Sitemap Site Map

Exacum
Exacum

Genul cuprinde circa 25 de specii anuale, bienale şi perene, permanent verzi. Specia care se adaptează cel mai bine pentru creşterea în casă este Exacum affine, originară din insula Socotra din Oceanul Indian. Este o plantă mică, de aspect banal, dar foarte graţioasă. Formează o tufă înaltă de 15-25 cm şi este adecvată pentru decorarea scenelor în timpul verii, perioadă în care înfloreşte umplându-se de floricele parfumate, lila sau albe.

Cultivare


Primăvara şi vara această plantă pretinde chiar şi 30 °C temperatură, o atmosferă umedă şi lumină bună, dar fără expunere directă la soare. Udaţi-o şi plasaţi ghiveciul pe un suport plin cu apă, deoarece aceasta va fi absorbită prin partea inferioară a plantei; pământul trebuie menţinut ud dar nu îmbibat. O dată pe săptămână, adăugaţi în apă puţin îngrăşământ lichid şi, pentru a obţine o perioadă de înflorire mai lungă, îndepărtaţi succesiv florile imediat după ofilire. Deseori locul ideal pentru această plantă este baia. Toamna şi iarna, când perioada de înflorire s-a încheiat, udaţi-o mai puţin fără a lăsa totuşi pământul complet uscat. Opriţi administrarea îngrăşămintelor şi menţineţi o temperatură de cel puţin 15 °C.

Reproducere


Se reproduce uşor prin însămânţare şi nu trebuie să păstraţi planta de la un an la altul. Însămânţaţi-o la sfârşitul verii sau primăvara; va înflori în vara următoare şi, respectiv, în toamna aceluiaşi an (de aceea este recomandat să efectuaţi înămânţarea parţial în septembrie, parţial în martie). Introduceţi cu grijă seminţele într-un pământ special, umed, menţinându-le la umbră şi la 24 °C. Transferaţi plăntuţele suficient de mari în ghivece de 7 cm conţinând pământ fertil şi aşezaţi-le departe de soare sau de curenţii de aer; menţineţi pământul ud şi rotiţi micile ghivece astfel încât plăntuţele să crească uniform. Când acestea sunt înalte de 6 cm, transferaţi-le în ghivece mai mari, aşezând un strat de pietriş sau teracotă sub ele. O tufă frumoasă se obţine tăind mugurii apicali ai plantelor şi aşezându-i în grupuri de câte 5 în ghivece sau castroane cu diametrul de 15 cm. Plantele care cresc toamna necesită iarna o temperatură de 18-21 °C.

Pericole şi precauţii


Sunt rar obiectul infestării cu paraziţi sau ciuperci; fiind plante cu viaţă scurtă, este recomandabilă eliminarea tuturor exemplarelor afectate, pentru a evita propagarea bolii sau răspândirea paraziţilor.

Specii


Exacum affine este o plantă perenă, permanent verde, adesea cultivată ca plantă anuală, cu tulpini ramificate şi frunze mici, ovale; prezintă aspectul unei tufe rotunjite, late de 15-25 cm şi are flori colorate lila sau albe, cu stamine galben strălucitor în centru. Exacum macranthum este o plantă rară şi produce floricele purpurii. Exacum zelyanicum este o specie rară, înaltă de 60 cm, care înfloreşte de la sfârşitul lui august până în octombrie.Exacum
4.5 din 5 bazat pe 8 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (755.2KB)
Necesită Adobe® Reader®