Sitemap Site Map

Echinopsis
Echinopsis

Speciile genului Echinopsis sunt cactuşi originari din America de Sud unde pot atinge dimensiuni considerabile, îmbrăcând un aspect de arbust. Foarte uşor de cultivat, înfloresc fără probleme într-un mediu bine iluminat şi însorit. Au o tulpină alungită, sferică şi groasă, de-a lungul căreia se întind margini pe care se găsesc protuberante, din care emerg grupuri de spini dispuşi în formă de stea. Plantele în vârstă de circa 3 ani produc o explozie de flori magnifice, cu un parfum delicat, colorate variabil în nuanţe de roz; se deschid seara, la o jumătate de oră după apusul soarelui şi se menţin toată noaptea şi ziua următoare. Apoi sunt înlocuite de altele şi altele pe toată durata verii.

Cultivare


Dacă rădăcinile au ocupat complet ghiveciul, replantaţi Echinopsis primăvara într-un pământ propice pentru cactuşi sau într-un pământ îmbogăţit, amestecat cu nisip grunjos. Vara, aşezaţi permanent planta la lumină bună şi expuneţi-o la soare, la o temperatură ideală de 15-24 °C; udaţi-o astfel încât să permiteţi pământului să se usuce bine între aceste operaţii şi evitaţi stagnarea apei. Administraţi-i îngrăşăminte la fiecare 3-4 săptămâni, din aprilie până în septembrie, folosind fertilizanţi lichizi diluaţi în apa cu care udaţi planta. Toamna şi iarna planta trăieşte o perioadă de repaus; menţineţi-o la o temperatură de 7-10 °C, udaţi-o moderat din noiembrie până în martie, amplasaţi-o la lumină bună şi, dacă există, la soare.

Reproducere


Puneţi seminţele într-o lădiţă pentru însămânţare; acoperiţi-le cu un strat subţire de pământ pentru cactuşi şi ţineţi-le la umbră şi la umiditate până când încolţesc; temperatura trebuie menţinută între 18 şi 24 °C. O metodă mai simplă constă în multiplicarea plantei prin divizarea mlădiţelor bazale ce se dezvoltă din planta-mamă; separaţi vlăstarele cu un cuţit ascuţit, lăsaţi să se usuce suprafaţa tăiată timp de o săptămână şi aşezaţi-le în ghiveci. Dacă vlăstarele prezintă deja rădăcini, nu le lăsaţi să se usuce, ci replantaţi-le imediat menţinând pământul uscat timp de 2-3 săptămâni pentru a evita putrezirea.

Pericole şi precauţii


Udarea excesivă produce putrezirea plantelor care îmbracă astfel un aspect flasc şi zbârcit; lăsaţi mereu pământul să se usuce înainte de fiecare udare. O plantă cu formă ciudată şi care nu înfloreşte nu are suficientă lumină; multiplicaţi-o cu ajutorul unui vlăstar bazal tânăr. Coşenila făinoasă se elimină cu ajutorul unei cârpe din bumbac, a unei periuţe înmuiate în alcool sau stropind planta cu un insecticid potrivit.

Specii şi varietăţi horticole


Echinopsis aurea are o tulpină sferică şi formează numeroase vlăstare bazale; originară din Argentina, are multe flori galben-lemon. Varietatea "Aurantiaca" are tulpina brună-verde, spinoasă şi formează colonii de plante cu flori frumoase brune-portocalii. Echinopsis eyriesii produce flori mari, albe-violete, lungi de 20-25 cm şi late de 10-12 cm; tulpina, iniţial sferică şi ulterior cilindrică este verde închis cu 15 margini care prezintă areole gri; fiecare dintre acestea poartă 14 spini maron de circa 8 mm lungime. Echinopsis huascha (sin. Trichocerus huascha) are tulpini târâtoare, spinoase, lungi de 7 cm, cu multe margini; din areolele des situate emerg numeroşi spini galbeni-bruni. Florile au culori variabile de la galben viu la portocaliu-roşietic, aşa cum este "Rubriflorus". Echinopsis oxygona (sin. Echinopsis multiplex) este cea mai cunoscută şi mai spectaculoasă, având tulpini sferice, dar care cu trecerea timpului se alungesc, străbătute de 12-14 margini pe care, la distanţe egale, se găsesc alveole din care iradiază grupe de spini maronii, rezistenţi; florile sunt roz-pal, foarte parfumate, lungi de 18-20 cm şi late de 15. Echinopsis silvestrii produce rar vlăstare; are formă globuloasă, este gri-verde şi are peste 20 de margini înzestrate cu spini galbeni-verzi; înfloreşte având flori mari, albe, în formă de pâlnie. Echinopsis spachiana (sin. Trichocerus spachianus) ajunge la 90-120 cm înălţime; are tulpini verzi, viu colorate, cu numeroase margini şi grupuri de spini galbeni-bruni. Noaptea produce flori foarte mari, lungi de până la 25 cm, albe, cu petalele externe verzi. Echinopsis tubiflora are o tulpină alungită, cu margini proeminente, ondulate, înzestrate cu spini lungi negri; florile au formă de clopoţel deschis şi sunt albe, cu nuanţe de albastru.Echinopsis
3.8 din 5 bazat pe 5 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (779.87KB)
Necesită Adobe® Reader®