Sitemap Site Map

Crassula

Iarbă grasă
Crassula - Iarbă grasă

Crassula este un gen cu circa 150 de specii anuale şi perene, în general originare din Africa de Sud. Trăiesc în zonele cele mai aride şi se adaptează perfect la medii variate; sunt plante suculente şi au diferite forme şi dimensiuni; majoritatea speciilor se dezvoltă vertical, dar există şi unele cu aspect de tufă, târâtoare sau căţărătoare. Frunzele au în general dispoziţie simetrică (opuse 2 câte 2) şi adesea sunt acoperite de puf sau de o patină ceroasă; acumulează apa, la fel cum fac şi tulpinile cărnoase. Florile au formă de stea; la unele specii sunt foarte mici, la altele pot fi extrem de atrăgătoare, în general, sunt grupate în inflorescenţe tip corimb, ciorchine sau spic ce cresc la vârful pedunculilor florali.

Cultivare


Replantaţi-o primăvara, dacă rădăcinile au ocupat complet ghiveciul; folosiţi un compost specific pentru cactacee sau un amestec format din două părţi de pământ şi una de nisip grosier, important pentru un drenaj bun. Din aprilie până în mai udaţi-o abundent doar când compostul este uscat, sporind treptat cantitatea de apă; executaţi operaţia înmuind compostul şi scurgând apoi excesul de apă; repetaţi numai când compostul este uscat. Cultivaţi aceste plante în ghivece joase, cu diametrul de maximum 15 cm şi expuneţi-le în locuri însorite; temperatura ideală este în jurul a 21 °C deşi pot suporta până la 27 °C; amintiţi-vă să nu le udaţi sau stropiţi în momentele cele mai calde ale zilei, deoarece ar putea să se îmbolnăvească sau să putrezească. Administraţi îngrăşăminte o dată pe săptămână în perioada cuprinsă între lunile aprilie şi august, adăugând 2 picături de fertilizator în apa cu care udaţi planta. Diminuaţi administrarea îngrăşămintelor şi udarea plantei începând din septembrie, pentru a le suspenda total în noiembrie; de la jumătatea lui noiembrie până la jumătatea lui martie menţineţi plantele complet uscate. Asiguraţi iarna o temperatură de circa 13 °C, în special dacă doriţi o înflorire precoce primăvara.

Reproducere


Prelevaţi din tulpini butaşi lungi de 10-15 cm cu 2-3 perechi de frunze; efectuaţi această operaţie între lunile mai şi iulie. După ce aţi lăsat să se usuce suprafaţa tăiată, plantaţi-i într-un amestec de nisip şi turbă, la 5 cm adâncime; menţineţi amestecul uşor umed, la o temperatură de 21 °C. După ce prind rădăcini, trataţi-i ca şi pe plantele adulte. Puteţi să o înmulţiţi şi prin însămânţare; efectuaţi această operaţie într-o tavă plină cu compost nisipos, acoperind seminţele cu un strat subţire de compost; efectuaţi însămânţarea în martie sau octombrie. Menţineţi compostul uşor umed, la o temperatură de 15-21 °C. Transvazaţi plăntuţele în ghivece diferite când au crescut suficient, pentru a putea fi manipulate.

Pericole şi precauţii


Udarea excesivă produce putrezirea tulpinilor şi frunzelor; apa nu trebuie niciodată să stagneze, mai ales dacă este frig, fiind util să lăsaţi compostul să se usuce între două udări succesive. Planta resimte şi curenţii de aer rece care produc vestejirea şi căderea frunzelor. Coşenila făinoasă se elimină cu ajutorul unei cârpe de bumbac înmuiată în alcool denaturat sau tratând planta cu un insecticid sistemic pentru plante cărnoase.

Specii


În Africa de Sud, unde creşte în mod natural, Crassula arborescens poate ajunge chiar la 4 metri înălţime şi poate avea un aspect de tufă; cultivată în ghiveci, de regulă nu depăşeşte un metru şi se dezvoltă vertical; este ramificată şi are frunze argintii-gri-verzi punctate de mici pete roşii. Florile apar din mai până în iunie şi sunt albe. Crassula falcata (sin. Rochea falcata) este o specie adecvată pentru coşuleţe suspendate, deoarece are o tulpină unică, lungă de circa 30 cm şi multe ramificaţii care formează o tufă deasă cu crengile atârnând înspre bază; are frunze ascuţite, verzi-albastre şi flori roşii-portocalii, reunite în inflorescenţe tip corimb. Crassula lycopodioides are tulpini dezvoltate vertical, cu frunze cărnoase, alăturate în aşa fel încât lasă impresia că tulpinile au formă patrulateră; înaltă de circa 25 cm, înfloreşte primăvara-vara, având flori de mici dimensiuni. Crassula perforata este un arbust mic; are tendinţa de a se extinde şi prezintă frunze minuscule, situate faţă în faţă şi colorate gri-verde cu pete roşii. Crassula portulacea (sin. Crassula argentea) ajunge la un metru înălţime; are tulpini groase, late de până la 7 cm în partea inferioară; are ramificaţii numeroase, cărnoase şi groase, acoperite de frunze ovale, cărnoase, verde-închis cu marginile roşietice; florile apar primăvara şi sunt albe sau roz. Crassula rupestris este o plantă mică cu ramificaţiile tulpinilor subţiri şi cu mici frunze ovale, gri-verzi, cu margini roşietice; produce flori trandafirii.Crassula
5.0 din 5 bazat pe 6 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (778.47KB)
Necesită Adobe® Reader®