puţină umbră şi 15-18 °C; trataţi butaşii care au prins rădăcini ca şi pe plantele adulte. Puteţi preleva şi butaşi din frunze: tăiaţi frunza de la axilă (punctul de inserţie pe tulpină) şi apoi plantaţi-o într-un compost nisipos, astfel încât să iasă la suprafaţă două treimi din ea; procedaţi în continuare ca şi în cazul butaşilor din tulpină.

Pericole şi precauţii


Udările excesive provoacă căderea frunzelor şi putrezirea tulpinilor: reamintiţi-vă să le suspendaţi între noiembrie şi martie.

Specii


Cothyledon ladismithiensis, înalt de 15-20 cm, este un arbust suculent, parţial culcat la pământ, pitic, ai cărui pedunculi florali care se dezvoltă primăvara şi vara poartă ciorchini de flori roşietice sau roşii brune, suspendate; frunzele sunt lungi de 2-5 cm, rotunjite, cu marginea superioară dantelată.
Cothyledon orbiculata poate ajunge la înălţimea de 60 cm sau chiar mai mult; produce flori în formă de clopoţei, galbene-roşii; frunzele sunt foarte apropiate între ele la vârful ramurilor, sunt lungi de 10-15 cm, late de 5-7 cm şi colorate gri-verde cu marginile roşii. Cothyledon papillaris prezintă frunze cărnoase, verzi, conturate de o linie roşie. Cothyledon undulata este înaltă de 45-50 cm, fiind o plantă suculentă cu aspect de arbust; are o înfăţişare aparte: prezintă tulpini groase, cărnoase, cu frunze dispuse în formă de valve de scoică ale cărei margini sunt ondulate şi acoperite de un strat gros, ceros şi alb. Florile sunt portocalii-galbene şi apar la sfârşitul primăverii-începutul verii.Cotyledon
4.5 din 5 bazat pe 2 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (757.38KB)
Necesită Adobe® Reader®