Sitemap Site Map

Epiphyllum

Epifilum
Epiphyllum - Epifilum

Speciile genului Epiphyllum sunt plante cu aspect exotic, originare din pădurile tropicale ale Americii Centrale. Plantele din comerţ sunt hibrizi derivaţi în marea majoritate din Epiphyllum crenatum. Au tulpini plate şi de obicei înguste, cu margini dantelate, la extremitatea cărora se deschid flori minunate, foarte mari, care persistă o zi şi o noapte.

Cultivare


Replantaţi-le anual, în timpul primăvarii, folosind un compost propice pe bază de turbă. În acest anotimp expuneţi plantele la lumină bună, dar nu direct la soare. Udaţi-le abundent asfel încât pământul să rămână mereu umed. În perioada de înflorire (între aprilie şi sfârşitul lui iulie) adăugaţi câteva picături de îngrăşământ cu concentraţie crescută de potasiu în apa cu care udaţi planta, o dată la fiecare 10 zile. Din octombrie până în martie, menţineţi pământul uşor umed, fără a lăsa rădăcinile să se usuce complet; creşteţi treptat cantitatea de apă şi când încep să se formeze mugurii, administraţi plantei un îngrăşământ lichid. Toamna şi iarna, menţineţi o temperatură de cel puţin 10 °C şi asiguraţi o lumină bună.

Reproducere


La sfârşitul lui iulie-începutul lui august, o dată cu încheierea perioadei de înflorire, prelevaţi din tulpini butaşi lungi de 10-15 cm şi lăsaţi-i să se zvânte 2-3 zile. Plantaţi-i într-un compost propice pe bază de turbă fertilă, meţinută umedă, la 21 °C şi lăsaţi-i descoperiţi; după 2-3 săptămâni, când au prins rădăcini, cultivaţi-i ca şi pe plantele adulte. Însămânţarea se efectuează într-un pământ fertil; acoperiţi seminţele cu un strat de pământ menţinut umed, la 21-24 °C; după încolţire, selectaţi doar plăntuţele cele mai frumoase şi sănătoase şi, atunci când vor putea fi manevrate, plantaţi-le în ghivece diferite, conţinând pământ pentru cactuşi sau pământ fertil amestecat cu nisip grosier; expuneţi planta la lumină, dar nu direct la soare. Plantele rezultate din seminţe produse de hibrizi nu seamănă în general cu planta-mamă.

Pericole şi precauţii


Expunerile prelungite direct la soare provoacă arderea frunzelor. Un exces de apă, mai ales iarna, produce vestejirea tulpinilor şi putrezirea rădăcinilor.

Specii şi varietăţi horticole


O specie uşor de cultivat este Epiphyllum ackermannii; are tulpini lungi şi plate, caracteristice, şi flori numeroase, colorate portocaliu viu, alungite, în formă de trompetă. Tulpinile de Epiphyllum crenatum sunt cilindrice la bază şi plate pe tot restul lungimii; au aspect asemănător unor frunze cărnoase şi sunt gri-verzui cu margini dantelate; florile de culoare alb-crem au formă de trompetă şi sunt lungi de 20-25 cm şi late de 15. Această specie este "mama" a numeroşi hibrizi mai uşor de cultivat.Epiphyllum
5.0 din 5 bazat pe 8 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (765.42KB)
Necesită Adobe® Reader®