Sitemap Site Map

Fatshedera

Iederă falsă
Fatshedera - Iederă falsă

Plantă permanent verde, foarte atractivă, Fatshedera lizei se adaptează foarte bine pentru a trăi în apartament, deoarece nu suportă aerul uscat din locurile încălzite şi, pe de altă parte, supravieţuieşte la temperatura de îngheţ. Denumirea sa derivă din numele a două plante prin a căror hibridare a rezultat: Fatsia japonica şi Hedera helix; în cazul acestei plante, natura căţărătoare şi forma frunzelor iederei se împletesc cu aspectul lucios, frumos colorat şi vertical al Fatsia. Este posibil să o cultivaţi ca plantă căţărătoare, aşa cum este iedera sau în formă de tufă, aşa cum este Fatsia: aspectul natural este "semicăţărător", cu vlăstare verticale, care la maturitate adoptă o poziţie "atârnată". Iedera falsă are în plus calitatea de a tolera poluarea, aerul închis şi aproape orice fel de pământ.

Cultivare


Replantaţi iedera falsă anual, primăvara. În acest anotimp, precum şi vara, menţineţi pământul uşor umed; în cazul în care clima este caldă sau aridă stropiţi apă cu un pulverizator. Adiministraţi îngrăşăminte lichide la fiecare 15 zile adăugându-le în apă; aşezaţi planta într-un loc deschis şi umbros (dacă sunt mai mult de 24 °C), ştergeţi frunzele mari, lucioase cu o cârpă udă sau chiar aşezaţi-o sub duş câteva minute. Poziţionarea ideală pentru această plantă este în plină lumină, dar trăieşte şi creşte bine chiar şi în penumbră. Pentru a obţine o tufă cu o formă specială, tăiaţi tulpinile care tind să se alungească prea mult. Toamna şi iarna udaţi iedera falsă numai cât să menţineţi pământul uşor umed, asiguraţi o temperatură de 7 °C, iar dacă mediul este încălzit, stropiţi frunzele cu puţină apă.

Reproducere


Primăvara şi vara tăiaţi butaşii erbacei lungi de 15-20 cm şi plantaţi-i într-un pământ propice, cu puţin nisip fin. Protejaţi ghiveciul cu plastic transparent, menţineţi pământul ud şi o temperatură de 15-18 °C până când încep să se dezvolte noii muguri; în acest moment îndepărtaţi plasticul şi aşezaţi planta într-un loc bine luminat.

Pericole şi precauţii


Chiar dacă este destul de robustă, această plantă poate fi atacată de coşenile, mai ales dacă este cultivată într-un loc închis. Eliminaţi-le cu o cârpă de bumbac îmbibată în alcool sau cu un insecticid sistemic.

Specii şi varietăţi horticole


Fatshedera lizei nu este o specie, ci un hibrid obţinut din două genuri diferite; prin urmare, este o plantă sterilă, care nu se poate înmulţi prin seminţe; are frunze frumoase, luxuriante, scorţoase, verzi, cu forme asemănătoare celor ale unui smochin mic sau ale iederei; toamna înfloreşte prezentând flori grupate în ciorchini, colorate verde deschis; poate ajunge la 1,8 m înălţime şi 1,2 m diametru. "Variegata" este o varietate horticolă cu frunze mari, având margini galbene-crem. "Pia" este o varietate cu frunze foarte ondulate.

« Exacum
Exacum
Fatsia »
FatsiaFatshedera
5.0 din 5 bazat pe 3 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (773.03KB)
Necesită Adobe® Reader®