Sitemap Site Map

Cyrtomium

Cirtomium
Cyrtomium - Cirtomium

Originar din Asia, din Himalaya până în Japonia, genul Cyrtomium reuneşte 12 specii de ferigi, dintre care câteva sunt foarte adecvate pentru cultivarea în casă, deoarece suportă chiar şi condiţii de mediu în care alte plante ar suferi. Frunzele sunt constituite dintr-un ax central flancat pe cele 2 laturi de două şiruri de foliole lungi şi ascuţite. Cyrtomium este o plantă puţin pretenţioasă, foarte adecvată pentru decorarea interioarelor, deoarece se menţine frumoasă şi lucioasă chiar şi în timpul iernii.

Cultivare


Replantaţi-o în martie dacă rădăcinile au ocupat întregul ghiveci; folosiţi un compost propice, fertil, bogat în humus şi aşezaţi cioburi de teracotă pe fundul ghiveciului. Asiguraţi o temperatură de cel puţin 13 °C şi stropiţi frecvent frunzişul. Vara, temperatura optimă este în jurul a 18 °C; dacă este mai mare, protejaţi planta de lumină, udaţi-o regulat şi menţineţi-o umedă, pulverizând asupra ei apă; udaţi-o doar atunci când suprafaţa compostului este uscată. În timpul perioadei de activitate vegetală administraţi un îngrăşământ lichid o dată pe săptămână. Toamna şi iarna temperatura se menţine între 13 şi 18 °C, deoarece planta poate fi încă în activitate vegetală; dacă este mai mică de 10 °C, Cyrtomium intră într-un status semidormind, deşi frunzişul persistă. Udaţi compostul astfel încât să fie uşor umed şi evitaţi atât curenţii de aer cât şi expunerea la frig.

Reproducere


În martie, planta adultă se poate multiplica prin divizare. Separaţi aparatul radicular în două jumătăţi, ambele înzestrate cu rizomi, cu 5-7 cm de rădăcini din cele mai fine şi cu 3 sau 4 frunze; plantaţi apoi rădăcinile oarecum superficial într-un compost pe bază de turbă umedă; expuneţi ghivecele la lumină, la adăpost de razele soarelui şi menţineţi compostul uşor umed până când plantele încep să producă noi vlăstare; în continuare, trataţi-le ca şi pe plantele adulte.

Pericole şi precauţii


Plantele udate prea mult se pot veşteji, mai ales iarna când temperaturile sunt mai mici de 10 °C; uscaţi compostul şi îşi vor reveni. Atenţie la soare şi la căldură, deoarece pot arde frunzele; asiguraţi penumbră, udaţi-o regulat şi creşteţi umiditatea ambientului. Coşenila brună infestează uşor această plantă, formând mici protuberante în locurile în care frunzele se îndoaie sau se întretaie; dacă infestarea este uşoară îndepărtaţi insectele cu o cârpă de bumbac înmuiată în alcool denaturat; dacă este mai masivă, stropiţi planta cu un insecticid specific, repetând eventual operaţia după 15 zile.

Specii şi varietăţi horticole


Cyrtomium cariyotideum, originar din Japonia, are frunzişul delicat, cu aspect căzător, verde deschis; frunzele sunt oarecum înguste, au margini dinţate şi cresc dese de-a lungul tulpinilor. Cyrtomium falcatum (sin. Poiystichum falcatum), originar din China şi Japonia, este o plantă rezistentă, cu foliole lucioase, verde închis, asemănătoare cu cele ale pomişorului ghimpos; sunt lungi de circa 7 cm şi apar pe laturile unei tulpini brune. "Rochfordianum" este varietatea cea mai viguroasă, caracterizată prin prezenţa unor frunze ample. Cyrtomium fortunei are mănunchiuri de frunze verde închis, mate; este o plantă compactă, permanent verde.Cyrtomium
5.0 din 5 bazat pe 1 vot

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (764.56KB)
Necesită Adobe® Reader®