Sitemap Site Map

Dracaena

Dracena
Dracaena - Dracena

Dracena este cultivată în principal datorită frumuseţii şi valorii decorative a frunzelor care conferă plantei un aspect foarte elegant; exemplarele adulte viguroase pot produce vara flori albe-crem. Sunt originare din Africa tropicală şi din insulele Canare şi adesea sunt confundate cu speciile din genul Cordyline care au aspect asemănător, dar provin din Australia şi Asia; este bine să se cunoască modalitaţile de cultivare ale ambelor plante pentru a evita erorile.

Cultivare


Replantaţi Dracena la fiecare 2 ani sau chiar la 1 an dacă planta creşte foarte repede. Operaţia se efectuează primăvara, utilizând un ghiveci cu diametrul imediat superior; folosiţi un amestec pe bază de pământ sau turbă şi aşezaţi pe fundul ghiveciului teracotă sau pietre pentru a asigura drenajul. Rădăcinile Dracenei au nevoie de spaţiu corespunzător: un ghiveci cu diametrul de 15 cm este suficient pentru o plantă înaltă de 40 cm. Primăvara şi vara aşezaţi planta într-un loc luminos, dar protejat de acţiunea directă a soarelui; aerul trebuie menţinut la o temperatură minimă de 15 °C. Când temperatura este ridicată, planta necesită mai multă umiditate; stropiţi zilnic apă asupra frunzelor şi menţineţi pământul umed, dar nu înbibat. Administraţi un îngrăşământ lichid de 2 ori pe săptămână în apa cu care udaţi planta. Toamna şi iarna opriţi administrarea îngrăşămintelor şi udaţi-o mai rar, dar nu permiteţi pământului să se usuce. Temperatura nu ar trebui să scadă sub 15 °C; stropiţi planta cu apă săptămânal pentru a crea umiditatea necesară.

Reproducere


Însămânţaţi în martie, menţinând o temperatură constantă de 27 °C; este ideală o lădiţă cu încălzire electrică. Imediat ce pot fi manevrate, transferaţi plantuţele în ghivece separate de 7 cm diametru; ţineţi-le la adăpost de curenţii de aer şi de razele solare şi asiguraţi o temperatură de 21-24 °C. Puteţi obţine butaşi din vârful tulpinii unei plante care a crescut prea mult sau dintr-o ramificaţie laterală care trebuie tăiată. împărţiţi tulpina în segmente lungi de 7 cm şi îndepărtaţi frunzele îmbătrânite; trataţi-le partea inferioară cu o pulbere de hormoni rizogeni şi plantaţi segmentele într-o tavă cu nisip şi turbă în părţi egale; închideţi tava într-o lădiţă, la temperatura de circa 24 °C. Când butaşii prind rădacini şi apar frunzele, transferaţi-i în ghivece de 7 cm pline cu pământ de grădină obişnuit.

Pericole


Atenţie la excesul de apă şi la uscăciune: frunzele se vestejesc. Examinaţi starea pământului şi reglementaţi udarea plantei. Temperatura scăzută produce acelaşi efect; aşezaţi planta într-un loc mai cald. Coşenilele brune, asemănătoare unor mici pustule situate pe faţa inferioară a frunzelor, se combat cu insecticide sistemice.

Specii


Dracaena deremensis poate ajunge la o înalţime de 1,2 m. De pe tulpinile verticale şi oarecum rigide se desprind frunze lanceolate, verde închis cu o lamelă albă-verde în centru. Această specie este la originea câtorva varietaţi: "Bausei" are o dungă centrală verde deschis; "Souvenir de Augustus Schryer" formează o rozetă din frunze verzi strălucitoare marginită de o dungă colorată crem; "Wameckei" are frunze care prezintă două benzi deschise la culoare şi o a lll-a verde pal situată la mijloc. Una dintre speciile cale mai mari si mai longevive este Dracaena draco, originară din insulele Canare; în mediul său natural este un copac de pâna la 10 m înalţime; are frunze verde-albastru închis, cu nuanţe de roşu de-a lungul marginilor, groase şi cărnoase; produce flori frumoase, uşor verzi. Dracaena fragrans prezintă o tulpină nudă (fără frunze, ramuri), lemnoasă şi destul de groasă, care poartă pe vârful sau un mănunchi de frunze verde închis cu dungi galbene, atârnând înspre bază; florile parfumate apar rar pe plantele din ghiveci. Foarte răspândită este varietatea "Massangeana", mai cunoscută sub denumirea populara de "cizma fericirii". Dracaena godseffiana (sin. Dracaena surculosa) are frunze lungi de 7 cm, mai degrabă ovale decât lungi şi înguste, reunite în grupuri de 2-3 şi purtate de tulpini subţiri şi flexibile; are un aspect de tufă şi iubeşte umbra. Varietatea "Florida Beauty" este pitică şi are frunze cu foarte multe pete albe-galbene. Dracaena marginata, una dintre speciile cel mai uşor de cultivat, prezintă tulpini subţiri şi elegante care poartă smocuri de frunze verzi, cu margini rosii, delicate şi arcuite. Varietatea "Tricolor" are frunze chiar mai colorate şi striaţii foarte subţiri, roşii. Dracaena sanderiana ajunge la o înaltime cuprinsă între 60 şi 120 cm; frunzele sale, dispuse sub formă de rozetă, sunt subţiri, alungite şi puţin ondulate, verzi cu margini galbene.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Dracaena
4.6 din 5 bazat pe 41 voturi şi 14 păreri.


 • Tataru Elisabeta
  Clasificare: 5 din 5 Dracaena
  Am si eu o planta de vreo trei ani si nu reuseste sa creasca. Imi puteti spune care sa fie cauza?
  Postat pe


 • Kinga
  Clasificare: 5 din 5 Dracaena
  Ca să se dezvolte planta bine trebuie să administraţi îngrăsământ. Indiferent ca este lichid dizolvat în apă sau granule în pământ, planta are nevoie de vitamine ca să se poate dezvolta. Un alt lucru foarte important este să nu transplantaţi ântr-un ghiveci foarte mare. Trebuie mutat doar cand ies rădăcinile pe găurile de scurgere, şi se mută intr-unul cu o marime mai mare, adica cu 2-3 cm diametru mai mare. Dacă ghiveciul este unul mult prea mare, planta o să dezvolte rădăcinile iar planta e posibil să stagneze până când rădăcinile ajung sa umple ghiveciul.
  www.fundesign.ro - Postat pe


 • Alina Ghinet
  Clasificare: 5 din 5 Dracaena
  Am si eu un palmier dracena si are niste musculite cum scap de ele? Nu stiu ce fel de insecticid sa ii dau ca nu cumva sa ii faca mai rau
  Multumesc
  Postat pe


 • Kinga
  Clasificare: 5 din 5 Dracaena
  Dacă acele musculiţe sunt pe frunze, o soluţie foarte bună ar fi insecticidul de la Florasol. Se găseşte în comerţ gata diluat în sticluţe de 500ml cu tot cu pulverizator. Se foloseşte o dată pe săptămână.
  www.fundesign.ro - Postat pe


 • Terfea Iulia
  Clasificare: 5 din 5 Dracaena
  am si eu o floare dracena massangeana si incepe sa i se uste grunzel(unele) ce sa fac sa-si revina?
  terfeamarius - Postat pe


 • Kinga
  Clasificare: 5 din 5 Dracaena
  Dracena Massangeana este destul de sensibil la curentii de aer rece. Cand incepe sa se raceasca afara, trebuie avut grija la aerisire ca aerul de afara sa nu bata direct pe planta. Aveti mare grija si la apa cu care o udati sa nu fie rece ci la temperatura camerei. Daca marginile incep sa se usuce la frunze, trebuie sa le pulverizati zilnic si sa tineti o distanta de cel putin 1m de cel mai apropiat calorifer.
  www.fundesign.ro - Postat pe


 • Sferle Ramona
  Clasificare: 5 din 5 Dracaena
  cum trebuie ingrijita dracena
  Postat pe


 • Caranfil Octavian
  Clasificare: 5 din 5 Dracaena
  salut pe toata lumea si urez un sincer LA MULTI ANI !
  am o dracena si in iarna asta am uitat-o intr-o noapte f. geroasa in balcon. concluzia ? : a geruit .
  au palit toate frunzele si acum sta blegita . cum o pot salva ? i-mi este tare draga . multumesc !
  Postat pe


 • Caranfil Octavian
  Clasificare: 5 din 5 Dracaena
  spuneti-mi va rog , cum pot salva o dracena care a fost geruita ?am uitat-o o noapte in balcon si a ofilit toata. din tulpina mama pleaca 3 ramificatii si toate 3 s-au scofalcit.
  multumesc !
  Postat pe


 • Mihai M
  Clasificare: 5 din 5 Dracaena
  buna.... dracaena mea o fost un pic geruita.... are niste pete prka is negre pe ea si kiteva frunze in jos lasate..... oare o sasi revie? si ce trebie de facut?
  multumesk mult...
  Postat pe


 • Iliescu Doina
  Clasificare: 5 din 5 Dracaena
  am o dracena care a crescut pina in tavan si are o singura tulpina iar in virf sunt frunzele ; cum fac sa o tai si sa replantez virful cu frunze sau tulpina ! ce trebuie sa fac?
  Postat pe


 • Cristina Sipos
  Clasificare: 5 din 5 Dracaena
  Buna ziua
  De curand am primit cadou o dracena . As vrea sa ii schimb ghiveciul pentru ca este foarte mic si planta are cam 40 cm. As vrea sa stiu daca este indicata acum replantarea plantei.
  Va multumesc
  Postat pe


 • Ana Maria
  Clasificare: 5 din 5 Dracaena
  Buna am o dracena si ia cazut toate frunzele.Vreau sa stiu ce trebuie sa ii fac sa ii dea din nou alte frunze
  Postat pe


 • Elena Nedelcu
  Clasificare: 5 din 5 Dracaena
  Buna ziua!Am o dracena cred ca e compacta,de vreo 5 ani.Cred ca are acum in jur de 80 cm.As vrea sa o mai "scurtez",dar nu stiu cum,pentru ca are frunze pe toata tulpina(de la baza-pamant,pana...)si nu as vrea sa o pierd.Va multumesc!
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (843.65KB)
Necesită Adobe® Reader®