Sitemap Site Map

Euphorbia

Laptele-cucului
Euphorbia - Laptele-cucului

Genul Euphorbia numără circa 2000 de specii foarte diferite între ele. De fapt, cuprinde plante anuale, bienale şi perene (sempervirescente sau decidue), precum şi arbori, arbuşti şi plante suculente, care în natură cresc în mediile cele mai diverse. Au în comun prezenţa unei seve care se poate dovedi iritantă la contactul cu pielea. Multe specii trebuie cultivate în grădină în timp ce altele sunt cultivate în exterior. Euphorbia pulcherrima, foarte cunoscută ca "Steaua de Crăciun", are o inflorescenţă caracteristică înconjurată de bractee roşii care cresc în vârful ramurilor şi încercuiesc floricelele galbene-crem, foarte estetice. Euphorbia milii are tulpini cărnoase cu spini ascuţiţi care îi conferă un aspect de cactus; se deosebeşte însă de acesta prin numeroasele frunze terminale, verde strălucitor şi prin florile minuscule înconjurate de bractee roşii sau galbene.

Cultivare


Primăvara tăiaţi tulpinile la 10 cm de la bază. Menţineţi pământul aproape uscat şi expuneţi planta la lumină timp de o lună. Prin mai, când începe să crească, replantaţi-o într-un ghiveci nu prea mare, care să conţină un pământ propice şi aşezaţi-o într-un loc luminos. De la sfârşitul lui martie până în septembrie adăugaţi în apă îngrăşăminte şi tăiaţi ramurile păstrând circa 5 tulpini pentru a obţine o tufă robustă. Primăvara şi vara Euphorbia tip arbust se plantează în pământ amestecat cu nisip dens, umed, menţinând-o la o temperatură de 18-24 °C, într-un ambient umed, cu o lumină indirectă bună. Lăsaţi pământul să se usuce între două udări succesive, iar din iunie până în septembrie administraţi un îngrăşământ lichid la fiecare 2-3 săptămâni. Pentru a obţine un aspect compact, tăiaţi tulpinile la 15 cm de la bază. Euphorbia tip suculent au nevoie de aer uscat, lumină şi soare; replantaţile primăvara într-un pământ amestecat cu nisip, udaţi-le regulat lăsând pământul să se zvânte şi adăugaţi în apă un îngrăşământ lichid o dată la fiecare 2 săptămâni. Nici toamna sau iarna îngrijirea diferitelor tipuri de Euphorbia nu este similară. "Steaua de Craciun" trebuie ţinută timp de 8 săptămâni consecutive, 14 ore pe zi (de cum se lasă seara până dimineaţa devreme) într-un ambalaj negru de polietilena. Trebuie să fie udată puţin şi să fie expusă în plină lumină, la temperatura mediului; de Craciun ar trebui să producă numeroase bractee colorate. Euphorbia tip arbust se menţin la 13 °C, într-un pământ umed, până când înfloresc, după care se udă mai putin pâna la începutul primaverii când este posibil să prelevaţi butaşii. Speciile suculente se udă foarte puţin (atât cât să nu se usuce pământul); menţineţi-le la o temperatură minimă de 13 °C, într-un loc însorit, ferit de curenţii de aer.


Reproducere


Euphorbia tip arbust se multiplică prin butaşi din tulpini lungi de 7-10 cm; introduceţi partea tăiată în apă rece pentru a opri scurgerea sevei, apoi plantaţi-i în ghivece de 7 cm, continând un amestec de turbă şi nisip dens. Acoperiţi ghivecele cu plastic transparent şi ţineţi-le la temperatură constantă între 18 şi 21 °C până când cresc frunze noi, apoi sădiţi plantuţele în ghivece mai mari şi trataţi-le ca şi pe plantele adulte. Euphorbia tip suculent: primăvara prelevaţi butaşi cu lungime de 7-10 cm din vârfurile vegetative şi introduceţi-i imediat într-un pahar cu apă pentru a împiedica eliminarea sevei lăptoase; lăsaţi-i să se scurgă o zi înainte să îi plantaţi în ghivece de 7 cm conţinând părţi egale de nisip dens şi pământ. Menţineţi butaşii abia umezi în ghivece descoperite, în plină lumină, departe de curenţii de aer, la 18 °C. După o lună, transplantaţi-i într-un pământ propice şi trataţi-i ca şi pe plantele adulte. Când manevraţi butaşii trebuie să folosiţi manuşi pentru grădină şi să vă spălaţi bine mâinile.

Pericole


Curenţii de aer rece provoacă, în cazul Euphorbia tip arbust îngălbenirea şi căderea frunzelor; petele de pe frunze şi decolorarea bracteelor sunt cauzate de excesul de apă; în acest caz pot putrezi şi rădăcinile determinând căderea frunzelor şi a bracteelor. Ciuperca Botritys ataca "Steaua de Crăciun", determinând apariţia mucegaiului cenuşiu pe frunzele şi ramurile situate bazăi; îndepărtaţi segmentele infestate şi trataţi planta cu un fungicid specific. Dacă este udată prea mult sau este plasată într-un ambient umed, Euphorbia de tip suculent va avea tulpina şi rădăcinile putrezite; extirpaţi părţile suferinde şi aşezaţi planta într-un loc mai uscat.

Specii


Euphorbia flanaganii este o specie foarte frumoasă, cu tulpini delicate şi cărnoase, lungi de 15-20 cm; ocazional prezintă flori cu bractee galbene. Euphorbia fulgens (sin. Euphorbia jacquinaeflora) este o specie tip arbust cu tulpini arcuite şi frunze înguste, lanceolate; creşte pâna la 1 metru înălţime şi iarna prezintă flori cu bractee roşi. Euphorbia milii (sin. Euphorbia splendens) se cultivă la fel ca şi Euphorbia tip arbust; este un copăcel cu tulpini foarte spinoase şi frunze terminale; înaltă de 45 cm, înfloreşte iarna având floricele albe înconjurate de bractee mari, roşii, strălucitoare. Originară din Mexic, Euphorbia pulcherrima (sin. Poinsettia pulcherima) este un arbust cu frunze căzătoare care cultivat în apartament ajunge la înăltimi cuprinse între 120-150 cm; are tulpini delicate, subţiri, ramificate, care poartă frunze mari, usor lobate; florile sunt mici şi galbene, înconjurate de bractee frumoase, roşii stacojii, crem sau roz, dispuse în stea printre frunzele verzi, opace. Euphobia tirucalli este o specie suculentă, de origine africană, care ajunge la 1 metru înaltime; are tulpini rotunjite şi cărnoase, cu frunze minuscule; înfloreşte rar şi pare subţire şi firavă.

« Erica
Erica
Exacum »
ExacumEuphorbia
4.8 din 5 bazat pe 4 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (757.94KB)
Necesită Adobe® Reader®