Sitemap Site Map

Fittonia

Fitonia
Fittonia - Fitonia

Fittonia este o plantă cu aspect încântător, originară din pădurile pluviale ale Americii de Sud; se cultivă pentru frunzele ornamentale, împodobite cu dungi, şi pentru aspectul său extins, dar de mică înălţime, care o face adecvată pentru a fi aşezată, în cadrul aranjamentelor florale, în faţa plantelor mai mari, cu tulpini alungite lipsite de frunze.

Cultivarea


Dacă pământul este umplut în totalitate de rădăcini, primăvara se replantează într-un compost pe bază de turbă; aparatul radicular este foarte superficial şi de aceea este util să folosiţi un ghiveci sau un castron puţin adânc, având un strat dens de teracotă spartă sau de pietriş aşezate pe fund pentru a favoriza drenajul. Vara planta trebuie udată abundent, dar pământul nu trebuie să rămână îmbibat; în perioadele cele mai calde este bine să stropiţi frunzele cu apă călduţă pentru a menţine o atmosferă umedă, sau să aşezaţi ghiveciul într-o cadă cu pietre ude. La fiecare 2-3 săptămâni adăugaţi în apă un îngrăşământ lichid. Fittonia creşte bine în poziţii umbroase şi la temperaturi între 24-27 °C; dacă apar floricele albe sub frunziş trebuie să le extirpaţi pentru a nu sustrage substanţele nutritive necesare frunzelor. Cu un foarfece ascuţit tăiaţi tulpinile care tind să atârne în afara ghiveciului, pentru a conferi plantei un aspect mai ordonat. Toamna şi iarna temperatura nu trebuie niciodată să scadă sub 18 °C; udaţi planta din ce în ce mai puţin, fără a lăsa pământul uscat; aşezaţi-o departe de curenţii de aer şi nu o expuneţi direct la soare.

Reproducerea


Fittonia se îmulţeşte cu uşurinţă primăvara şi vara introducând în compost vârfurile tulpinilor lipsite de frunze. Când vor prinde rădăcini, separaţi-le cu grijă de planta-mamă şi replantaţi-le separat în ghivece pline cu compost pe bază de turbă; menţineţi o temperatură de 21 °C până când se dezvoltă noile frunze. Puteţi preleva butaşi şi de la extremitatea tulpinilor; în acest caz tăiaţi mlădiţa sub a patra pereche de frunze; îndepărtaţi cele două frunze situate bazal şi plantaţi partea tăiată a butaşului într-un amestec umed de turbă şi nisip dens în părţi egale. Menţineţi o temperatură în jurul a 21 °C până când butaşii prind rădăcini; când plăntuţele sunt suficient de crescute şi rezistente pentru a fi manevrate, transplantaţi-le în grupuri de 5-6 într-un ghiveci cu diametrul de 13 cm.

Pericole şi precauţii


Fiţi atenţi la modul cum udaţi această plantă: dacă apa este în exces, frunzele îşi pierd culoarea şi cad, iar tulpinile putrezesc; dacă în schimb planta nu are suficientă apă frunzele se veştejesc şi se zbârcesc. Periculoase sunt şi scăderea temperaturii şi curenţii de aer; ei determină îngălbenirea şi căderea frunzelor. Când clima este caldă şi aridă planta trebuie protejată de soare şi stropită cu apă. Păduchii verzi (afidele) se grupează în colonii pe frunzele noi şi absorb seva, alterând creşterea plantei; dacă sunt puţini se îndepărtează manual, dar dacă infestarea este importantă trataţi planta cu un insecticid pe bază de pojarniţă.

Specii şi varietăţi horticole


Fittonia argyroneura are frunze frumoase verzi, ovale, cu dungi albe argintii. "Nana" este o varietate horticolă cu frunze lungi de circa 2,5 cm, ovale, împodobite cu dungi albe; este foarte populară deoarece este uşor de cultivat. Fittonia verschaffeltii este o specie originară din Peru, cu frunze obovat-eliptice, lungi de 6-10 cm, verzi-oliv, cu dungi evidente colorate roşu carmin; are tulpini subţiri şi pufoase.

« Ficus
Ficus
Gardenia »
Gardenia
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Fittonia
4.9 din 5 bazat pe 13 voturi şi 1 părere.


 • Dulan Lavinia
  Clasificare: 5 din 5 Fittonia
  sunt foarte dragute frunzele..da un aspect dragut la casa..dar daca faceau si floricele erau foarte superbe
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (789.16KB)
Necesită Adobe® Reader®