Sitemap Site Map

Crossandra

Crosandra
Crossandra - Crosandra

Genul Crossandra numără circa 50 de specii foarte frumoase, permanent verzi, de tip subarbust. Originare din Asia şi Africa tropicală, sunt plante delicate şi foarte pretenţioase, deoarece au nevoie chiar şi în casă de condiţiile climaterice ale habitatului natural: umbră, căldură şi umiditate constante. Au totuşi calitatea de a avea flori o mare parte din an; de fapt, înfloresc de la începutul primăverii până la sfârşitul toamnei. Frunzele sunt mari şi lucioase, colorate verde închis; au formă eliptic-lanceolată, cu margini ondulate şi nervuri bine trasate.

Cultivare


Replantaţi-o în martie dacă rădăcinile au ocupat întregul ghiveci şi aşezaţi pe fundul noului recipient cioburi de teracotă pentru a favoriza drenajul. Această plantă creşte şi înfloreşte din martie până în octombrie dacă i se garantează o temperatură minimă de 21 °C; în caz de temperaturi superioare acestei valori trebuie să asiguraţi o umiditate ridicată şi să o plasaţi în penumbră, în general pretinde lumină bună, dar nu trebuie expusă direct la soare, deoarece acesta opreşte înflorirea şi dăunează frunzelor. Primăvara şi vara udaţi-o o dată pe săptămână, menţinând compostul doar umed. În timpul creşterii administraţi-i la fiecare 2 săptămâni un îngrăşământ lichid adăugat în apa cu care o udaţi; la încheierea perioadei de înflorire scurtaţi pedunculii florali cu aproximativ două treimi din lungime. Toamna şi iarna asiguraţi-vă că temperatura nu scade sub 15 °C. În caz de temperaturi înalte aşezaţi-o într-un ambient umed şi protejaţi-o atât de curenţii de aer cât şi de soare.

Reproducere


Crossandra se poate reproduce în luna martie prin butaşi lungi de 7-10 cm tăiaţi din tulpini; trataţi partea inferioară a lor cu hormoni rizogeni, plantaţi-i într-un amestec de turbă şi nisip în părţi egale şi ţineţi-i la 21 °C. Când au prins rădăcini îi puteţi planta în ghiveci.

Pericole şi precauţii


Udaţi-o moderat cu apă călduţă şi îndepărtaţi florile şi frunzele ofilite; evitaţi astfel putrezirea şi apariţia mucegaiurilor.

Specii


Crossandra infundibuliformis (sin. Crossandra undulifolia) are frunze mari şi lucioase, lungi de circa 5 cm şi flori colorate roşu-portocaliu, în general dispuse în spice cu formă conică. Crossandra nilotica poate ajunge la 60 cm sau chiar mai mult; are frunze lungi, lucioase, verde închis şi flori roşii portocalii viu colorate, grupate în spice situate la axila frunzelor sau terminal pe tulpini.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Crossandra
4.7 din 5 bazat pe 13 voturi şi 3 păreri.


 • Dana Ilie
  Clasificare: 5 din 5 Crossandra
  Buna ziua. Am cumparat si eu o asemenea "frumusete"- Crossandra-a naturii, si sunt f multumita. As dori sa inmultesc frumusetea, dar... de unde cumpar HORMONI RIZOGENI, pt inmultire?
  Va multumesc.
  Postat pe


 • Dora Horotan
  Clasificare: 5 din 5 Crossandra
  Buna ziua. Azi am cumparat o frumusete de crossandra, care m-a cucerit din clipa in care am vazut-o. Din pacate ajunsa acasa am observat musculite albe plutind in jurul ei. I-am aplicat imediat pe frunze mospilan si i-am cautat un loc prietenos fara soare puternic, fara curenti de aer. Nu stiu mai departe ce trebuie sa fac. Imi este tare draga si nu vreau s-o pierd. La vara, temperatura apartamentului meu este insuportabila si ma lupt din rasputeri sa asigur condii optime florilor - multe la numar - pe care le adapostesc in spatiul meu ambient. Ce sa fac daca apar probleme?
  Postat pe


 • Dora Horotan
  Clasificare: 5 din 5 Crossandra
  De ce nu ne raspunde nimeni?
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (756.31KB)
Necesită Adobe® Reader®