Sitemap Site Map

Cymbidium

Cimbidium
Cymbidium - Cimbidium

Cymbidium este un gen care cuprinde 50 de specii şi foarte multe varietăţi horticole indicate pentru cei care iubesc orhideele şi dispun de un ambient nu foarte cald. Speciile cultivate ca plante de apartament sunt epifite în mediul lor natural, dezvoltându-se pe arbori; totuşi, Cymbidium poate creşte şi la nivelul solului, atât în zone semideşertice cât şi în cele pluviale din Australia sau Extremul Orient. Planta înflorită este cu adevărat splendidă; pe pedunculii florali se formează 15 flori cu diametrul de 5-10 cm care persistă circa 6 săptămâni; fiecare plantă produce chiar mai mult de 3 pedunculi într-un an. Frunzele sunt subţiri, permanent verzi şi se formează la nivelul solului, ivindu-se dintr-un pseudobulb plat; Hibrizii se împart în două grupuri: "standard" şi "miniaturali"; primul cuprinde plante înalte chiar de peste 90 cm şi puţin arcuite, iar al doilea plante înalte de doar 40 cm.

Cultivare


Aceste orhidee se replantează primăvara, dar numai o dată la 3-4 ani; folosiţi un compost propice pe care-l puteţi pregăti chiar acasă din 3 părţi de scoarţă fărâmiţată, 2 părţi de turbă şi una de mangal la care se adaugă perlite sau un alt material inert. Asiguraţi drenajul, aşezând pe fundul ghiveciului un pumn de pietricele sau câteva cioburi de teracotă. Din aprilie până în septembrie udaţi-o abundent, dar lăsaţi compostul să se usuce între două operaţii, deoarece excesul de apă poate favoriza putrezirea rădăcinilor. În timpul perioadei de creştere, administraţi la fiecare 2 săptămâni câteva picături de îngrăşământ lichid bogat în azot pe care îl adăugaţi în apă. Vara, când este cald, stropiţi planta cu apă pentru a spori umiditatea; aşezaţi-o într-un loc luminos, dar nu direct la soare, menţinând temperatura între 15 şi 24 °C. Multe specii de Cymbidium înfloresc toamna şi iarna şi de aceea în aceste anotimpuri necesită îngrijiri particulare. Aşezaţi planta în plină lumină, într-un loc bine aerisit, departe de soare şi de curenţii de aer, mai ales atunci când este înflorită. Udaţi-o folosind, dacă este posibil, apa de ploaie sau chiar apă călduţă fără mult calcar şi lăsaţi compostul să se usuce de la o udare la alta; menţineţi temperatura între 15 şi 18 °C. Pedunculii florali se formează între sfârşitul lunii septembrie şi începutul lunii octombrie, dar planta mai necesită alte 2-3 luni pentru a înflori; când pedunculii sunt suficient de lungi, legaţi-i de beţe subţiri verticale, pentru a-i împiedica să cadă sub greutatea florilor.

Reproducere


Planta se multiplică prin divizare după terminarea perioadei de înflorire; scoateţi-o din ghiveci şi căutaţi punctul în care se divide în mod natural, împărţind-o cu hotărâre. Porţiunile de plantă, fiecare cu cel puţin un vlăstar, se plantează într-un compost cu un volum puţin mai mare decât aparatul radicular. Menţineţi compostul umed, într-un loc umbros, până când rădăcinile încep să crească; când porţiunile rezultate prin divizare încep să dezvolte rădăcini proprii transferaţi-le în recipienţi puţin mai mari plini cu compost specific pentru plantele adulte; aşezaţi cioburi de teracotă sau pietricele pe fundul ghivecelor.

Pericole şi precauţii


Dacă atmosfera este prea uscată, planta poate fi atacată de păianjenul roşu; se elimină stropind-o cu substanţe antiparazitare adecvate şi având apoi grijă să o udaţi când compostul pare uscat; fiţi totuşi atenţi să nu îi administraţi prea multă apă, deoarece îi dăunează.

Specii şi varietăţi horticole


Cymbidium devonianum are flori late de 2-4 cm colorate de la verde-galben închis la brun măsliniu cu pete carmin, având petala centrală roşie-purpurie; este originară din Assam şi Sikkim (India). Cymbidium pumilum este o orhidee terestră originară din sudul Chinei; are frunze lungi de aproximativ 30 cm, în formă de panglică, colorate verde strălucitor; florile sunt ceroase, brune-roşietice şi galbene, late de circa 5 cm. Se află la originea multor hibrizi: "Albomarginatum" are flori roşii-brune având petala centrală albă şi cu pete mici roşii; frunzele au marginile albe; "Flirtation" este o orhidee compactă, dar de mici dimensiuni, cu flori în diverse nuanţe alb-verzui, roz şi brun-purpuriu, având petala centrală albă cu pete mici maron închis; "Mary Pinchess Del Ray" este o varietate cu flori galbene. Cymbidium tigrinum este o specie nu foarte înaltă, originară din India şi Birmania; are frunze mai mici de 15 cm şi pedunculi florali care poartă 3-7 flori galbene-verzi, late chiar şi de 5 cm, cu petala centrală trilobată: dintre aceşti 3 lobi, cel situat în mijloc este alb cu pete roşii, iar cei laterali sunt galbeni cu vinişoare roşietice. Cymbidium virescens este o specie miniaturală foarte graţioasă, originară din Japonia; are frunze subţiri şi flori foarte parfumate, verzi şi roşii, cu petala centrală albă cu pete roşii. "Angustifolium" este o varietate cu flori verde intens cu striaţii delicate purpurii şi petala centrală albă-galbenă cu pete purpurii.Cymbidium
4.3 din 5 bazat pe 11 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (756.3KB)
Necesită Adobe® Reader®