Sitemap Site Map

Dizygotheca
Dizygotheca

Genul Dizygotheca reuneşte un mic grup de plante cu aspect foarte elegant, originare din zonele tropicale. Sunt arbuşti cu tulpini subţiri, verticale, la extremitatea cărora se formează frunzele palmate, constituite din foliole subţiri, arcuite şi dinţate, colorate verde-brun atât de închis încât par aproape negre. Necesită îngrijire constantă, temperaturi crescute tot timpul anului şi amplasare în locuri foarte luminoase, dar la adăpost de soare.

Cultivare


Aceste plante cresc lent şi de aceea trebuie să le replantaţi la circa 2 ani, dar numai dacă ghiveciul este prea mic; efectuaţi această operaţie la începutul primăverii, utilizând un amestec pe bază de pământ şi turbă. Primăvara, tăiaţi vlăstarele crescute dezordonat, care dau plantei un aspect uşor neglijent. Această plantă pretinde căldură şi umiditate; vara temperatura ideală este de 24-27 °C. Udaţi-o cu regularitate şi menţineţi compostul permanent umed; la fiecare 2 săptămâni administraţi două picături de îngrăşământ adăugat în apă cu care udaţi planta; stropiţi-o zilnic şi aşezaţi ghiveciul într-o albie plină cu petriş ud. Chiar şi toamna şi iarna, Dizygotheca necesită umiditate şi cădură pentru a creşte; udaţi-o ceva mai puţin comparativ cu sezonul estival şi stropiţi apă calduţă asupra frunzelor o dată la fiecare 2 zile. Nu ţineţi niciodată planta la o temperatură mai mica de 18 °C; aşezaţi-o într-un loc bine luminat dar nu direct la soare.

Reproducere


Plantaţi seminţele asigurând o umiditate corespunzătoare şi o temperatură între 24 şi 27 °C; folosiţi un amestec din 2 părţi de turbă şi una de nisip grosier şi menţineţi lădiţa sau ghiveciul la căldură. Pimăvara, puteţi preleva butaşi de la vârful unei tulpini lungi de 10 cm, cu vârful vegetal format din 4-5 frunze; trataţi-le partea inferioară cu pulbere rizogena şi introduceţi-i până la jumatate din lungime într-un amestec de nisip şi turbă în părţi egale; ţineţi-i la umbră, într-un mediu umed, la 21 °C. Când produc vlastare noi, plantaţi-i într-un ghiveci de 7 cm, iar când sunt suficient de mari plantaţi-i într-un ghiveci definitiv, grupând câteva plante pentru a crea astfel un aspect plăcut de tufă.

Pericole


Aspectul frunzelor furnizează informaţii importante despre starea plantei. Dacă atârnă vlaguite înseamnă că frigul, apa sau uscăciunea sunt excesive; menţineţi temperatura între 18 şi 27 °C şi pământul permanent umed. Coşenila apare sub formă de mici pustule brune situate pe tulpini sau pe faţa inferioară a frunzelor; detaşaţi cât de multe puteţi, apoi stropiţi planta cu un insecticid puternic, repetând operaţia cu acelaşi produs după 10 zile.

Specii


Dizygotheca elegantissima (sin. Aralia elegantissima) este un arbust cu frunzişul extrem de decorativ, originar din Noile Hebride. Are frunze lungi de 7-10 cm şi late de 1 cm, palmate, cu margini dinţate, formate din 7-10 foliole; culoarea lor este roşie căramizie, dar o dată cu îmbătrânirea plantei devin verde închis. Dizygotheca veitchii este o plantă subţire şi foarte graţioasă; are foliolele puţin mai late comparativ cu precedenta, cu margini dinţate şi uşor ondulate. Frunzele tinere sunt brune-verzi cu nervură centrală roz. Este o specie originara din Noua Caledonie.Dizygotheca
4.0 din 5 bazat pe 7 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (764.91KB)
Necesită Adobe® Reader®