Sitemap Site Map

Fatsia

Ricin fals
Fatsia - Ricin fals

Fatsia este un gen care cuprinde numai 2 specii de arbuşti permanent verzi, mari şi impunători, cultivaţi în apartament pentru eleganţa conferită de frunzele verzi, lucioase şi ample, late de 4,5 cm. Este o plantă originară din Japonia şi Taiwan, care se adaptează bine într-o gamă largă de condiţii; creşterea exagerată în înălţime poate fi uşor controlată scurtându-i energic şi eficace tulpinile; înfloreşte toamna, dar acest lucru se întâmplă rar în apartament; are inflorescenţe în formă de umbele mari, compuse din flori în general albe. În regiunile cu climă blândă poate să trăiască chiar şi în locuri descoperite.

Cultivare


Primăvara, replantaţi-o şi tăiaţi ramurile care se dovedesc a fi cele mai proeminente şi mai lungi. Expuneţi-o la lumină indirectă bună şi garantaţi-i o temperatură de 18 °C; dacă temperatura creşte, aerisiţi ambientul sau aşezaţi planta în loc descoperit şi la umbră. Vara udaţi-o cu regularitate pentru a menţine pământul permanent umed, fiind însă atenţi să nu rămână prea îmbibat; administraţi un îngrăşământ lichid la fiecare 2-3 săptămâni şi stropiţi periodic apă asupra frunzişului pentru a-l menţine curat. Toamna şi iarna menţineţi o temperatură cuprinsă între 10 şi 13 °C, asigurând o lumină indirectă bună; udaţi planta pentru a umezi pământul, dar sistaţi udarea dacă temperatura este mai mare de 10 °C; stropiţi planta cu apă săptămânal. Varietăţile cu frunze vărgate trebuie aşezate la umbră.

Reproducere


La începutul primăverii sau la sfârşitul verii, prelevaţi butaşi erbacei din vlăstarele dezvoltate suficient; trataţi tăietura cu pulbere de hormoni rizogeni şi plantaţi butaşii în ghivece de 7 cm, folosind un amestec format din 2 părţi de turbă şi una de nisip. Menţineţi o temperatură de circa 25 °C, pentru a garanta dezvoltarea optimă a butaşilor.

Pericole


Dacă observaţi pe frunze şi pe locul de inserţie al acestora pe ramuri petele pufoase caracteristice coşenilei făinoase, eliminaţi-le cu o pensulă înmuiată în alcool denaturat. în schimb, păianjenul roşu se combate cu tratamente pe bază de acaricide specifice, care se efectuează până când planta capătă un aspect sănătos.

Specii


Fatsia japonica (sin. Fatsia sieboldii) este o specie care poate creşte până la 4,5 m înălţime; are frunze mari, colorate verde închis pe faţa superioară şi mai deschis pe cea inferioară; frunzele sunt lucioase, lobate, late de 20-30 cm; la sfârşitul verii-începutul toamnei produce flori albe grupate sub formă de umbele mari. "Variegata" prezintă frunze cu margini albe şi crem; "Moseri" este în schimb o varietate horticolă mai mică, cu aspect de tufă.Fatsia
5.0 din 5 bazat pe 4 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (771.32KB)
Necesită Adobe® Reader®