Sitemap Site Map

Cryptanthus

Criptanus
Cryptanthus - Criptanus

Marea majoritate a celor circa 20 de specii ale genului Cryptanthus sunt originare din jungla braziliană şi sunt lipsite de tulpini, având frunze lanceolate şi arcuite care formează o rozetă frumoasă; florile sunt adesea nesemnificative din punct de vedere estetic. Spre deosebire de multe alte Bromeliacee, aceste plante cresc în mediul natural pe sol şi nu pe arbori, fiind posibil să fie atât de numeroase încât să formeze "covoare" dense pe solul pădurilor.

Cultivare


Aceste plante pot fi replantate în oricare perioadă a anului cu condiţia să fie garantată o temperatură de cel puţin 21 °C, indispensabilă pentru stabilizarea rădăcinilor. Cultivaţi-le într-un compost pe bază de turbă la care adăugaţi puţin nisip grosier. Primăvara şi vara udaţi-le de aproximativ 2 ori pe săptămână, atât cât să menţineţi compostul permanent umed şi adăugaţi un îngrăşământ pentru frunze la fiecare 6-8 săptămâni în timpul perioadei de creştere, stropind plantele cu apă care conţine două picături de îngrăşământ lichid. Toamna şi iarna este foarte important ca temperatura să nu scadă sub 20 °C; dacă este mai mică, planta nu supravieţuieşte, în aceste anotimpuri este suficient să o udaţi o dată pe săptămână atât cât să menţineţi umed compostul. Atunci când este soare stropiţi planta cu puţină apă în care aţi diluat două picături de îngrăşământ pentru frunze. Dacă în timpul verii cultivaţi planta în grădină, protejaţi-o de expunerea directă la soare şi utilizaţi un amestec de muşchi de turbă, turbă şi câteva bucăţi de scoarţă de copac. Daţi-i numai atâta apă câtă poate absorbi solul, udându-l numai când este uscat; evitaţi cu stricteţe ca apa să stagneze în jurul rădăcinilor.

Reproducere


Metoda cea mai uşoară de multiplicare a plantei este divizarea, într-adevăr, marea majoritate a speciilor produc lăstari la baza plantei: separaţi-i de planta mamă cu grijă, despărţind cu delicateţe rădăcinile, apoi transplantaţi-i în ghiveci şi menţineţi compostul umed; asiguraţi o temperatură de 21 °C sau chiar mai mult până când rădăcinile încep să crească; după aceea, trataţi tinerele plante la fel ca şi pe cele adulte. Speciile rare se înmulţesc prin însămânţare: împrăştiaţi seminţele într-o lădiţă plină cu compost adecvat pentru multiplicarea plantei; acoperiţi-le cu un strat subţire de compost şi ţineţi-le permanent umede, la umbră şi la 27 °C; deschideţi lădiţa o dată pe zi, pentru a furniza seminţelor puţin aer proaspăt. Puteţi folosi şi un ghiveci obişnuit acoperit cu o pungă de plastic transparent pe care să-l aşezaţi la umbră, într-un ambient cald; şi punga de plastic se înlătură o dată pe zi pentru a furniza aer şi a elimina excesul de umiditate.

Pericole şi precauţii


Nu lăsaţi planta fără apă: uscăciunea excesivă produce vestejirea vârfurilor frunzelor, iar uneori chiar moartea lor; totuşi, fiţi atenţi să nu exageraţi cu udarea, aceasta putând provoca putrezirea rădăcinilor. Coloritul viu al frunzelor se obţine menţinând planta în lumina ce trece printr-o fereastră expusă la soare; dacă stau prea mult în umbră, frunzele îşi pierd striaţiile caracteristice.

Specii şi varietăţi horticole


Cryptanthus acaulis este specia cu cele mai frumoase flori: albe, parfumate şi late de 2,5 cm. Frunzele sunt ondulate, cu margini dinţate, verde-pal pe faţa superioară şi cu scuame galbene pe cea inferioară. Cryptanthus beuckeri are o rozetă foarte întinsă din frunze în formă de lingură. Această plantă are doar 15 cm înălţime şi frunze verzi cu reflexe albe şi striaţii roz, cu faţa inferioară scuamoasă, albă-gri şi cu marginile ondulate, dinţate. Cryptanthus bivittatus are frunze lanceolate, cu margini ondulate, care cresc la nivelul solului, constituind o rozetă. Varietatea "Cryptanthus bivittatus" are frunzele cu nuanţe purpurii; "Minora" este o plantă mică cu frunze verzi-oliv cu dungi brune-roşietice; "Tricolor" prezintă frunze înguste şi pergamentoase, lungi de circa 20 cm, verzi-oliv cu marginea albă-crem şi cu nuanţe delicate de roz-gălbui. Cryptanthus bromelioides are o tulpină ce emerge dintr-o rozetă întinsă, tulpină ce produce stolonii care poartă noile plăntuţe; are frunze lungi de circa 20 cm, moi şi puţin cărnoase, colorate verde pe faţa superioară şi alb pe cea inferioară. Varietatea "Tricolor" prezintă striaţii longitudinale albe şi nuanţe de roz pe frunzele verzi. Cryptanthus fosterianus prezintă frunze frumos colorate roşu-violet închis sau arămiu: faţa superioară are striaţii transversale cenuşii, iar cea inferioară un strat gros de scuame gri; marginile sunt ondulate şi înzestrate cu mici spini. Specia Cryptanthus lacerdae are frunze cu faţa superioară verde închis, cu striaţii longitudinale albicioase şi margini albe-argintii dens dinţate; faţa inferioară este acoperită de scuame albicioase. Cryptanthus zonatus prezintă frunze lungi de 15 -20 cm, în formă de panglică, de culoarea ierbii, cu striaţii transversale gri-verzi pe faţa superioară şi un strat gros de scuame albe pe cea inferioară. "Zebrinus" este o varietate bogată în nuanţe contrastante.Cryptanthus
4.8 din 5 bazat pe 4 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (768.52KB)
Necesită Adobe® Reader®