Sitemap Site Map

Cyperus

Ciperus, papirus
Cyperus - Ciperus, papirus

Este un gen care cuprinde 500-600 de specii permanent verzi, rizomatoase, care trăiesc în medii umede, în special în regiunile tropicale şi subtropicale, şi care cresc bine în apartament dacă sunt ţinute la cald în timpul iernii şi sunt udate mereu.

Cultivare


În martie, replantaţi-le dacă rădăcinile au ocupat complet ghiveciul, folosind un amestec de pământ cu puţin mangal fărâmiţat. Udaţi-o zilnic şi menţineţi o temperatură de 27 °C (dacă este mai cald nu expuneţi planta în lumină prea puternică); este recomandabil să aşezaţi planta într-un vas mic cu 5-7 cm de apă pentru a putea absoarbe apa neîngrădită. Din martie până în septembrie administraţi la fiecare 2 săptămâni un îngrăşământ lichid diluat în apă. Pentru a favoriza dezvoltarea viguroasă a plantei înlăturaţi din când în când eventualele tulpini uscate, tăindu-le de la bază. Toamna şi iarna menţineţi o temperatură de 15 °C; dacă temperatura urcă sau aerul este prea uscat sporiţi umiditatea. Menţineţi permanent compostul suficient de bine udat (dar nu excesiv) şi opriţi administrarea îngrăşămintelor.

Reproducere


Divizarea se poate face primăvara, prinzând planta de partea bazală a tulpinilor, extrăgând-o cu atenţie din ghiveci şi scuturând compostul de pe rădăcini. Împărţiţi apoi cu hotărâre rădăcinile în două părţi, îndepărtaţi-le pe cele bătrâne şi lemnoase şi plantaţi cele două porţiuni într-un pământ de ghiveci cu un adaos de mangal fărâmiţat în cantitate mică; udaţi-le abundent. Puteţi obţine un butaş desprinzând o inflorescenţă matură împreună cu câteva frunze şi cu o bucată de tulpină; tăiaţi jumătate din fiecare frunză cu un foarfece şi răsturnaţi "umbrela" formată apical din frunze, aşezând-o pe suprafaţa apei dintr-un vas de sticlă sau într-o farfurie plină cu nisip ud; expuneţi butaşii la lumină şi la 21 °C; dacă folosiţi nisip, menţineţi-l ud. Când se formează rădăcinile şi primele vlăstare, plantaţi butaşii într-un compost propice la care se adaugă puţină pulbere de mangal. Planta se poate multiplica şi prin însămânţare, în martie şi aprilie: folosiţi o lădiţă pentru însămânţare profundă, plină cu turbă amestecată cu un pumn de nisip; menţineţi-o la 18-21 °C, udaţi constant compostul şi feriţi-o de lumina directă până la încolţire.

Pericole şi precauţii


Umiditatea aerului şi compostului trebuie să fie crescute, deoarece altfel frunzele se usucă sau se îngălbenesc, aceleaşi fenomene apărând şi în cazul în care iarna temperatura este prea scăzută; interveniţi, tăind tulpinile la 5 cm de la bază şi menţinând temperatura peste 13 °C.

Specii şi varietăţi horticole


Cyperus alternifolius are frunze lungi şi subţiri grupate sub formă de umbrele apicale; înaltă de 45-60 cm, produce floricele situate pe pedunculi şi grupate în inflorescenţe galbene, care prin maturaţie devin maron. Varietatea "Variegatus" şi-a primit denumirea de la dungile orizontale albe-crem, cu valoare decorativă, prezente pe frunze şi pe tulpini. Cyperus papyrus, care creşte în mod natural din Egipt până în Africa tropicală, poate ajunge la aproape doi metri înălţime; are tulpini lungi şi triunghiulare, groase chiar de 8 cm la bază şi bogate în măduvă fibroasă; frunzele sunt puţin atrăgătoare şi par atârnate de tulpini; mici spice pufoase stau la originea inflorescenţelor în formă de evantai.Cyperus
5.0 din 5 bazat pe 7 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (766.76KB)
Necesită Adobe® Reader®